L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), mitjançant la Fundació URV (URV), la Càtedra d’Inclusió Social i la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel, i amb la col·laboració de la Xarxa Sanitària, Social i Docent Santa Tecla, inicien la sisena edició d’aquest programa universitari per tal d’oferir una formació especialitzada de postgrau en matèria de serveis socials, específicament orientada al personal al servei de les administracions públiques locals i, en particular, al que exerceix de tècnic i responsable en l’àrea dels serveis socials.
El Diploma d’especialització en gestió pública dels serveis socials locals, que es desenvoluparà durant el curs 2023-2024, és un títol universitari propi de la URV, organitzat conjuntament amb l’ACM i adaptat al sistema de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).
El programa té una càrrega acadèmica de 35 crèdits ECTS i pretén assolir una formació completa i aplicada en la gestió pública dels serveis socials a l’Administració pública, especialment, local. Aquest diploma de postgrau intenta conjugar els continguts teòrics especialitzats amb les experiències pràctiques, tant dels diferents ens locals i com d’altres experiències d’èxit, que aportin les tècniques i instruments més adequats per a la gestió pública en l’àmbit dels serveis socials, posant èmfasi en la innovació i en les millors pràctiques per destacar aquells aspectes que contribueixen a la qualitat dels serveis socials i de les organitzacions públiques que els gestionen. D’aquesta manera, l’administració pública, en la seva condició de titular del servei públic, serà capaç de garantir un nivell òptim de gestió i funcionament dels ens locals, aconseguint millorar el servei que es presta a la societat i a la seva ciutadania.
L’equip docent del programa combina la presència de professorat universitari, bo i comptant amb la participació de docents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona i de la URV– amb altres docents amb una llarga experiència en l’àmbit de la gestió d’organitzacions públiques, en general, i dels serveis socials, en particular, tant del sector públic, com del Tercer Sector. Aquest equip docent divers i plural vol oferir a les persones participants en el programa una visió àmplia de la gestió dels serveis socials locals, tant des d’una perspectiva teòrica, com pràctica, tot cercant, a més, un enfocament interdisciplinari, transversal i integrat de la gestió pública dels serveis socials locals.
Aquesta diplomatura està adaptada l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) i al sistema de crèdits ECTS, amb una càrrega acadèmica de 35 crèdits. Les classes s’imparteix setmanalment els dilluns en un format semipresencial, amb una combinació de sessions virtuals i sessions presencials.
El programa s’estructura en set mòduls, que han d’ésser superats en la seva totalitat per assolir el títol universitari corresponent. Aquests mòduls combinen els continguts tècnics de caràcter teòric amb continguts pràctics, amb l’objectiu d’oferir eines per al desenvolupament de les capacitats d’autoaprenentatge, d’anàlisi del context i d’elaboració i implementació d’estratègies per a la resolució de les situacions sorgides en la gestió pública dels serveis socials que són competència dels ens locals catalans. El darrer mòdul correspon a un projecte final relatiu a la temàtica desenvolupada en el marc del programa.
En cadascun dels mòduls, les persones assistents rebran formació especialitzada a càrrec de docents universitaris i professionals de reconeguda experiència en la matèria, mitjançant la combinació d’aspectes teòrics i pràctics que contribueixin a la reflexió i anàlisi obre la temàtica tractada. La formació es completarà amb el debat i la resolució, de forma individualitzada o en treball cooperatiu, de casos pràctics que sintetitzaran els continguts dels mòduls i representaran la seva avaluació.
Finalment, s’haurà de desenvolupar un projecte que permeti constatar la comprensió i funcionalitat dels coneixements adquirits en el desenvolupament modular del programa formatiu. El projecte es desenvoluparà de forma tutoritzada durant el programa formatiu
Per obtenir la titulació de postgrau és imprescindible una assistència mínima del 80% a les sessions; així com superar les pràctiques integrades i el treball de final de postgrau.