S’ha publicat al DOGC, el dia 28 de setembre de 2023 l’Ordre IFE/220/2023, de 22 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, als ajuntaments, els consells comarcals i les mancomunitats de municipis per finançar les despeses derivades d'accions per a la prevenció de les violències masclistes.
OBJECTE I FINALITAT
Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió de subvencions adreçades als ajuntaments, els consells comarcals i les mancomunitats de municipis, en una única línia de subvenció, per finançar les despeses derivades del disseny, l'actualització i/o l'execució dels plans, protocols, programes i/o projectes i/o accions de prevenció de les violències masclistes.
Aquesta única línia inclou diverses accions subvencionables, ordenades en quatre àmbits:
1. Impuls de la prevenció comunitària i en l'àmbit privat. Inclou accions com: punts liles; bústies per recollir informació sobre violències; formació sobre violències masclistes per a comerços, establiments de proximitat i entitats (culturals, socials, veïnals, de lleure, etc.); promotores comunitàries per a la prevenció de les violències masclistes; marxes exploratòries; itineraris segurs; mentories i autodefensa feminista física, emocional i digital; xarxes d'establiments aliats contra les violències masclistes; protocols d'abordatge de les violències masclistes en espais públics i contextos d'oci; espais de cura emocional després d'un cas de violència masclista amb impacte comunitari, i protocols per a la prevenció, la detecció i la reparació de situacions d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere en àmbits privats.
2. Suport a les pedagogies feministes i transformadores. Aquesta tipologia inclou accions com: punts liles irisats als espais d'educació formal i no formal; bústies per recollir informació sobre violències; formació per a professionals de l'etapa d'educació infantil i d'educació no formal; referents de coeducació en l'etapa d'educació infantil i en educació no formal; patis coeducatius; investigació - acció participativa als centres d'educació infantil i als d'educació no formal; comissions feministes en l'àmbit educatiu per a la prevenció de les violències masclistes, grups de joves referents; protocols d'abordatge de les violències masclistes d'entitats d'educació no formal, i espais de cura emocional després d'un cas amb impacte comunitari.
3. Reforç d'estructures preventives institucionals. Aquesta tipologia inclou accions com: creació i suport als circuits territorials per a l'abordatge de les violències masclistes; impuls de grups de treball sobre prevenció i plans de prevenció als circuits territorials per a l'abordatge de les violències masclistes que ja estan en funcionament; protocols per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la reparació de situacions d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere; punts liles en actes impulsats per l'Administració pública; bústia per informar sobre violències; capacitacions, formacions i jornades especialitzades; xarxa de referents d'igualtat; revisió i transformació d'equipaments públics amb perspectiva feminista, i parades de transport a demanda, i supervisions i assessorament a equips tècnics.
4. Promoció de masculinitats antimasclistes i igualitàries. Aquesta línia inclou accions com: grups d'homes antimasclistes i igualitaris; formació sobre masculinitats antimasclistes i igualitàries per a personal de l'Administració pública, càrrecs directius i entitats (especialment en els àmbits esportiu, cultural i laboral) i per a tota la ciutadania en general; campanyes per visualitzar referents en masculinitats antimasclistes i igualitàries; marxes exploratòries d'homes per promoure la seva responsabilització, i agents per a la promoció de les masculinitats antimasclistes i igualitàries.
Les activitats culturals i artístiques són eines clau en la prevenció, però no són objecte d'aquesta subvenció.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions els ens locals que s'esmenten a continuació: ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de municipis de Catalunya.
QUANTIA
El percentatge màxim que el Departament d'Igualtat i Feminismes subvencionarà respecte del cost de l'acció, d'acord amb el pressupost presentat, es determinarà en la convocatòria corresponent i en cap cas podrà superar el pressupost total de l'activitat presentat en la base 10.1.b).
SOL·LICITUDS
La resolució de la convocatòria per a la concessió de subvencions, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ha d'establir el termini de presentació de la sol·licitud.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.