IniciACMHistòria › 2017

2017

Més de 700 alcaldes i alcaldesses es van unir a mitjans de setembre per reivindicar la democràcia, en un acte multitudinari al Pati de Carruatges del Palau de la Generalitat, en una mostra de suport a l’1 d’octubre per celebrar un referèndum per decidir el futur de Catalunya. Va ser una imatge conjunta amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els membres del Govern català.

El compromís amb el referèndum de l’1 d’octubre va ser constant aquest 2017. Més de 500 alcaldes i alcaldesses van participar a l’acte de l’1 de juliol al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) per mostrar el compromís del món local per tirar endavant i celebrar el referèndum.

I a posteriori, hi va haver un clam contra l'aplicació del 155 i a favor dels presos i exiliats polítics catalans. Així, més de 200 alcaldes i alcaldesses van denunciar davant les institucions europees la situació política i repressiva que es vivia a Catalunya. Aquesta iniciativa va ser impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), la qual va permetre que més de 200 alcaldes i alcaldesses catalans portessin a Brussel·les, la capital política d’Europa, l’anhel dels veïns i veïnes dels pobles i ciutats de Catalunya per decidir el seu futur i mostrar el seu escalf al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que des del seu exili a Brussel·les van participar-hi.

En altres àmbits, l'ACM va reclamar al Govern espanyol que els ajuntaments poguessin reinvertir el superávit generat per a inversions, va participar en un acte per acollir refugiats en suport a la campanya Casa Nostra, Casa Vostra, i va consensuar amb el Govern català i les diputacions un conveni per fer front comú en la lluita contra la pobresa energética.

El 15 de juny a Tavèrnoles, l'ACM va impulsar la celebració de la 1a Convenció del Petit Municipi amb la voluntat de frenar el despoblament al món rurual i simplificar tràmits de lleis per als petits i mitjans ajuntaments.

A nivell formatiu, es van organitzar les primeres edicions dels nous postgraus en gestió de la seguretat local i del postgrau en Govern Obert local. I pel que fa a la Central de Compres, es van posar a l'abast dels ens locals els nous acords marc del servei de videoacta i gravació i transmissió d’actes, el servei de manteniment d’ascensors, i l'adquisició aparells desfibril·ladors, juntament amb el nou acord marc de mobilitat sostenible per potenciar el vehicle elèctric.