
Aquest dilluns, la presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, i el vicepresident primer de l'entitat, Jaume Oliveras, s’han reunit amb la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, per compartir i debatre el nou programa d'habitatge públic anunciat recentment pel Govern català. Ha estat una reunió convocada per la conselleria.Aquest programa, segons el govern català, preveu la construcció de 50.000 habitatges públics fins al 2030. Durant la reunió, la consellera ha detallat els pilars fonamentals d'aquest programa que es basen en disposar de més sòl destinat a habitatge públic, més rapidesa d'execució, més col·laboració públicoprivada i més ajuts per a l'accés a l'habitatge, amb mesures destacades com la creació d'una Reserva Pública de Sòl i la reducció del temps de lliurament d'habitatges de protecció oficial. També es va anunciar la creació d'un Fons Públic d'Emancipació destinat a joves menors de 35 anys, i ajuts per evitar desnonaments i facilitar l'accés a l'habitatge.
Durant la reunió, l'ACM ha valorat positivament l'ambició del pla, però ha subratllat la necessitat de concretar diversos aspectes clau per a la seva execució efectiva. Així, des de l’entitat municipalista s’insisteix que el pla no pot finançar-se amb recursos municipals i que la Generalitat i l'Estat han d'incorporar als seus pressupostos les partides necessàries per finançar aquest projecte, tant per a l'any 2025 com en els plurianuals fins al 2030. Al mateix temps, es demana poder participar des de l'inici en qualsevol canvi legislatiu que calgui i que tindrà un impacte directe sobre els ajuntaments.
L’ACM també considera primordial garantir l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de decidir si posen a disposició sòl local per al pla i que cal finançament per comprar sòl o habitatges en cas que sigui necessari. Pel que fa al fons d'emancipació, l'ACM considera que els ajuts per a l'accés a l'habitatge no haurien de limitar-se a joves menors de 35 anys, ja que la necessitat d'habitatge és estructural a totes les edats, i que haurien d'estar disponibles per a la major part de la població, amb criteris de renda.
L’ACM ha mostrat la seva total predisposició a col·laborar estretament amb el Govern català per facilitar les mesures necessàries per abordar un dels reptes actuals més importants com és l’accés a l’habitatge.