Metodologia i estructura
El curs està previst impartir-lo en modalitat semipresencial. Del total de 268 hores el el 75% com a mínim seran virtuals. Però tot això pot variar en funció de la situació sanitària.
El disseny acadèmic de les sessions teòriques segueix el concepte de flipped classroom (classe invertida), on durant les classes l’alumne és el protagonista gràcies a la formació teòrica deductiva que fomenta l’autoaprenentage.
La formació pràctica a partir de tallers, inclou les visites al Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i l’Agència de Desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa S.A.El treball final de Grau s’orientarà als Fons europeus Next Generation.
Per obtenir la titulació del postgrau és imprescindible una assistència mínima del 80% de les sessions, i la superació de 4 treballs pràctics durant el curs i un treball pràctic final.
Programa:
Mòdul 1
Organització i règim jurídic local (4.5 cr.)
1.1. Normativa local
1.2. Competències locals
1.3. Organització i funcionament dels ens locals
1.4. Administració electrònica i procediment administratiu
1.5. Instruments de limitació i autorització
1. 6. Instruments de foment i subvencions
1.7. Contractació administrativa
1.8. Gestió de serveis i iniciativa econòmica local
1.9. Ens instrumentals
1.10. Procediment sancionador
1.11. Béns públics
1.12. Govern obert i transparència
1.13. Protecció de dades i accés a la informació
1.14. Bona administració i integritat
1.15. Planificació i gestió del territori i urbanisme
1.16. Gestió pressupostària
1.17. Intervenció i control econòmic administratiu
Mòdul 2
Gestió pública (4.5 cr.)
2.1. Introducció a la gestió pública
2.2. Planificació estratègica
2.3. Gestió integral de projectes
2.4. Organització d’esdeveniments
2.5. Planificació, gestió, seguiment i avaluació de polítiques públiques
2.6. Gestió de la qualitat i de l’excel·lència
2.7. Gestió de les persones
2.8. Gestió dels recursos econòmics
2.9. Gestió de la promoció i de la comercialització de projectes culturals
2.10. Gestió de projectes europeus de desenvolupament i dinamització
2.11. Estratègies comunicatives 2.0
2.12. Comunicació organitzativa
2.13. Gestió de la visibilitat i de la reputació
2.14. Ètica en la gestió pública i privada
Mòdul 3
Desenvolupament econòmic (1 cr.)
3.1. Teixit econòmic productiu i comerç. Promoció econòmica
3.2. Finestreta única empresarial
3.3. Formes jurídiques empresarials (I) (Societats mercantils, treball autònom i autoocupació
3.4. Formes jurídiques empresarials (II) (Cooperatives i societats laborals, altres entitats: associacions, fundacions, ...)
3.5. Polígons d’activitat econòmica
Mòdul 4
Emprenedoria (2 cr.)
4.1. Serveis locals de creació d’empreses
4.2. Perfil i rol de l’emprenedor
4.3. Assessorament, orientació i tutorització
4.4. Espais: vivers d’empreses, coworking, incubadores
4.5. Fases d’un projecte emprenedor: idea, llavor, creació d’empresa, creixement/internacionalització i consolidació
4.6. Metodologies emprenedores: Canvas, Design Thinking, Lean Startup, Agile
4.7. Línies de finançament, subvencions, ajuts i premis
4.8. Aspectes legals: patents, marques i pactes de socis
Mòdul 5
Empresa (1 cr.)
5.1. Pla d’empresa
5.2. Pla d’operacions
5.3. Pla de recursos humans
5.4. Pla comercial i de màrqueting
5.5. Pla econòmic financer
Mòdul 6
Territori, medi ambient i paisatge (3 cr.)
6.1. Medi ambient i desenvolupament sostenible
6.2. Introducció al règim jurídic
6.3. Economia del medi ambient
6.4. Planificació i gestió del territori
6.5. Els espais protegits: funcions i mecanismes de gestió
6.6. El paisatge com a recurs: els instruments de paisatge
6.7. Patrimoni cultural, paisatge i medi ambient
6.8. Paisatge vitivinícola
Mòdul 7
Turisme (3.5 cr.)
7.1. Introducció al règim jurídic turístic
7.2. Els factors del desenvolupament turístic
7.3. El paper de la imatge de les destinacions turístiques
7.4. La competitivitat de les empreses turístiques
7.5. Les certificacions turístiques
7.6. Les llicències d’activitats vinculades al turisme
7.7. Innovació i turisme en el sector agroalimentari
7.8. Els impactes territorials de l'activitat turística: el canvi climàtic
7.9. Serveis climàtics pel sector turístic
Mòdul 8
Patrimoni i cultura (3.5 cr.)
8.1. Marc conceptual de patrimoni i cultura
8.2. Introducció al règim jurídic
8.3. Introducció a la gestió cultural en l’àmbit local
8.4. Comunicar la cultura al segle XXI
8.5. Gestió de programacions estables d’espectacles
8.6. Planificació i gestió de recursos patrimonials i museístics
8.7. Gestió d'equipaments vinculats al patrimoni cultural
8.8. Gestió del cicle festiu
8.9. Gestió de monuments
8.10. Patrimoni bibliogràfic
8.11. Gestió museística
8.12. Fàbriques de creació artística i cultural
8.13. Patrimoni documental
8.14. Biblioteques, cap a la transformació digital
8.15. Espais de patrimoni cultural immaterial
8.16. Patrimoni immaterial gastronòmic
Mòdul 9
Gestió de projectes next generation (2 cr.) i pràctqiues integrades.
9.0 Gestió de projectes next generation.
9.1 Pràctica integrada I.
9.2 Pràctica integrada II.
9.3 Pràctica integrada III.
9.4 Pràctica integrada IV.
9.5 Pràctica integrada V.
Mòdul 10
Projecte final (5 cr.)