S’ha publicat al DOGC, el dia 18 de juliol de 2022 l’Ordre ACC/172/2022, de 13 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a fomentar les captures de senglar per disminuir-ne la densitat en el medi i contribuir a la prevenció i lluita contra les patologies del senglar que poden afectar les espècies ramaderes i el seu condicionament per a la introducció de la carn en el circuit de comercialització.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts és:
Objectiu 1: establir una línia d'ajuts a la promoció de la captura de senglars per disminuir-ne la densitat al medi i contribuir a la prevenció i lluita contra les patologies del senglar que poden afectar les espècies ramaderes, especialment la pesta porcina africana (d'ara endavant, PPA) i la tuberculosi bovina (d'ara endavant ,TB), i prevenir els danys al sector primari mitjançant l'estímul de la seva caça. Aquest objectiu conté una línia:
Línia 1.1: facilitar i estimular l'activitat de les societats i associacions de caçadors que siguin entitats sense ànim de lucre i realitzin la captura de senglars en el territori de Catalunya amb l'objectiu d'incrementar-ne les captures i reduir-ne la densitat a fi de disminuir el risc d'entrada de la PPA, contribuir a frenar la progressió de la TB i a la lluita contra altres malalties de declaració obligatòria, evitar els danys al sector primari i estimular l'entrada d'aquests animals caçats al circuit alimentari.
Objectiu 2: establir una línia d'ajuts per promoure l'aprofitament de la carn procedent de les peces capturades a fi d'introduir-la en el circuit de comercialització mitjançant el seu transport i recepció als PLCC i/o EMCC i per promoure la realització d'obres de millores en els PLCC. Aquest objectiu conté tres línies:
Línia 2.1: promoure el transport dels senglars caçats des del punt de captura fins al PLCC o EMCC.
Línia 2.2: estimular l'acceptació dels senglars caçats en qualsevol lloc del territori de Catalunya en els PLCC existents a Catalunya amb l'objectiu d'estimular la comercialització de la carn de senglar com a mesura de gestió i d'aprofitament de les captures i a fi d'afavorir l'economia circular i evitar la generació de residus per la destrucció de les peces capturades. També incrementar les captures de senglar i reduir-ne la densitat, de manera que disminueixi el risc d'entrada de la PPA, es contribueixi a frenar la progressió de la TB i es previnguin els danys al sector primari.
Línia 2.3: promoure la posada en funcionament de nous PLCC i la millora dels ja existents per adequar-los a l'increment del flux d'entrada de senglars capturats.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
En el cas de la línia 1.1: les societats i associacions de caçadors que siguin entitats sense ànim de lucre, els caçadors associats de les quals hagin caçat senglars en el període que determini la convocatòria corresponent.
En el cas de la línia 2.1: les societats i associacions de caçadors i les empreses gestores dels PLCC que es facin càrrec del transport, d'acord amb la normativa vigent, dels exemplars caçats en el territori de Catalunya des del punt de captura fins a un PLCC o EMCC.
En el cas de la línia 2.2: les empreses gestores d'un o més PLCC que hagin realitzat la seva activitat legalment, d'acord amb l'article 2.1 h) del Decret 9/2019, de 8 de gener, ubicats en el territori de Catalunya, que hagin rebut exemplars de senglar capturats en el territori de Catalunya en el període que determini la convocatòria corresponent.
En el cas de la línia 2.3: les persones titulars o empreses gestores dels PLCC que realitzin les actuacions establertes a la línia i detallades a l'apartat 5 d).
QUANTIA
El tipus i la quantia destinats a cada línia d'ajuts són els següents:
Línia 1.1:
- 20 euros per senglar caçat i destinat a comercialització, amb un mínim de 40 senglars, en el cas que les captures s'hagin produït a les zones d'elevada densitat de senglars definides en la convocatòria corresponent, amb un màxim de 20.000 euros per persona beneficiària.
- 18 euros per senglar caçat i destinat a comercialització, amb un mínim de 40 senglars, en el cas que les captures s'hagin produït en la resta de zones, amb un màxim de 20.000 euros per persona beneficiària.
Línia 2.1: 5 euros pel transport de cada senglar des del punt de caça al PLCC o a l'EMCC, amb un mínim de 40 senglars transportats i un màxim de 20.000 euros per persona beneficiària.
Línia 2.2:
- 10 euros per senglar entrat al PLCC, amb un màxim de 80.000 euros per persona beneficiària, en el cas d'empreses que col·laborin en la presa de mostres per al seguiment de la situació sanitària de les poblacions de senglars dins del Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge del DACC, d'acord amb l'annex VI del Decret 9/2019, de 8 de gener, i el Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge vigent. La col·laboració haurà de ser acreditada d'acord amb el punt 7.1 i) d'aquestes bases reguladores.
- 8 euros per senglar entrat al PLCC, amb un màxim de 80.000 euros per persona beneficiària, en el cas d'empreses que no col·laborin en la presa de mostres per al seguiment de la situació sanitària de les poblacions de senglars dins del Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge del DACC.
Línia 2.3:
a) Per a la redacció del projecte constructiu d'un PLCC, un import màxim de 5.000 euros per PLCC. La subvenció serà del 100% del cost del projecte (amb el màxim establert en el paràgraf anterior) en el cas d'empreses que col·laborin en la presa de mostres per al seguiment de la situació sanitària de les poblacions de senglars dins del Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge del DACC, d'acord amb l'annex VI del Decret 9/2019, de 8 de gener, i el Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge vigent. La col·laboració haurà de ser acreditada d'acord amb el punt 7.1 i) d'aquestes bases reguladores. Per a la resta d'empreses, la subvenció serà del 80%.
b) Per a l'execució de la resta d'actuacions de millora definides en l'apartat 5 d) dels PLCC: màxim de 30.000 euros per PLCC en el cas d'un PLCC per sol·licitant. En el cas que un mateix gestor o titular de PLCC sol·liciti millores per a més d'un PLCC, màxim de 20.000 euros per cada PLCC.
La subvenció serà del 100% de l'import justificat en el cas d'empreses que col·laborin en la presa de mostres per al seguiment de la situació sanitària de les poblacions de senglars dins del Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge del DACC, d'acord amb l'annex VI del Decret 9/2019, de 8 de gener, i el Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge vigent. La col·laboració haurà de ser acreditada d'acord amb el punt 7.1 i) d'aquestes bases reguladores.
Per a la resta d'empreses, la subvenció serà del 80%.
c) L'import de l'ajut de la suma dels diferents conceptes de la línia 2.3 no podrà ser superior en cap cas a 50.000 euros per persona beneficiària.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que indica la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
Bases Reguladores. ENLLAÇOS.