S’ha publicat al DOGC, el dia 4 de juny de 2024 la Resolució ACC/1917/2024, de 30 de maig, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal d'aprovació de les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible per a terrenys forestals de titularitat privada, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts que estableix la resolució és la realització de les actuacions següents: la redacció i revisió dels instruments d'ordenació forestal (d'ara endavant, IOF) (intervenció 6881.4), la millora de les xarxes viàries per a la gestió dels boscos (intervenció 6881.4), les actuacions silvícoles de millora (intervenció 6881.4) i les actuacions dels sistemes agroforestals (intervenció 6881.1), operacions totes elles descrites en els annexos respectius d'aquesta Resolució.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques i jurídiques titulars de terrenys forestals i les seves associacions que compleixin els requisits següents:
a) En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.
b) En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
c) No incórrer en cap de les causes que impedeixen obtenir la condició de persona beneficiària que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, ni en cap supòsit de l'article 99 del Decret legislatiu 3/2002. Les comunitats de béns, les explotacions en règim de titularitat compartida o les explotacions en règim de cotitularitat poden ser beneficiàries dels ajuts sempre que llurs membres compleixin aquesta condició.
d) Pel que fa a la inhabilitació per rebre subvencions, si es produeix durant la vigència dels compromisos dels ajuts, aquests ajuts passen a considerar-se nuls des d'aquell moment a tots els efectes, amb la pèrdua corresponent del dret a percebre contraprestacions que encara no s'hagin fet efectives.
e) En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 150 treballadors, a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb el que estableix l'article 1 del Reial decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en el treball i l'ocupació.
f) En el cas d'associacions i fundacions, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.
g) En el cas de fundacions, a més, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant el Protectorat, d'acord amb l'article 336-3 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.
h) Per a subvencions d'import superior a 30.000 euros, quan els sol·licitants siguin únicament subjectes inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, no podran obtenir la condició de beneficiari les empreses que incompleixin els terminis de pagament previstos en la Llei esmentada.
i) En el cas d'empreses, autònoms o titulars de terrenys forestals que comercialitzin directament productes de fusta o llenya procedent de l'execució de l'ajut, hauran de complir amb les obligacions d'actuar com a agent i presentar la declaració responsable i del manteniment del sistema de diligència deguda, d'acord amb la normativa EUTR (Reglament (UE) 995/2010 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 d'octubre de 2010, pel qual s'estableixen les obligacions dels agents que comercialitzen fusta i productes de la fusta).
j) Disposar de la catalogació com a finca rústica no urbanitzable dels terrenys objecte d'actuació.
El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació que estableix l'apartat 6 d'aquest annex o bé, quan així s'indiqui, mitjançant les declaracions responsables que la persona sol·licitant efectua en el mateix imprès de sol·licitud.
QUANTIA
L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades pels conceptes definits en els annexos específics per a cada línia d'ajuts.
L'import de l'ajut no pot ser superior a l'import que determinin les diferents convocatòries per persona beneficiària.
La quantia màxima destinada a aquests ajuts i l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar són les que determina la resolució de convocatòria corresponent.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de les sol·licituds s’establirà a la convocatòria corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores: ENLLAÇ