El divendres 27 de setembre a la tarda i el dissabte 28 de setembre al matí, va tenir lloc la 8a edició de l’Escola de Governs Locals al Museu Pau Casals del Vendrell. Aquest esdeveniment, adreçat a electes del món local de Catalunya, es va consolidar com un espai d'aprenentatge, inspiració i networking al voltant de la gestió pública local.
Enguany, els temes centrals van ser la intel·ligència artificial, la governança de dades i la sostenibilitat, eixos fonamentals per afrontar els reptes de futur dels governs locals. L’Escola de Governs Locals, especialitzada en la formació d’electes, va oferir als participants una oportunitat única per repensar les estratègies i procediments de la gestió pública en un context de transformació i adaptació als nous temps.
En la inauguració la presidenta de l'ACM i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, va destacar la voluntat de dignificar la figura de l'electe local a través de formacions com l'Escola, un espai de debat, intercanvi i xarxa per millorar la gestió pública local. També va afegir que el món local té uns reptes imminents importants i que la intel·ligència artificial serà una eina que "revolucionarà l'administració local". Per això, va insistir que "ens calen eines per tal de liderar els nostres municipis amb èxit i responsabilitat".
La jornada de divendres va començar amb una lliçó inaugural sobre el pas de l’administració digital cap a l’administració intel·ligent. El catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Ramió, va destacar que la intel·ligència artificial serà una gran millora i va vaticinar que "estem a 5-6 anys d'aconseguir un model burocràtic que funcioni de forma eficaç i eficient per primera vegada, però això no vol dir infalible". Per assolir-ho va marcar tres fases. la primera és disposar d'una administració totalment digitalitzada. La segona és la informació: "Tenim molta informació però desestructurada i de baixa qualitat. Hem d'incrementar les capacitats institucionals per la governança de dades. És a dir, aconseguir informació fiable que tenim per alimentar aquests algoritmes per introduir la IA". La tercera fase és acabar introduint la intel·ligència artificial, un cop implementades les dues primere fases "no posant el carro davant dels cavalls".
El divendres es va complementar amb un taller pràctic sobre les aplicacions de la IA generativa com a eina de tecnificació en les administracions públiques, on els participants distribuïts en diferents grups van poder experimentar i veure els beneficis de l'ús de diverses eines d'AI per facilitar tràmits burocràtics i agilitzar feines de l'administració local.
Dissabte la sessió va continuar amb una conferència magistral sobre els impactes de la intel·ligència artificial en la transformació de la gestió pública, que va oferir l'expert en tecnologia Genís Roca. Va destacar que ens trobem en la tercera era de transformació digital, basada en les dades i l'ús d'eines com la intel·ligència artificial que canviaran la relació dels serveis i els usuaris a partir d'una relació personalitzada i en temps real.
Durant el matí també es van realitzar dues píndoles inspiradores centrades en tecnologies aplicades a la sostenibilitat, com la gestió de l’aigua i la mobilitat. Primer Nel·la Saborit, enginyera civil i especialista en mobilitat, urbanisme i logística, ens va parlar de la mobilitat analitzant el panorama públic català del transport i parlant de sistemes de transport a demanda, transport col·lectiu o normativa d'accessibilitat aplicada a la mobilitat. Tot seguit, Xavier Amores, enginyer industrial i director del Cúster Català de l'Aigua, va centrar-se en la gestió de l'aigua explicant diferents casos per intentar fer un ús més racional i va insistir que en un futur immediat la gestió de l'aigua serà un tema que produirà estrès, que demanarà de col·laboració perquè serà una qüestió interdepenent i que caldrà afrontar una digitalització de la seva gestió.
L’Escola es va tancar amb una taula rodona de periodistes que va abordar les complexitats polítiques i administratives actuals amb què s'enfronten els governs locals i, sobretot, va analitzar el panorama polític actual tant a Catalunya com a Espanya. El vicepresident primer de l'ACM, Jaume Oliveras, va fer la cloenda de l'Escola de Governs Locals agraint la participació dels electes presents i destacant que la intel·ligència artificial i la gestió de dades seran àmbits claus per tal de millorar la gestió de l'administració local.
PRESENTACIONS EXPOSADES
- Presentació de la sessió Inaugural: “La Intel·ligència artificial i l’Administració local intel·ligent” de Carles Ramió: DOCUMENT
- Taller pràctic: “Les aplicacions de la intel·ligència artificial generativa a les administracions públiques” de CivicAI: DOCUMENT
- Presentació de Genís Roca: DOCUMENT
- Presentació sobre mobilitat de Nel·la Saborit: DOCUMENT
- Presentació sobre la digitalització de l'aigua de Xavier Amores: DOCUMENT
Podeu trobar més imatges de l'Escola de Governs Locals en el següent album d'imatges: