Descripció
El procés de desplegament de l’Acord Marc de Concertació Territorial, així com el procés de descentralització del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) suposarà un canvi de model de les polítiques actives d’ocupació.
El canvi de model de gestió de les polítiques actives d’ocupació, comportarà la planificació pluriennal que permet garantir els recursos durant 4 anys. Alhora, la gran quantitat d’actors fa que calgui consensuar l’Estratègia Territorial, definir la cartera de serveis, els mecanismes gestió i de governança de la concertació.
Aviat sortirà publicada al DOGC els criteris i la primera convocatòria de procediment de reconeixement, renovació, modificació i funcionament de les estratègies territorials en relació amb la planificació i la implementació de les polítiques actives d'ocupació a Catalunya.
La via per aconseguir el reconeixement és la presentació d’un dossier de candidatura que incloguin la definició del perímetre que compren l’estratègia, els plans o qualsevol altre instrument de planificació territorial, que fomentin l’ocupació i el desenvolupament econòmic i que coordinin les iniciatives públiques i privades destinades a la creació d’ocupació que finalment ha de ser aprovada pel Consell de Direcció del SOC.
El marc de la Comissió Bilateral, des de setembre de 2023 i tot el 2024 el SOC i les entitats municipalistes ACM i FMC han estat treballant en per tal de concretar:
- el model de contracte interadministratiu
- el mòdul d’activitats i costos
- fitxes de les carteres de serveis i programes
Davant la imminent publicació de Procediment de reconeixement de les estratègies com a pas previ a la primera Convocatòria de reconeixement de les Estratègies, al juny de 2024, l’ACM ha creat l’Oficina de suport a la Concertació Territorial orientar i acompanyar als ens locals en el procés de canvi actual:
- Als processos de concertació preexistents que vulguin ser reconeguts com a Estratègies.
- Als nous processos de Concertació Territorial. Assessorar als ens locals que estiguin interessats en conèixer i/o impulsar processos de Concertació Territorial
- Als municipis que no tenen previst entrar a curt termini a impulsar un procés de concertació territorial vetllant perquè es mantinguin els programes de DL.
- Orientar i presentar les informacions pertinents per vetllar pels interessos del món local en els processos de reconeixement de les estratègies, als àmbits dels Consell de Direcció del SOC, dels Consells territorials i dels subconsells territorials.
- Incrementar la interlocució directa amb l’àmbit de concertació territorial del SOC i dels nous àmbits de CT de sindicats i patronals.
- Fer seguiment de la implementació de les Experiències Territorials de Transició
- Contribuir a generar indicadors de resultats que permetin visibilitzar els avenços obtinguts
- Vetllar per orientar l’enfortiment de capacitats dels equips tècnics locals i el treball en xarxa.
Per atendre les consultes us podeu adreçar a: ncamps.continguts@acm.cat
Documents
LLEI 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. ENLLAÇ.
- Acord Marc de coordinació, cooperació i col·laboració entre el Departament d'Empresa i Treball, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, la Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya, Foment del Treball Nacional, Pimec, micro, petita i mitjana empresa de catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya per a l'impuls de la concertació territorial de les polítiques actives d'ocupació i el desplegament de les estratègies territorials en el marc del sistema d'ocupació de catalunya. ENLLAÇ.