IniciActualitat › El Consell Comarcal de l'Alt Penedès s...

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès signa amb l'ACM el conveni per participar en el projecte pilot de plans d'integritat als consells comarcals

19 juliol de 2022

El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha visitat aquest dimarts al matí la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès per signar el conveni que permetrà a aquest ens supracomarcal participar en la prova pilot d'implementació de plans d'integritat als consells comarcals. La signatura l'han corroborat Lluís Soler i el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i alcalde de Font-rubí, Francesc Xavier Lluch.

Lluís Soler ha destacat que "el compromís d’auotexigència dels ajuntaments va molt més enllà de les bones polítiques públiques, la transparència i el rendiment de comptes. Amb els Plans d’Integritat fem un salt per posar al centre de les polítiques municipals la bona governança, la transparència, les dades obertes i la lluita contra la corrupció".

L'acord permetrà que el Consell Comarcal de l'Alt Penedès sigui un dels dos consells comarcals (l'altre és el Consell Comarcal del Vallès Occidental) que han estat escollits per participar en el projecte pilot per estudiar les especificitats i serveis amb l'objectiu de desenvolupar una metodologia per implantar plans d'integritat als consells comarcals.

La Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) de l'ACM ja va publicar una primera Guia per la implantació de plans d’integritat als ens locals (publicada el mes de novembre de 2021) i ara ha iniciat la segona fase per adaptar-la a les característiques pròpies dels consells comarcals. El projecte ha de permetre estudiar la naturalesa organitzativa dels consells, amb òrgans com el Ple integrat per alcaldes/esses, la Presidència que correspon a un alcalde/essa, i la figura de la Gerència (de caire directiu i organitzatiu) entre altres, que generen unes dinàmiques organitzatives i relacionals particulars que poden tenir incidència en la presa de decisions i en la gestió pública, i especialment en relació amb els conflictes d’interès.

Per seleccionar els consells comarcals participants es va dur a terme una convocatòria pública en què varen resultar seleccionats el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el CC del Vallès Occidental. Durant les properes setmanes es portaran a terme sessions de treball de camp per part de Daleph (consultora contractada per la FTBG) amb els serveis tècnics i electes del consell comarcal. També estan programades dues sessions de formació i sensibilització amb el consell comarcal durant el mes de setembre, una orientada específicament als càrrecs electes, i l’altra per a tots els tècnics del consell. Les sessions les impartirà l’Oficina Antifrau de Catalunya, que col·labora en el projecte.

Està previst que el projecte s’executi i finalitzi durant el segon semestre de l’any 2022.

Projecte de Plans d'Integritat de la FTBG