S’ha publicat al DOGC, el dia 18 de setembre de 2023 l’Ordre ACC/216/2023, de 13 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment de la gastronomia catalana.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar la gastronomia catalana donant suport a les empreses i entitats del sector de la restauració, que es dediquen a la formació i recerca en aquest sector i a la seva promoció per millorar la identitat alimentària de Catalunya.
Aquests ajuts s'articulen mitjançant sis línies:
Línia d'ajuts 1 per a projectes cooperatius per fomentar la gastronomia tradicional catalana a través de la cooperació de diferents agents: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de cooperació entre dos o més restauradors, adreçats a la valorització de la gastronomia tradicional catalana, que incideixin en l'ús de producte de proximitat i de temporada.
Línia d'ajuts 2 per a projectes d'innovació en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de foment de l'ús de productes de proximitat.
Línia d'ajuts 3 per al reconeixement del talent en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar la realització de concursos i/o actes de reconeixement del talent gastronòmic.
Línia d'ajuts 4 per a l'organització d'activitats gastronòmiques a fires, mercats i altres esdeveniments similars de l'àmbit agroalimentari: l'objecte de l'ajut és subvencionar exhibicions o tallers de cuina catalana realitzats en viu per cuiners o professionals de la cuina. S'exclouen tastos de productes sense que hi hagi un component gastronòmic en l'activitat.
Línia d'ajuts 5 per al foment de la recerca, la transferència i la formació en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de recerca, transferència i formació que se centrin en:
- L'estudi i la difusió de la gastronomia tradicional catalana, la seva diversitat territorial, la seva evolució i els diferents elements que la componen.
- La investigació i transferència en noves formes de fer cuina catalana.
Línia d'ajuts 6 a la promoció de la gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar actuacions de promoció del patrimoni gastronòmic català i els diferents elements que el componen.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones que desenvolupin l'activitat subvencionada a Catalunya següents, segons cada línia d'ajut:
- Línia 1.
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui majoritàriament l'hostaleria.
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 2.
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui majoritàriament l'hostaleria. (Empreses de restauració i gastronomia, han d'estar enquadrades a la secció I, de la Classificació nacional d'activitats econòmiques “Serveis de menjars i begudes”, dins del Grup CNAE 561 (restaurants i llocs de menjars)).
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 3.
a. Centres de formació on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hoteleria i turisme i/o d'indústries alimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 4.
a. Entitats de l'Administració local de Catalunya: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals, consells comarcals i diputacions provincials, així com els ens públics que en depenen.
b. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia.
c. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 5.
a. Centres on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hoteleria i turisme i/o d'indústries alimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Centres de recerca gastronòmica.
d. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 6.
a. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
QUANTIA
L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les actuacions que preveu l'apartat 6 d'aquestes bases reguladores.
La quantia màxima destinada a aquest ajut i l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar és la que es determina a la corresponent resolució de convocatòria.
Els imports i quanties màximes destinades als ajuts són els següents:
a) Per a la línia 1, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. En el cas que cooperin més de quatre empreses de restauració, l'import màxim no serà superior al 60.000 euros. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
b) Per a la línia 2, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
c) Per a la línia 3, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 15.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
d) Per a la línia 4, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 20.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Per als consells comarcals, aquest import no pot ser superior a 75.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
e) Per a la línia 5, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
f) Per a la línia 6, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 3.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
L'import mínim per sol·licitud és de 1.000 euros.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que s'indica a la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.