S’ha publicat al DOGC, el dia 30 de gener de 2024 l’Ordre ACC/13/2024, de 25 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts d'aquesta Ordre és la prestació dels serveis en matèria de sanitat vegetal adreçats a la prevenció i millora de la lluita contra les plagues, malalties i males herbes dels vegetals i la reducció de l'ús de productes fitosanitaris que incloguin les actuacions d'assessorament tècnic detallades a l'annex 2.
Aquestes actuacions han d'estar emmarcades en els objectius de la Gestió Integrada de Plagues que desenvolupa la Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre, en què s'estableix el marc de l'actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides; i també el Reglament (UE) 2016/2031 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre, relatiu a les mesures de protecció contra les plagues dels vegetals, pel qual es modifiquen els reglaments (UE) 228/2013, (UE) 652/2014 i (UE) 1143/2014 del Parlament Europeu i del Consell i es deroguen les directives 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE i 2007/33/CE del Consell (DOUE núm. 317, de 23.11.2016), i el Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març, relatiu als controls oficials i altres activitats oficials realitzades per garantir l'aplicació de la legislació sobre aliments i pinsos i de les normes sobre salut i benestar dels animals, sanitat vegetal i productes fitosanitaris, o normes que les substitueixin o desenvolupin.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, comunitats de béns o altres tipus d'unitats econòmiques o de patrimoni separat que siguin titulars d'explotacions agrícoles de Catalunya i compleixin els requisits establerts en aquestes bases reguladores i en la normativa aplicable en el moment de presentar la seva sol·licitud.
Perquè la persona beneficiària pugui accedir a les actuacions objecte de l'ajut, no cal que estigui associada a l'ADV de la qual sol·licita els serveis.
QUANTIA
L'ajut té caràcter de subvenció en espècie a la persona beneficiària, directament aplicable a les despeses ocasionades per la prestació de serveis descrits en l'apartat 1 per part de les agrupacions de defensa vegetal en matèria de sanitat vegetal.
L'import de l'ajut per a les actuacions detallades a l'annex 2 d'aquesta Ordre i els límits percentuals desglossats per a cada una de les actuacions són els següents:
a) Una base del 50% de la despesa per persona tècnica contractada per a les ADV que col·laborin en actuacions d'assessorament tècnic recollides als apartats a), b), c), d), e) i f) de l'annex 2 justificades degudament en hores de treball i que no superi els 18.000 euros de despesa subvencionable.
El límit percentual de l'ajut per a aquesta actuació es podrà ampliar fins al 65% quan les ADV treballin en com a mínim el 10% de la seva superfície en producció agrària ecològica certificada o en conversió.
El seguiment de plagues, malalties i males herbes comunes per estacions d'avisos es realitzarà i s'informarà mitjançant l'aplicació de la Xarxa Fitosanitària de Catalunya, XarxaFiCat, dins dels terminis establerts pel Servei de Sanitat Vegetal; en el cas que no sigui possible i excepcionalment, mitjançant els instruments o les aplicacions que indiqui el Servei de Sanitat Vegetal. El Servei de Sanitat Vegetal establirà anualment i per conreus els punts mínims i organismes que s'han de controlar. La manca de compliment d'aquest requisit o l'aportació d'informació falsa o incorrecta comportaran la pèrdua del dret a rebre l'ajut per a aquesta actuació.
b) Un complement del 50% de la despesa per persona tècnica contractada per a les ADV que col·labori en el desenvolupament del Programa fitosanitari UE 2023-2027 del Servei de Sanitat Vegetal i que no superi 8.000 euros de despesa subvencionable.
El seguiment de plagues, malalties i males herbes incloses dins del Programa fitosanitari UE es realitzarà i s'informarà mitjançant la Xarxa FICAT dins dels terminis establerts pel Servei de Sanitat Vegetal; en el cas que no sigui possible i excepcionalment, es realitzarà mitjançant els instruments o les aplicacions que indiqui el Servei de Sanitat Vegetal. El Servei de Sanitat Vegetal establirà anualment i per conreus la valoració econòmica d'aquest complement segons punts mínims i organismes que s'han de controlar. La manca de compliment d'aquest requisit o l'aportació d'informació falsa o incorrecta comportaran la pèrdua del dret a rebre l'ajut per a aquesta actuació.
c) Un complement per a les ADV que col·laborin en el desenvolupament d'assaigs, experiments i actuacions de seguiment en comú recollits a l'apartat g) de l'annex 2 justificats degudament en hores de treball. La valoració de les hores de treball de la persona tècnica contractada serà, com a màxim, de 25,00 euros per cada hora pressupostada. El temps de dedicació màxim subvencionable total per a totes les actuacions d'aquest complement no podrà ser superior a 640 h per persona tècnica contractada.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que indica la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.