Inici › Formació › Jornada d'urbanisme i salut (formació ...
Jornada d'urbanisme i salut (formació no presencial)
Data curs
16 setembre de 2021
Inscripcions abans del 15 de setembre
En el marc del pla de formació AFEDAP 2021, i vist que la tornada a la "normalitat" després de la pandèmia per COVID es va allargant, oferim aquesta sessió formativa per a tots els treballadors dels ens locals, tècnics o electes, a fi que puguin millorar el seu benestar global mentre teletreballen, ja siguin diàriament o només uns dies a la setmana.
Programa
Hi ha molts aspectes de l’entorn urbà que generen un impacte sobre la salut: les zones verdes (el seu emplaçament, la mida, la vegetació i la seva connexió amb la ciutat), el model de mobilitat, els serveis de proximitat, els equipaments, el tipus de comerç, la qualitat de l’espai públic, l’habitatge assequible, etc. Totes aquestes qüestions incideixen sobre aspectes de salut com ara les malalties cardiovasculars o respiratòries, la depressió o el benestar emocional.
L’evidència científica reconeix, de manera clara, la influència de la qualitat ambiental sobre la nostra salut. Factors com la qualitat de l’aire, la qualitat acústica i lumínica o el verd i el blau de les ciutats condicionen la nostra salut física i emocional. També, alguns entorns urbans fomenten estils de vida sedentaris, que contribueixen a problemes de salut com ara l’obesitat, mentre que altres entorns faciliten la mobilitat activa o el contacte amb la natura. A més a més, la ciència ens diu que l’origen d’alguns patògens emergents prové de la degradació ambiental i que la pèrdua de biodiversitat augmenta el risc i la incidència d’algunes malalties infeccioses.
La pandèmia global ens ha fet reflexionar sobre l’essencial dels nostres hàbitats i ha posat en evidència mancances a les nostres ciutats i entorns urbans. Ara, la reflexió sobre les prioritats de l’urbanisme sembla més pertinent que mai, i incorporar la perspectiva de salut a les ciutats esdevé imprescindible. La relació entre la salut i l’entorn urbà és àmplia i requereix una aproximació pluridisciplinària. En aquest context, l’urbanisme, com a disciplina transversal, esdevé la principal eina per a la incorporació de la salut en la planificació global de la ciutat.
Objectius
El 75% de la salut de les persones depèn de factors relacionats amb l'entorn en el qual desenvolupem les nostres vides. L’objectiu de la Jornada Urbanisme i Salut és la d’aportar coneixements als participants entorn la importància del concepte Ciutat i Salut i com iniciar la introducció d’aquest valor i la preparació dels equips en la planificació i gestió de pobles i ciutats.
- Les polítiques locals una eina per a la promoció i la prevenció de la salut
Dr Roberto Elosua
- Incorporació dels indicadors de salut al planejament urbanístics
Dra Anna Maria Puig
- L’urbanisme i el treball interdisciplinar crea salut a les ciutats
Pere Solà i Marta Rofin
- Discussió i debat entre els participants i formació en Urbanisme i Salut
Dades d'interès
Data: 16 de setmbre
Horari: 9.30h a 12.30h
Lloc: Totes les sessions seran on-line a través de la plataforma Zoom de l'ACM.
Formadors:
Pere Solà Busquets. Arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-ETSAB). Premi nacional de Urbanismo de España 1987. Director del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, pioner en la incorporació de la perspectiva de Salut, i guardonat amb el Premi Catalunya d’Urbanisme 2020. Director del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, en el que també ha incorporat l'eina de l'avaluació de l'impacte en la salut al Pla Director Urbanístic (PDU). També forma part dels grups de treball pluridisciplinaris de la Diputació de Barcelona, en l'àrea de l'urbanisme i la salut.
Marta Rofín Serrà. Arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-ETSAB), especialització en Gestió de Projectes Urbans i Espai Públic per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Experiència professional en planificació territorial i gestió urbanística. Membre de l'equip redactor del POUM de Vic i coordinadora del projecte d'implementació d'indicadors de salut en el POUM. Actualment, des de l'Ajuntament de Vic, és la coordinadora de la xarxa de ciutats del projecte europeu URBACT "Healthy Cities", i membre de la comissió tècnica del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). Exerceix com a docent en el Màster en Promoció de la Salut Comunitària, de la Universitat del País Basc (UPV-EHU).
Roberto Elosua Llanos. Llicenciat en Medicina per la Universidad de Navarra. Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Catedràtic de Medicina a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona. Expert en l'estudi dels determinants i la prevenció de les malalties cardiovasculars.
Anna Puig-Ribera. Doctora i Màster en Exercici i Ciències de la Salut per la University of Bristol (Anglaterra). Actualment és coordinadora del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, on fa setze anys que hi imparteix docència. Ha liderat l'elaboració de la "Guia per a incorporar la perspectiva de salut en els plans d'ordenació urbanística municipal" impulsada per la Diputació de Barcelona.
Obtenció del Certificat d´assitstència: L'obtenció del certificat serà a través d´un 80% de l'assitència al curs.