S’ha publicat al DOGC, el dia 20 de juny de 2024 l’Ordre JUS/134/2024, de 7 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió dels Premis ADR Justícia.
OBJECTE I FINALITAT
Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió, en règim de concurrència competitiva, dels Premis ADR Justícia, destinats a reconèixer les aportacions més rellevants en el camp de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR).
S'atorga un premi per a cadascuna de les categories següents:
Categoria A:
A.1) A la millor tesi doctoral no publicada que hagi estat presentada i qualificada en qualsevol de les universitats catalanes i que versi sobre qualsevol aspecte relacionat amb la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), des de tota mena de perspectives, siguin jurídiques, econòmiques, sociològiques, polítiques, etc.
A.2) Al millor treball de fi de màster, presentat i qualificat, en qualsevol de les universitats catalanes, col·legis professionals o altres corporacions de dret públic que imparteixin formació homologada pel Centre de Mediació de Catalunya, que versi sobre qualsevol aspecte relacionat amb la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), des de tota mena de perspectives, siguin jurídiques, econòmiques, sociològiques, polítiques, etc.
Les tesis doctorals i els treballs de fi de grau o de màster que es presentin en aquesta categoria A han d'estar redactats en llengua catalana i no han d'haver optat a aquests premis en edicions anteriors.
A.3) Al millor treball de fi de grau, presentat i qualificat, en qualsevol de les universitats catalanes, que versi sobre qualsevol aspecte relacionat amb la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), des de tota mena de perspectives, siguin jurídiques, econòmiques, sociològiques, polítiques, etc.
Categoria B:
B.1) A la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR) impulsada per municipis de Catalunya o altres ens locals que no disposin de cap servei de mediació propi ni tampoc de cap regidoria específica per a l'impuls de la mediació i els altres ADR.
B.2) A la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR) impulsada per municipis de Catalunya o altres ens locals que disposin d'un servei de mediació propi o bé d'una regidoria específica per a l'impuls de la mediació i els altres ADR.
B.3) A la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR) impulsada per institucions o organitzacions públiques diferents de l'Administració local, corporacions de dret públic o professionals, empreses o entitats privades amb seu social o delegació a Catalunya.
Les pràctiques, els projectes, els programes o les iniciatives que es presentin en aquesta categoria B s'han d'haver implementat, totalment o parcialment, durant els tres anys naturals anteriors a l'any de la convocatòria i no han d'haver optat a aquests premis en edicions anteriors.
Categoria C:
A la millor monografia, el millor capítol de llibre o el millor article doctrinal en una publicació acadèmica o, en general, a la millor publicació sobre mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), editada en els tres anys naturals anteriors a l'any de la present convocatòria i que no hagi estat proposada per a aquests premis en edicions anteriors.
Categoria D:
A la millor acció de comunicació o difusió de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), duta a terme en els tres anys naturals anteriors a l'any de la present convocatòria i que no hagi estat proposada per a aquests premis en edicions anteriors.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a premi les persones i entitats que s'indiquen tot seguit, en funció de la categoria i subcategoria:
Per la categoria A:
A.1) Els autors d'una tesi doctoral sobre mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), no publicada, que hagi estat presentada i qualificada en qualsevol de les universitats catalanes.
A.2) Els autors d'un treball de fi de màster, presentat i qualificat, en qualsevol de les universitats catalanes, col·legis professionals o altres corporacions de dret públic que imparteixin formació homologada pel Centre de
Mediació de Catalunya, que versi sobre qualsevol aspecte relacionat amb la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), des de tota mena de perspectives, siguin jurídiques, econòmiques, sociològiques, polítiques, etc.
A.3) Els autors d'un treball de fi de grau, presentat i qualificat, en qualsevol de les universitats catalanes que versi sobre qualsevol aspecte relacionat amb la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR), des de tota mena de perspectives, siguin jurídiques, econòmiques, sociològiques, polítiques, etc.
Per la categoria B:
B.1) Municipis de Catalunya o altres ens locals que no disposin de cap servei de mediació propi ni tampoc de cap regidoria específica per a l'impuls de la mediació i els altres ADR.
B.2) Municipis de Catalunya o altres ens locals que disposin d'un servei de mediació propi o bé d'una regidoria específica per a l'impuls de la mediació i els altres ADR.
B.3) Institucions o organitzacions públiques, corporacions de dret públic diferents de l'Administració local, professionals, empreses o entitats privades amb seu social o delegació a Catalunya que hagin dut a terme accions sobre mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR).
No poden optar a premi les entitats, els serveis o els organismes públics que depenguin jeràrquicament de l'òrgan resolutori.
Per la categoria C:
Els autors d'una monografia, un capítol de llibre, un article doctrinal en una publicació acadèmica o, en general, una publicació que hagi contribuït de manera significativa a l'estudi, divulgació o transmissió de coneixement sobre mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR).
Per a la categoria D:
Les persones, físiques o jurídiques, autores d'accions de comunicació o difusió realitzades en la seva totalitat o en part a Catalunya i que han contribuït de manera significativa en la divulgació de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR).
QUANTIA
En la categoria A, el premi consisteix en un diploma acreditatiu de l'atorgament del premi corresponent i disposa d'una dotació econòmica l'import i la distribució de la qual entre les subcategories A.1), A.2) i A.3) s'ha de determinar en cada convocatòria.
El jurat té la facultat de proposar la concessió del premi ex aequo si la qualitat de les candidatures presentades així ho aconsella. En aquest cas, la dotació econòmica serà compartida entre les tesis o els treballs premiats.
En cas que quedi desert el premi d'alguna de les tres subcategories de la categoria A, se'n pot destinar l'import a les altres subcategories.
En la categoria B, el premi consisteix en un diploma acreditatiu de l'atorgament del premi corresponent i disposa d'una dotació econòmica l'import i la distribució de la qual entre les subcategories B.1), B.2) i B.3) s'ha de determinar en cada convocatòria.
El jurat té la facultat de proposar la concessió del premi ex aequo si la qualitat de les candidatures presentades així ho aconsella. En aquest cas, la dotació econòmica serà compartida entre les tesis o els treballs premiats.
En cas que quedi desert el premi d'alguna de les tres subcategories de la categoria B, se'n pot destinar l'import a les altres subcategories.
Així mateix, en les categories A i B, el Departament de Justícia, Drets i Memòria ha de fer difusió dels treballs i de les iniciatives i pràctiques que s'hagin premiat i, si escau, les persones guardonades poden dur a terme una exposició pública de la tesi, recerca, iniciativa o pràctica premiades.
En les categories C i D, es lliura un diploma acreditatiu de l'atorgament del premi corresponent.
SOL·LICITUDS
Les sol·licituds de participació corresponents a les categories A i B s'han de presentar en el termini i en els termes que estableixi la resolució de convocatòria i obligatòriament de manera telemàtica.
ENLLAÇOS
Bases reguladores: ENLLAÇ