S’ha publicat al DOGC, el dia 14 de novembre de 2024 l’Ordre ARP/228/2024, d'11 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment i la protecció de la gastronomia catalana.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar i protegir el patrimoni gastronòmic català i els diferents elements i agents que el componen donant suport a iniciatives i projectes duts a terme en l'àmbit de la gastronomia i la restauració per empreses i entitats públiques i privades, que contribueixin d'aquesta manera a millorar la identitat i l'autoestima alimentària de Catalunya.
Aquests ajuts s'articulen mitjançant vuit línies:
- Línia d'ajuts 1 per a projectes cooperatius per fomentar la gastronomia tradicional catalana mitjançant la cooperació de diferents agents. L'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de cooperació entre dos o més restauradors, adreçats a la valorització de la gastronomia tradicional catalana, que incideixin en l'ús de producte de proximitat i de temporada.
- Línia d'ajuts 2 per a projectes d'introducció i foment de la gastronomia tradicional catalana a la restauració col·lectiva. L'objecte de l'ajut és subvencionar projectes l'objectiu dels quals sigui la introducció i el foment de la presència de plats i preparacions culinàries propis de la gastronomia tradicional catalana en l'àmbit de la restauració col·lectiva.
- Línia d'ajuts 3 per al reconeixement del talent en gastronomia i el reconeixement de la qualitat dels productes agroalimentaris. L'objecte de l'ajut és subvencionar la realització de concursos i/o actes de reconeixement del talent gastronòmic i/o de la qualitat de productes propis de la gastronomia tradicional catalana.
- Línia d'ajuts 4 per a l'organització de fires, mercats i altres esdeveniments similars de l'àmbit agroalimentari, oberts al públic. L'objecte de l'ajut és subvencionar:
- Exhibicions i tallers de gastronomia tradicional catalana realitzats en viu per cuiners o professionals de la cuina.
- Actuacions per donar continuïtat a fires tradicionals de més de cinquanta anys d'antiguitat, amb incidència econòmica en el sector agroramader i en el territori rural.
- Línia d'ajuts 5 per al foment de la recerca, la innovació, la transferència i la formació en gastronomia.
- Línia d'ajuts 6 a la promoció digital i audiovisual de la gastronomia. L'objecte de l'ajut és subvencionar actuacions de promoció del patrimoni gastronòmic català i els diferents elements i agents que el componen a webs, xarxes socials, pòdcasts i revistes especialitzades pel que fa al seu foment i difusió, i també mitjançant projectes audiovisuals documentals i sèries de programes de TV de producció pròpia que els posin en valor i els expliquin a la ciutadania.
- Línia d'ajuts 7 per a l'execució de projectes vinculats a l'actuació “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” inclosa en l'estratègia per a la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L'objecte de l'ajut és subvencionar les actuacions que duen a terme les entitats de l'Administració local i grups d'acció local en el marc de la línia d'actuació “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics”.
- Línia d'ajuts 8 per a l'execució de projectes vinculats a l'actuació “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” inclosa en l'estratègia per a la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L'objecte de l'ajut és subvencionar les actuacions que duen a terme les associacions/entitats representatives dels sectors agroalimentaris i gastronòmics, les cambres de comerç i els consells reguladors de DOP i IGP en el marc de la línia d'actuació “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic”.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques o jurídiques que desenvolupin a Catalunya les activitats subvencionades següents, segons cada línia d'ajut:
- Línia 1
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui la restauració. (Empreses de restauració i gastronomia que estiguin enquadrades en la secció I de la classificació nacional d'activitats econòmiques “Serveis de menjars i begudes”, dins del Grup CNAE 561 [restaurants i llocs de menjars].)
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia tradicional catalana i així consti en els seus estatuts.
- Línia 2
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui la restauració col·lectiva. (Empreses de restauració col·lectiva i gastronomia. Han d'estar enquadrades en la secció I de la classificació nacional d'activitats econòmiques “Serveis de menjars i begudes”, dins del Grup CNAE 561 [restaurants i llocs de menjars].)
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia tradicional catalana i així consti en els seus estatuts.
- Línia 3
a. Centres de formació on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hostaleria i/o d'indústries agroalimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia i, en el cas de les persones jurídiques, així consti en els seus estatuts.
d. Entitats de l'Administració local de Catalunya: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals, consells comarcals i diputacions provincials, i també els ens públics que en depenen.
- Línia 4
a. Entitats de l'Administració local de Catalunya: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals i consells comarcals, i també els ens públics que en depenen.
b. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia.
c. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
d. Les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya.
- Línia 5
a. Centres de formació on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hostaleria i/o d'indústries agroalimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Centres de recerca gastronòmica.
d. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
e. Persones físiques i jurídiques dedicades a l'organització i la gestió de projectes relacionats amb la ciència aplicada a la gastronomia, com congressos, estudis i formacions.
- Línia 6
a. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre que es dediquin al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
b. Persones físiques i jurídiques dedicades a l'edició de publicacions i la creació de continguts audiovisuals i digitals en l'àmbit de la gastronomia.
- Línia 7
a. Entitats de l'Administració local de Catalunya que participen en la definició i l'execució de les actuacions incloses en el projecte “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” en el programa de celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals i consells comarcals, i també els ens públics que en depenen.
b. Grups d'acció local (GAL) reconeguts pel DARPA per aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya vigent que participen en la definició i l'execució de les actuacions incloses en el projecte “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” en el programa de celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
c. Grups d'acció local de la pesca (GALP) reconeguts pel DARPA per aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc de l'Estratègia marítima de Catalunya que participen en la definició i l'execució de les actuacions incloses en el projecte “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” en el programa de celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
- Línia 8
a. Associacions/entitats representatives del sector agroalimentari, pesquer i gastronòmic català que participen en la definició i l'execució de les actuacions incloses en el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” en l'estratègia de celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
b. Les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya que participen en la definició i l'execució de les actuacions incloses en el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” en l'estratègia de celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
QUANTIA
L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les actuacions que preveu l'apartat 6 d'aquestes bases reguladores.
Els imports i quanties màximes destinades als ajuts són els següents:
a) Per a la línia 1, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per projecte i convocatòria. En el cas que en el projecte hi cooperin més de quatre empreses de restauració, l'import màxim no serà superior a 40.000 euros. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total.
b) Per a la línia 2, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 10.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total.
c) Per a la línia 3, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 20.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total.
d) En el cas que el concurs o acte de reconeixement objecte de subvenció impliqui tot el territori català, l'import màxim és del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 80.000 euros.
e) En el cas que la persona beneficiària sigui una entitat de l'Administració local de Catalunya i el concurs o acte de reconeixement objecte de subvenció impliqui tot el territori català, l'import màxim serà del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 100.000 euros.
f) Per a la línia 4, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total.
g) Per a la línia 5, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total.
h) Per a la línia 6, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 5.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total. En el cas que l'actuació objecte de subvenció sigui una producció audiovisual en format de sèrie de programes o de llargmetratge documental, l'import màxim serà del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 80.000 euros.
i) Per a les línies 7 i 8, un import màxim del 80% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 50.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 40% del total. L'import màxim per a les iniciatives incloses en cada paisatge definit en el projecte “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” de l'estratègia de la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 no pot ser superior a 200.000 euros. L'import màxim per a les iniciatives corresponents a cada producte definit en el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” de l'estratègia de la celebració del títol de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 no pot ser superior a 100.000 euros.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que s'indica a la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.