S’ha publicat al BOE, el dia 18 de febrer de 2025 l’Ordre CNU/161/2025, de 7 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes públiques pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació, E.P.E., en el marc del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2024-2027.
OBJECTE I FINALITAT
Constitueix l'objecte d'aquesta ordre l'aprovació de les bases reguladores de la concessió d'ajudes, en règim de concurrència competitiva, a les actuacions emmarcades en els següents programes del PEICTI 2024-2027, la gestió del qual correspongui al CDTI:
a. Programa per a la Recerca i el Desenvolupament Experimental.
b. Programa de Transferència i Col·laboració.
c. Programa d'Innovació.
d. Programa d'Internacionalització.
a. Missions de Ciència i Innovació. Es finançaran projectes de R+D en cooperació, liderats per empreses, que persegueixen una recerca rellevant que proposi solucions a desafiaments transversals i estratègics de la societat espanyola, millorin la base de coneixement i tecnologia en la qual es recolzen les empreses espanyoles per a competir, al mateix temps que estimulin la cooperació públic-privada.
b. Consorcis Regionals («INNTERCONECTA-STEP»). Es finançaran projectes de R+D en cooperació, amb un enfocament regional, bé per a una única regió o vàries, liderats per empreses que persegueixen una recerca rellevant basada en tecnologies disruptives que proposi solucions a desafiaments estratègics en els àmbits identificats pel Reglament (UE) n.º2024/795, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 de febrer de 2024, pel qual es crea la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa i altra normativa aplicable, a fi de millorar el posicionament estratègic i competitiu de la indústria espanyola, al mateix temps que es fomenta la cooperació públic-privada.
c. Projectes de R+D Ecosistèmics. Es finançaran projectes de R+D en cooperació, que abordin solucions ambicioses, disruptives i transformatives amb un enfocament transversal, que proposi solucions als reptes identificats en els ecosistemes innovadors millorant la base tecnològica i de coneixement, promovent la cooperació públic-privada i que contribueixin a la prosperitat i benestar social i al desenvolupament territorial.
d. Projectes de R+D individuals. Es finançaran projectes de R+D realitzats per una única empresa.
e. Projectes de R+D en cooperació tecnològica internacional (INNOGLOBAL). Es finançarà l'activitat d'empreses espanyoles que participin en consorcis internacionals de R+D en el marc de programes de cooperació tecnològica internacional, incloent-hi els projectes multilaterals, bilaterals i de cooperació internacional amb certificació unilateral gestionats per CDTI.
f. Projectes d'innovació. Es finançaran projectes de caràcter aplicat, molt pròxims al mercat i amb risc tecnològic mig/baix, incloent també la incorporació de tecnologies noves.
g. Ajudes Neotec. Es finançaran nous projectes empresarials de petites empreses que requereixin l'ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci es basi en el desenvolupament de tecnologia, contribuint a l'emprenedoria i accelerant la transferència de coneixement des d'organismes de recerca públics i universitats.
h. Ajudes Cervera a Centres Tecnològics. Es finançaran programes estratègics de R+D+I en les tecnologies prioritàries «Cervera», que consolidin als centres com a socis tecnològics i d'innovació estratègics, especialment per a les empreses.
i. Accions de dinamització. Es finançaran actuacions que promoguin la innovació, orientades a la identificació, diagnòstic i implementació d'accions innovadores per al desenvolupament socioeconòmic d'entorns i col·lectius amb necessitats específiques (geogràfics, sectorials, etc.). També es contemplen les accions de suport a PIMES per a la preparació i presentació de propostes de R+D+I per a participar en programes de finançament nacionals o internacionals.
j. Ecosistemes innovadors. Es finançaran actuacions de suport al desenvolupament d'ecosistemes i entorns innovadors interregionals orientats a la transferència, difusió i valorització del coneixement, promovent models col·laboratius, de foment de la cultura científic-tecnològica entre els diferents agents del sistema, així com la cohesió social i territorial.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Podran tenir la condició d'entitats beneficiàries a l'empara d'aquesta ordre, les següents entitats:
a. Empreses, entenent com a tals les societats mercantils amb personalitat jurídica pròpia que realitzin alguna activitat econòmica, legalment constituïdes a Espanya i degudament inscrites en el registre corresponent.
b. Organismes públics de recerca definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.
c. Universitats i els seus instituts universitaris de recerca, d'acord amb el que es preveu en la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari, que estiguin inscrites en el Registre d'Universitats, Centres i Títols, creat pel Reial decret 1509/2008, de 12 de setembre, pel qual es regula el Registre d'Universitats, Centres i Títols.
d. Instituts de recerca sanitària acreditats conforme al que s'estableix en el Reial decret 279/2016, de 24 de juny, sobre acreditació d'instituts de recerca biomèdica o sanitària i normes complementàries.
e. Centres Tecnològics d'àmbit estatal i Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal que estiguin inscrits en el registre de centres creat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre de tals Centres.
f. Altres centres públics o privats de R+D+I, que en els seus estatuts o en la normativa que els reguli o en el seu objecte social tinguin la R+D+I com a activitat principal.
g. Organitzacions de suport a la transferència tecnològica, difusió i divulgació tecnològica i científica i que inclouen parcs científics i tecnològics, oficines de transferència de tecnologia, oficines de transferència de resultats de la recerca i CEIs.
h. Associacions i fundacions.
i. Administracions Públiques (Administració General de l'Estat, Administracions de les CCAA, Administració Local) i les entitats de dret públic vinculats o dependents de les diferents Administracions públiques.
QUANTIA
En el cas d'ajudes a nous projectes empresarials d'empreses, de conformitat amb l'article 22 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny de 2014, la quantia màxima de les ajudes no podrà superar els següents imports màxims per empresa:
a. Fins a 500.000 euros, per a les empreses establertes en zones no assistides.
b. Fins a 750.000 euros en el cas d'empreses establertes en zones assistides que compleixin les condicions de l'article 107, apartat 3, lletra c) del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
c. Fins a 1.000.000 euros en el cas d'empreses establertes en zones assistides que compleixin les condicions de l'article 107, apartat 3, lletra a), d'aquest Tractat.
SOL·LICITUDS
Les sol·licituds es presentaran en la forma i en el termini establert en cada convocatòria.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.