
La seu de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha acollit la darrera sessió de formació postelectoral itinerant. L’acte, que ha comptat amb una seixantena d’electes locals, ha posat el punt i final a la formació descentralitzada i territorialitzada que l’ACM ha portat a les vuit vegueries catalanes, per tal d’acostar-se als nous electes locals i aportar coneixements relacionats amb l’organització i govern municipal, o els drets i deures dels electes, entre d’altres. En total més de 500 electes han participat en les 8 sessions territorials.
La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha destacat que la rellevància de seguir formant-se per donar un millor servei a la ciutadania. “La vocació d’electe públic, sacrifiques moltes coses, i de tant en tant és important fer un parèntesi i dir em dedico a formar-me i dedico una estona per nosaltres mateixos”, ha dit. Ortega també ha exposat els serveis que l'entitat municipalista posa a disposició dels ens locals i dels electes locals. I cap al final ha insistit en la necessitat de prestigiar la política, sobretot la política local, donant un bon servei públic i sent conscients que els electes estan constantment fiscalitzats per la població.
El cap de l'àrea de Formació de l'ACM, Cesc Iglesies, ha exposat tota l'oferta formativa postelectoral que ja hi ha prevista de cara al mes de setembre i octubre i també adreçada específicament als electes locals que tenen responsabilitats de govern. En aquest sentit, hi ha estructurats 13 tallers online centrats en àrees temàtiques específiques de govern i que giren al voltant de la publicació 'Soc regidor/a, i ara què?' que té 14 volums específics sobre aspectes com urbanisme, joventut, seguretat, serveis socials, cultura, etc. Aquests cursos de 2 hores pretenen donar coneixement i eines concretes, amb casos pràctics, per afrontar el mandat municipalista amb garanties i, sobretot, per governar amb una primera base de coneixements, ja que molts electes locals s’estrenen en una administració pública.
Les sessions itinerants també han comptat amb una part centrada en la constitució i arrencada dels nous ajuntaments catalans, on els responsables dels serveis Jurídics de l'ACM han donat diversos apunts sobre els òrgans de govern local, el seu funcionament, així com els drets, deures i responsabilitats dels electes locals. Han apuntat també aspectes com la transparència i l'accés a la informació pública o qüestions relacionades amb la hisenda local i la contractació pública.
En una segona part, amb els consultors Jordi Oliveres i Joan Queraltó d'Estratègia Local, s'han donat claus i enes per a un bon govern municipal. En aquest sentit, s'han centrat en qüestions com les d'elaborar el pla de mandat i què i com comunicar els primers 100 dies de govern municipal.
La formació postelectoral de l’ACM es completarà a mitjans de setembre amb la celebració de l'edició 2023 de l'Escola de Governs Locals, una formació intensiva i presencial de dos dies amb temàtiques específiques per als electes locals.
Cal destacar que en l’anterior mandat 2019-2023 un total de 21.135 alumnes van assistir a alguna de les accions formatives organitzades per l’ACM, ja fossin electes o tècnics, a través de les 438 accions formatives que es van realitzar de forma presencial o online. Un 78,78% van ser tècnics locals, mentre que la resta, un 21,22% van ser càrrecs electes locals.
Una gran part de la formació s’ofereix en forma de postgrau, ja que l’ACM s’ha especialitzat en oferir formació qualitativa d’excel·lència. Així, hi ha disponibles un total de 10 Postgraus i un Màster en Govern Local, oferts en col·laboració amb quatre universitats catalanes (URV, UAB, UB i UPF). Cal destacar que aquest proper mes de setembre es posa en marxa la segona edició del Postgrau en Comptabilitat, control intern i auditoria pública i que al mes d’abril passat es va iniciar el nou Postgrau d’especialització en les funcions de Secretaria, Intervenció i Tresoreria dels ens locals.