IniciFormació › Debat Municipalista: 'Nous reptes i opo...

Debat Municipalista: 'Nous reptes i oportunitats per als Serveis Socials municipals'

Data curs
24 març de 2022

Els serveis socials, com els coneixem ara, neixen emmarcats dins del conegut com estat de benestar, que engloba un conjunt de polítiques socials adreçades a la millora de condicions de vida i la promoció de la igualtat d’oportunitats dels ciutadans, amb accions que impliquen també mesures fiscals, de salut, seguretat social, educació, habitatge, ocupació, etc.

En aquesta evolució dels serveis socials canvien moltes coses. Varia qui és l’objecte d’atenció: persones que tenen uns drets socials i que han de participar i ser agents actius en el procés cap al seu benestar; pel que fa a l’atenció social pública, hem evolucionat cap a equips interdisciplinaris integrats per perfils professionals amb l’objectiu d’acompanyar de manera professionalitzada i metodològica els ciutadans, que han de mantenir un rol d’agents actius en la seva promoció personal i social; els sistemes d’informació i de gestió; entre altres.

Al març del 2019, l’ACM va elaborar i publicar l’Estratègia ACM “Serveis Socials d’àmbit local 2019-2023” en aquesta es feia referència a que els serveis socials, sense deixar de banda la cobertura de les necessitats bàsiques, han de procurar la millora de les capacitats de les persones ateses i de les condicions del seu entorn, de manera que es faciliti assolir condicions i qualitat de vida més òptimes i la seva integració i participació social.

La nova realitat social produïda per l’impacte de la  COVID-19 ens ha comportat un canvi radical en el dia a dia de les nostres tasques quotidianes per tal d’afavorir, facilitar i dinamitzar el  treball de l’atenció directa i essencial des dels serveis socials bàsics.

Sense temps ni marge de maniobra ens hem hagut d’adaptar a aquesta nova situació emergent, per poder encaminar el nostre treball amb els mitjans més propers per continuar donat els nostres recursos i serveis garantits tal com ens empara la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials de Catalunya.

Aquest repte ens ha dut a plantejar noves situacions tan personals com professionals, augmentant una realitat social en què el nostre objectiu principal és poder donar resposta al gran augment de demanda del ciutadà en el context econòmic, social i sanitari en una situació de crisi no prevista.

La capacitat d'organització, adaptació i iniciativa a què heu pogut arribar els professionals en una situació d'alt risc per a la població com la que estem vivint; i com, entre tots i totes, davant de les adversitats, som capaços de sumar esforços no ens ha deixat indiferents i cal posar-ho en valor i reconeixement.

Per això és necessari un debat profund dels serveis socials. En el marc de la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials de Catalunya, del Pla estratègic de Serveis Socials de Catalunya i del nou Contracte Programa hem de ser capaços de construir un model adaptat i adaptable. I això és el que volem posar a debat.

Programa

09.00 h. - Inauguració

  • Il·lm. Sr. Lluís Soler i Panisello, president de l’ACM i alcalde de Deltebre
  • M.Hble. Sra. Violant Cervera i Gòdia, consellera de Drets Socials

 

09.30 h. – Ponència principal: “Avançant la transformació de Serveis Socials”

  • Sra. Dolors Rusinés i Bonet, secretària general de Drets Socials

Modera: Il·lma. Sra. Mercè Bosch i Romans, vicepresidenta de l’àrea d’atenció a les persones de l’ACM i alcaldessa de Maçanet de Cabrenys

 

10.10 h. - Taula Rodona: “La mirada del professional i del directiu dels Serveis Socials en el nou Contracte Programa”

  • Sr. Josep Mª Forné i Febrer, director general de Serveis Socials “La importància del reforç dels SSB”
  • Sra. Teia Fàbrega i Pairó, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa “La implementació del SAED en el territori”
  • Sra. Dolors Farràs i Graell, directora tècnica del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell “La importància del CP en el territori”
  • Sra. Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona “L’abordatge del sensellarisme des dels municipis”
  • Sra. Cristina Grandio, coordinadora de l’EAIA de l’Ajuntament de Tarragona “Les polítiques de prevenció i atenció a la infància”

Modera: Sra. Joana Ortega i Alemany, secretària general de l’ACM

 

11:45 h. - Cloenda

Dades d'interès

Dia: 24 de març de 2022

Hora: 09:00 hores

Lloc: Presencial per als ponents i telemàtica per als assistents

INSCRIPCIÓ