
Les inscripcions a l'onzena edició del seminari d'actualització per a electes locals Matinals Prat de la Riba ja estan obertes fins al proper 17 de juliol. Enguany, consta de 5 sessions que començaran el 21 de juliol i s'allargaran fins al 15 de desembre en horari de matí, de 9.00 a 13.00 h. Les següents formacions tindran lloc els dies 22 de setembre, 20 d'octubre, 17 de novembre i 15 de desembre. Totes tindran lloc en modalitat online. Inscriu-te en aquest ENLLAÇ.
Les sessions s'estructuraran en 3 blocs. El primer, consistirà en una sessió d’actualització normativa i jurisprudencial que pretén informar i comentar el conjunt de lleis i reglaments aprovats recentment i que afecten l’esfera competencial local, així com les sentències dictades pels tribunals de justícia que poden ser d’interès per als càrrecs electes de Catalunya. El segon, estarà format per un cicle de conferències referit a diferents temàtiques d’actualitat i d’interès loca. Finalment, les formacions clouran amb un taller vinculat a la matèria analitzada en el cicle de conferències en el qual s’analitzaran casos reals per fomentar la participació i enriquir el debat entre els assistents.
La primera sessió, el 21 de juliol, girarà al voltant de la constitució del nou equip de govern. S'hi tractaran temes relacionats amb la configuració del cartipàs municipal, els grups polítics i regidors no adscrits i el funcionament dels plens municipals.
La segona sessió, que es farà el 22 de setembre, se centrarà en l'estatut jurídic dels electes locals. Els participants aprendran sobre els drets i deures de l’electe derivats de l’exercici del càrrec i les causes d’incompatibilitat i pèrdua de la condició d’electe local, les retribucions i límits i les mocions de censura i les qüestions de confiança a l’Administració local.
La següent sessió, el 20 d'octubre, tractarà sobre polítiques locals d’urbanisme i habitatge. Es donaran a conèixer noves eines per a combatre els dèficits sociourbanístics i els riscos ambientals, en concret, la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles; es parlarà sobre rehabilitació i millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica dels habitatges i sobre eines urbanístiques per incrementar el parc públic d’habitatges, com ara, reserves de sòl, allotjaments dotacionals i patrimonis municipals de sòl i d’habitatge.
La penúltima sessió, el 17 de novembre, anirà sobre l'organització i funcionament dels ens locals, amb temes com la participació dels electes locals en la tramitació i resolució dels procediments administratius (delegació de competències, conflictes d’interessos, abstencions i recusacions), les tipologies i les formes d'accés dels empleats públics locals i la sostenibilitat financera i les eines de finançament dels ens locals.
Finalment, la darrera sessió del 15 de desembre complementarà la sessió anterior i l'ampliarà centrant-se en la transparència i bon govern (l’abast del dret d’accés del ciutadà a la informació pública), la potestat de l’alcalde d’adoptar resolucions en cas de concurrència de catàstrofes o situacions de risc greu pel municipi i la conflictivitat judicial en l’àmbit local: aspectes bàsics de la jurisdicció contenciosa-administrativa (òrgans judicials, responsabilitats, costes processals, etc.).
Les places són limitades. Per a més informació, podeu trucar al telèfon 934 961 616 ext.107 o adreçar-vos al correu electrònic: eva.bataye@acm.cat (Eva Batayé).