La Unió Europea posa a disposició dels ciutadans, administracions, ONG, empreses i acadèmics diferents fonts de finançament. Una diversitat de fons europeus que abasta diverses àrees d’interès.
En aquest apartat, trobareu informacions d’interès per al món local relacionades amb el finançament europeu. Així com, totes aquelles convocatòries de fons europeus que siguin d’interès municipal.
Cal recordar que, sovint, la sol·licitud, acceptació i execució de projectes europeus és complex. És per aquest motiu que l’Associació Catalana de Municipis, tal i com va aprovar en el seu pla de mandat, ofereix a tots els associats assessorament i assistència tècnica en la tramitació d’aquesta projectes.
DOCUMENTACIÓ INTERÈS
Pla de Recuperació per a Europa
L’arribada de la pandèmia, ha fet reformular el pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027 (1,0743 bilions d’euros) i ha creat nous mecanismes de finançament, el New Generation EU (750.000 milions d’euros) per a contribuir a la reparació dels danys econòmics i socials, iniciar la recuperació europea i preservar i crear ocupació. En total, la UE disposarà d’un total de 1,824 bilions d’euros fins l’any 2027.
Aquests dos instruments, el Marc financer Pluriennal com el Next Generation EU, contribuiran a transformar la UE a través dels seves principals polítiques, en particular el Pacte Verd Europeu, la revolució digital i la resiliència.
En aquest document, trobareu totes aquelles informacions relacionades amb el Pla de recuperació per a Europa.
“Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia”
El passat 7 d’octubre de 2020, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va presentar el “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia”, amb l’objectiu de permetre a Espanya, "créixer d’una nova manera, sobre uns pilars més robustos ".
Aquest pla mobilitzarà en els propers 3 anys (fins l’any 2023), el 50% dels recursos espanyols que provinguin de l’instrument NextGenerationEU, és a dir, 72.000 milions d’euros. Dels quals el 37% es destinaran a inversió verda i el 33% a la digitalització. Aquests 72.000 milions d’euros hauran de permetre generar un impacte addicional al PIB de més de 2,5 punts annuals i crear més de 800.000 llocs de treball, amb l’objectiu de renovar el teixit productiu, especialment amb el jovent.
El Govern espanyol ha decidit avançar en els propers Pressupostos Generals, 27.000 milions d’euros d’aquest Pla, per a permetre accelerar l’execució d’aquest, un cop s’aprovin els pressupostos.
Aquest pla s’estructura en 10 polítiques tractores
- Agenda Urbana i rural, 16% dels recursos.
- Impuls a les infraestructures i els ecosistemes resilients, 12% dels recursos.
- Transició energètica justa i inclusiva, 9% dels recursos.
- Administració per al segle XXI, 5% dels recursos.
- Modernització i digitalització del ecosistema empresarial, 17% dels recursos.
- Pacte per la Ciència i la innovació i enfortiment del Sistema Nacional de Saltu, 17% dels recursos
- Educació i coneixement, la formació contínua i el desenvolupament de les capacitats, 18% dels recursos
- Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació, 6% dels recursos.
- Desenvolupament de la cultura i l’esport, 1,1% dels recursos
- Modernització del sistema fiscal.
El Consell de Ministres, reunit, ahir, 22 de desembre de 2020, va aprovar el Real Decret Llei amb les mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat Espanyol, neix de l’acord del Consell d’Europa del passat 21 de juliol de 2020 de crear un fons extraordinari per a impulsar la recuperació econòmica i social d’Europa, el Next Generation EU. Aquest instrument financer, implicarà la rebuda de 140.000 milions d’euros en forma de transferències i préstecs durant el període de 2021 i 2026.
Una oportunitat única per al nostre país per a promocionar grans projectes estratègics que donin un impuls a l’economia i a la transformació.
La Comissió Europea ha traslladat la gestió d’aquests fons als estats, els quals hauran de presentar els seus Plans de recuperació durant el primer trimestres del 2021. El govern espanyol va presentar el seu Plan de Recuperación, Transformación i Resiliencia el passat mes d’octubre, amb les principals prioritats. Poc a poc, es van desgranant els detalls de com es repartirà aquest fons entre els diferents ministeris, les comunitats autònomes i els municipis.
Aquesta passat dimarts, el govern espanyol va anunciar l’aprovació d’aquest Reial Decret Llei, que entrarà en vigor juntament l’1 de gener, amb paral·lel amb els pressupostos generals de l’Estat per al 2021.
El Pla del govern espanyol pretén posar en marxa inversions, transformacions i reformes estructurals dirigides a al transició cap a un economia i societat climàticament neutres, sostenibles, circulars, respectuoses amb els límits imposats pel medi natural i eficients en l’ús dels recursos.
També va anunciar que desplegarà l’agenda Espanya Digital 2025, amb l’objectiu d’impulsar la connectivitat i la ciberseguretat, la digitalització de l’administració i del teixit productiu, les competències digitals del conjunt de la societat i la innovació disruptiva en l’àmbit de la intel·ligència artificial.
El pla impulsarà projectes que permetin la realització de reformes estructurals, i que per tant, permetin un canvi de model productiu per a la recuperació econòmica.
Aquestes mesures urgents aprovades pel Consell de Ministres hauran de permetre:
- l’agilització de l’administració pública, i en especial d’Administració General de l’Estat, per a ser més àgil i eficaç i eficient, sobretot en el procediments i gestió pública.
- La col·laboració público-privada, facilitant-ne la creació. Es contempla la creació de la nova figura dels projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), amb la voluntat que permetin una gestió àgil i de reforçament d’aquells projectes que contribueixen al creixement econòmic, a l’ocupació i a la competitivitat.
- Creació d’òrgans de governança, es crea una comissió presidida pel president del govern i de la qual en formaran part tots els ministeris. Així mateix, es crearà el Comitè Tècnic, gestionada ple Ministeri d’Hisenda. També es crea la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb els comunitats autònomes i ciutats, també presidida pel Ministeri d’Hisenda.
- Agilització en els procediments, es declararan de tramitació urgent els procediments administratius que estiguin vinculats a l’execució dels fons.
- Gestió pública eficaç, s’adopten mesures que permetin reorganitzar els recursos existents, prioritzant les necessitats i el compliment dels objectius a través d’un instrument de planificació estratègica.
https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/documents/2020/refc20201222.pdf