IniciActualitat › El 30 i 31 de març organitzem, conjuntament...

El 30 i 31 de març organitzem, conjuntament amb la Diputació de Lleida, el 1r Congrés Català de Repoblament

03 març de 2023

La seu de la Diputació de Lleida ha acollit aquest divendres la presentació del 1r Congrés Català de Repoblament, que organitza la Diputació de Lleida conjuntament amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquest 1r Congrés tindrà lloc els dies 30 i 31 de març al Palau de Congressos-La Llotja de Lleida. A la presentació i reunió que s'ha fet a Lleida hi ha participat l'alcalde de Preixana, Jaume Pané, que també es vocal del Comitè Executiu de l'ACM.

La iniciativa –impulsada per la Diputació de Lleida– es presenta amb voluntat de permanència i d’esdevenir el hub d’idees, projectes, experiències d’èxit i respostes útils a la crisi del despoblament, situant-se així com a referència en aquest àmbit.

Així ho ha aprovat aquest divendres l’equip de treball format per les diputacions catalanes, les associacions municipalistes del país que treballen sobre el terreny, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Secretaria d’Estat per al Repte Demogràfic, en un exercici d’espai institucional ampli de cooperació i treball conjunt poc habitual.

El congrés està destinat a càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals, personal tècnic que hi estigui treballant, i també és obert a docents, investigadors i estudiantat interessant en la temàtica. L’objectiu del congrés és oferir un horitzó d’esperança davant la crua realitat, i tindrà unes línies principals de treball com són l’habitatge, noves aliances i desenvolupament rural, i bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat.

El president de la Diputació ha destacat que “lluitar contra el despoblament, o millor dit, afavorir l’arrelament de projectes de vida al territori, necessita de l’activació de polítiques transversals i, també, de la implicació col·laborativa d’administracions i entitats, ja que és un objectiu que ens interpel·la a tots com a societat”. El vicepresident primer i diputat responsable de l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal i de l’organització del congrés, Jordi Latorre, ha defensat que “el despoblament –que té cara, fesomia, ànima i geografia humana, sobretot, de les comarques de Lleida i el Pirineu– és un fenomen que ve de lluny però que només podrem guanyar amb l’esforç de totes les institucions: local, comarcal, territorial, nacional, estatal i internacional”. Ha afegit que “el d’avui és un primer pas fonamental perquè totes les institucions alineïn les polítiques públiques respectives i assegurar així que la vida, el futur, l’esperança i la raó guanyin definitivament al despoblament.”

Jaume Pané, vocal de l'ACM, ha fet referència al fet que la demarcació de Lleida és la més extensa i la menys poblada de Catalunya, “per això, l’agenda municipalista de país hauria d’anar alineada per treballar per tal que tots els municipis vagin a una velocitat”.

En la reunió prèvia a la presentació pública del congrés han participat també el director de l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida, Víctor Peguera; la diputada-delegada d’assistència a petits municipis, de la Diputació de Girona, Eva Viñolas; la diputada-delegada del Servei d’Ocupació i Emprenedoria, de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer; el director general d’Administració Local, Bernat Valls, i el director general del Consell Assessor sobre el Desenvolupament Sostenible (CADS), i en delegació de la Secretaria d’Agenda Rural, Arnau Queralt; la representant de l’Associació Catalana de Municipis, Sònia Oriola; el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Francesc Lluch;  el president d’Eines de Repoblament Rural, Jaume Gilabert, i el representant de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà.

Tots ells han aprovat el programa del congrés i han apuntat el seu alt valor i alt nivell per situar aquest primer congrés com la referència dels congressos en aquest tema.