IniciÀrea de ContingutsÀrea de Continguts › Dinamització econòmica

Dinamització econòmica

Des de l’àrea analitzem i identifiquem les diferents necessitats que tenen els ens locals a l’àmbit de dinamització econòmica: ocupació, empresa, turisme, comerç, consum i indústria dels diferents ajuntaments catalans.Responsables de l'Àrea:

  • Vicepresidenta Alba Pérez (alcaldessa de Navarcles)

  • Responsable tècnic: Núria Camps (contacte: ncamps.continguts@acm.cat

 

Un dels eixos centrals de l’Àmbit de Dinamització Econòmica és la temàtica de treball i ocupació, ja que som representants del món local al Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i és on es concreten les polítiques, els serveis,  els pressupostos i el mecanisme de funcionament del sistema públic d’ocupació.

Actualment som en un context de canvi en que s’està avançant cap a dur a terme el desplegament de la Concertació Territorial de les polítiques d’Ocupació. Per això s’ha  constituït els vuit Consells Territorials a les vegueries, vam destacar que el lideratge de la concertació local recau en l’administració local i que s’haurà de dibuixar col·lectivament una estratègia territorial amb una proposta de concertació que ha de ser d’un mínim de quatre anys, prorrogable per a quatre anys més.

A la governança de la concertació territorial, a més de l’administració local i el SOC, hi han de ser representats UGT, CCOO, PIMEC, FOMENT, i si s’escau, altres agents institucionals i actors rellevants i arrelats per al desenvolupament socioeconòmic de cada territori de Catalunya, amb la finalitat de definir una estratègia territorial.

Pel que fa a les iniciatives d’Economia Circular hem participat activament el Pacte per la Moda Circular, per tal de facilitar eines com la Campanya als municipis La Moda Circular et queda bé, que junt amb una jornada sobre el reciclatge del tèxtil i la Guia per a la contractació del servei de recollida i gestió de residus tèxtils, elaborada per l’Agència de Residus de Catalunya, ajudaran al compliment dels objectius europeus de reducció de residu tèxtil per al 2024. També en aquest àmbit es fa seguiment de l’Estratègia de Cogestió Marítima 2023-2026

Pel que fa a l’Àmbit de Comerç, Consum i Indústria, es farà un especial seguiment a:

  • Nou pla de Facilitació de l’Activitat Econòmica 2024-2028.
  • Mercats de venda no sedentària.
  • Desplegament de les APEUS.
  • Pacte per a la Indústria (2022-2025).

Pel que fa a l’Àmbit de Turisme, es fa seguiment al Compromís Nacional per un Turisme Responsable, en el convenciment que el sector turístic a Catalunya està molt diversificat i que ben gestionat és també un sector que pot contribuir a l’equilibri territorial i a evitar el despoblament rural. En aquest sentit caldrà revisar la normativa a fi que en molt llocs es millori la gestió turística perquè tingui millor acollida a la ciutadania.

El sector turístic és canviant i cal incorporar decididament 4 eixos:

  • Turisme ambientalment sostenible
  • Turisme socialment just
  • Turisme territorialment equilibrat
  • Turisme basat en la innovació

Farem un seguiment a la celebració al 2025 del Congrés Mundial d’Ecoturisme a Catalunya.

Vicepresidenta DINAMITZACIÓ ECONÒMICA: Alba Pérez, alcaldessa de Navarcles

EMPRESA I OCUPACIÓ: Agnès Ferré, alcaldessa de La Bisbal del Penedès

COMERÇ CONSUM I INDÚSTRIA: Oriol Ribalta, alcalde de Sallent

TURISME: Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui

Consell assessor de dinamització econòmica

El Consell Assessor té una composició equilibrada entre electes i tècnics i, alhora, garanteix la diversitat territorial, de gènere, política i de la diversitat d’administracions, representativa del treball en xarxa i de les concertacions territorials preexistents arreu del territori. Podem afirmar que el Consell disposa de molta expertesa acumulada i, alhora, molt compromís per fer-la útil, no només als presents sinó des de l’ACM al servei dels ens locals del país.

 

 

CONSELL ASSESSOR DE DINAMITZACIÓ ECONÒMICA 2024

 

 

Nom

Càrrec

Ajuntament

Comarca

1

Alba Pérez Subirana

Vicepresidenta ACM i alcaldessa

Navarcles

Bages

2

Agnès Ferré

Alcaldessa

La Bisbal del Penedès

Baix Penedès

3

Gerard Sabarich

Alcalde

Rialp

Pallars Sobirà

4

Sònia Gràcia

Alcaldessa

Fornells de la Selva

Gironès

5

Gael Rodríguez

Alcalde

Portbou

Alt Empordà

6

Carme Ferrer

Alcaldessa

Senan

Conca de Barberà

7

Oriol Ribalta

Alcalde

Sallent

Bages

8

Isidre Pineda

Alcalde

Caldes de Montbui

Vallès Ori

9

Ariadna Villegas

Gerent

DINÀMIG. Agència d’Innovació i Desenvolupament Garrotxa

Garrotxa

10

Izaskun Cendegui

Coordinadora

Mancomunitat Iniciatives Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT)

Baix Camp i Ribera d’Ebre

11

Josep Quer i Carbonell

Cap d'Àrea  Des. Econòmic

Girona

Gironès

12

Marina Guivernau

Cap d'Àrea  Des. Econòmic

Lleida

Segrià

13

Montse Torres

Responsable de l’Àrea d'Ocupació, Empresa, Formació i Desenvolupament Local

Blanes

Selva

14

Isabel Villalbí

Cap d'Àrea  Des. Econòmic

Amposta

Montsià

15

Glòria Domínguez

Directora

Agència de Desenvolupa-ment Local de Solsona i Cardona (SOLCAR)

Solsonès

16

Isidre Piñol

tècnic

Consell Comarcal Les Garrigues

Les Garrigues

17

Adrià Valls

Alcalde

Castellbell i el Vilar

Bages

18

Antoni Villas

President

Consell Comarcal Les Garrigues

Les Garrigues

19

Jordi Borràs Vilanova

Alcalde

Sant Mateu de Bages

Bages

20

Omar Noumri

Alcalde

Castelló de Farfanya

Noguera

21

Maria Mercè Juan

Regidora

Argentona

Maresme

22

Lluís Corominas

Cap d’Àrea de Continguts

ACM

 

23

Núria Camps

Tècnica Dinamització Econòmica

ACM

 

En aquest mandat municipal ja s’han celebrat les reunions següents:

5 de març de 2024

Es va celebrar a la Garrotxa, una de les comarques capdavanteres en promoure la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació es va exposar de ben a prop el funcionament de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa (DinàmiG) que disposa d’una trajectòria ben consolidada.

Després de reflexionar sobre el context de canvi iniciat amb el desplegament de la Concertació Territorial al SOC, que es concreta amb la constitució dels vuit Consells Territorials a les vegueries, vam destacar que el lideratge de la concertació local recau en l’administració local i que s’haurà de dibuixar col·lectivament una estratègia territorial amb una proposta de concertació que ha de ser d’un mínim de quatre anys, prorrogable per a quatre anys més.

5 de juliol de 2024

Es va celebrar a la seu de l’ACM a Barcelona, pel fet que som en una  cruïlla, davant d’un canvi de model de gestió de les polítiques d’ocupació i davant la possibilitat d’avançar cap a un model legal que doni estabilitat i pluriennalitat.

Davant d’aquest nou model que té punt molt positius la voluntat d’arribar a tothom amb un sistema d’ocupació construït i gestionat des del propi territori amb una governança de proximitat però com tot canvi és important preveure’n la seguretat jurídica i econòmica. És en aquest sentit que vàrem el director de SOC, Juan José Torres, a fi de poder establir un diàleg sincer amb representants del món local que ajudi a trobar les millor decisions pel que fa al marc jurídic, que permetin un bon desplegament de la concertació territorial.