S’ha publicat al DOGC, el dia 30 de maig de 2022 l’Ordre ACC/123/2022, de 25 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts als ens locals de les zones rurals i zones de muntanya per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en àrees rurals i en comarques de muntanya.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts que regulen aquestes bases és fomentar les inversions en les vies d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en camins públics de titularitat municipal o comarcal, adreçades als municipis de zones de muntanya, comarques de muntanya i municipis d'àrees rurals de Catalunya per al període 2022-2024.
En concret, cada ens pot destinar l'ajut a finançar les actuacions de millora i condicionament que es duguin a terme en un o més camins del municipi o comarca que estiguin qualificats com a municipis de zones de muntanya, comarques de muntanya i municipis d'àrees rurals de Catalunya.
Les actuacions s'han de dur a terme a la xarxa veïnal i rural de camins d'ús públic de titularitat municipal o comarcal, que han d'estar en àmbit no urbà i han de ser aptes per al trànsit rodat motoritzat.
Les inversions subvencionables es destinen a la realització de les actuacions següents:
- Les actuacions d'ampliació, millora i/o adequació d'un camí rural o camins rurals ja existent/s, que ja han complert el seu període de vida útil i ús del bé, o tenen un deteriorament estructural greu que afecta la seva transitivitat, la seguretat viària i que pot requerir una millora o reforma integral.
- Les actuacions puntuals de millora per a la seguretat del camí. Estabilització de talussos, modificació del traçat, instal·lació de tanques de protecció o senyalització. Pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats.
- Les actuacions de manteniment per a la conservació dels camins que tenen algun deteriorament estructural superficial que afecta la seva transitivitat, seguretat i perillositat viària.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts:
- Els municipis de zones de muntanya o pertanyents a comarques de muntanya.
- Els municipis d'àrees rurals. A efectes d'aquestes bases reguladores, s'entén per municipis d'àrees rurals els municipis amb menys de 100 habitants/km².
- Els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d'Aran.
A efectes d'aquesta bases reguladores, es consideren municipis i comarques de muntanya aquells que determina la Llei 2/1983, de 9 de març, d'alta muntanya, i la Llei 5/1988, de 28 de març, que crea la comarca de l'Alta Ribagorça. Es consideren municipis d'àrees rurals els municipis amb menys de 100 habitants/km², segons la Llei 45/2007, de 13 de desembre, per al desenvolupament sostenible del medi rural.
QUANTIA
La subvenció per a totes les actuacions previstes és la següent:
- Del 90% del cost elegible per a municipis amb menys de 1.000 habitants.
- Del 80% del cost elegible per a municipis de 1.000 a 3.000 habitants.
- Del 70% del cost elegible per a municipis amb més de 3.000 habitants.
Per les actuacions d’ampliació, millora i/o adequació i les actuacions puntuals de millora, l'import màxim de l'ajut no pot superar als 100.000 € per actuació.
Per l’actuació de manteniment per a la conservació, , l'import màxim de l'ajut no pot superar els 40.000 € per actuació.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que indica la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.