

Des de l’ACM volem plantejar al món local quin model per a Catalunya s’imaginen en els propers anys. I per fer-ho, volem estudiar i aprendre de les millors pràctiques d’altres països. Analitzar els pros i els contres, i veure si seria aplicable o no a Catalunya.
Per fer-ho, hem iniciat un cicle de viatges d’estudi, que ens permetrà analitzar tots aquells aspectes que creiem que són importants per a la nostra administració.
Amb les lliçons apreses, volem obrir un període de reflexió en tots els ímputs que haguem extret dels diferents viatges d’estudis, compartint-ho amb experts, acadèmics, i persones de l’administració, en el decurs de diferents jornades i/o seminaris.
Aquest seminari, pretén obrir el debat sobre quin model territorial i de serveis socials volem per a Catalunya, a la resta del territori i exposar les principals conclusions d’aquest primer viatge d’estudi realitzat el passat mes de febrer a Dinamarca.
Catalunya i Dinamarca, els dos països, són similars des del punt de vista econòmic (PIB similar i l’ingrés disposició similar) amb una mida similar de la població.
Tenint en compte aquestes similituds i la col·laboració permanent entre els dos països, aquest viatge d’estudi pretenia conèixer a fons l’organització de les seves administracions locals. I en especial, en com Dinamarca s’ha adaptat, després de 10 anys, a la reforma del sector públic del 2007; saber com l’administració local i el Govern han posat en marxa la reforma de sectorpúblic; el que afecta i els efectes que han causat a les administracions i; quins són els grans reptes que tenen per al futur.
També es va aprofitar el viatge per conèixer com funcionen les administracions locals de Dinamarca en termes de benestar social. Atrets per conèixer i aprendre les millors pràctiques, especialment per saber quins serveis socials ofereixen, com s’organitzen i d’on provenen els recursos.
L’objectiu d’aquest seminari és explicar el viatge, exposar les principals visites i conclusions de les diferents
conferències assistides i contrastar-ho amb aspectes més acadèmics i pràctics. Posar en comú el que vam aprendre i alhora plantejar quin model territorial i de serveis socials volem, gràcies a la participació d’experts, acadèmics, administració de la Generalitat de Catalunya i els electes del món local que van poder participar en el viatge d’estudi a Dinamarca.
10:00-10:30h Benvinguda i presentació del viatge d’estiu a Dinamarca
• Sr. Marc Pifarré, secretari general, ACM
10:30- 11:00h Presentació de la Reforma Territorial de Dinamarca de l’any 2007 i del Sistema de Serveis Socials
• Sr. Fernando Garcia Rubio, professor, Universitat Rey Juan Carlos
11:00-11:50h Taula rodona: el model territorial que volem per a Catalunya
- Moderador/a: Il·lma. Sra. Rosa Maria Perelló, alcaldessa, Tàrrega
• Sra. Montserrat Mundi, directora general d’Administració Local, Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya
• Sra. Núria Bosch, catedràtica d’Economia Pública , Universitat de Barcelona, i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional
• Sr. Xavi Paz, tinent d’alcalde, Molins de Rei
• Sr. Pol Pagès, alcalde, Sant Quintí de Mediona
11:50-12:10 h Precs i preguntes
12:10- 12:30h Pausa
12:30-13:20h Taula rodona: el model de serveis socials que volem per a Catalunya
- Moderador/a: Il·lm. Sr. David Saldoni, alcalde, Sallent, i vicepresident, ACM
• Sra. Meritxell Benedí, responsable de Projectes Estratègics, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
• Sra. Anna Vives, tinent alcalde, La Seu d’Urgell
• Sr. Arnau Funes, diputat, Diputació de Barcelona
13:20-13:45h Precs i preguntes
13:45-14:00h Cloenda
• Il·lm. Sr. Miquel Buch, alcalde, Premià de Mar, i president, ACM
Lloc de realització: Aula de l'ACM, c/ València, 231, 5ena planta, Barcelona
Horari: de 10 a 14 hores