S’ha publicat al DOGC, el dia 6 de novembre de 2023 la Resolució ACC/3684/2023, de 31 d'octubre, per la qual es convoquen determinades línies dels ajuts de minimis per al foment de la gastronomia catalana corresponents a l'any 2023 (ref. BDNS 724549).
OBJECTE I FINALITAT
Aquesta Resolució té per objecte convocar els ajuts de minimis per al foment de la gastronomia catalana d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'Ordre ACC/216/2023, de 13 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment de la gastronomia catalana (DOGC núm. 9002, de 18.9.2023), per a les línies d'ajut 3, 4 i 5.1 de l'annex 1 de l'Ordre esmentada.
Aquests ajuts s'articulen mitjançant sis línies:
Línia d'ajuts 1 per a projectes cooperatius per fomentar la gastronomia tradicional catalana a través de la cooperació de diferents agents: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de cooperació entre dos o més restauradors, adreçats a la valorització de la gastronomia tradicional catalana, que incideixin en l'ús de producte de proximitat i de temporada.
Línia d'ajuts 2 per a projectes d'innovació en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de foment de l'ús de productes de proximitat.
Línia d'ajuts 3 per al reconeixement del talent en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar la realització de concursos i/o actes de reconeixement del talent gastronòmic.
Línia d'ajuts 4 per a l'organització d'activitats gastronòmiques a fires, mercats i altres esdeveniments similars de l'àmbit agroalimentari: l'objecte de l'ajut és subvencionar exhibicions o tallers de cuina catalana realitzats en viu per cuiners o professionals de la cuina. S'exclouen tastos de productes sense que hi hagi un component gastronòmic en l'activitat.
Línia d'ajuts 5 per al foment de la recerca, la transferència i la formació en gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar projectes de recerca, transferència i formació que se centrin en:
- L'estudi i la difusió de la gastronomia tradicional catalana, la seva diversitat territorial, la seva evolució i els diferents elements que la componen.
- La investigació i transferència en noves formes de fer cuina catalana.
Línia d'ajuts 6 a la promoció de la gastronomia: l'objecte de l'ajut és subvencionar actuacions de promoció del patrimoni gastronòmic català i els diferents elements que el componen.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones que desenvolupin l'activitat subvencionada a Catalunya següents, segons cada línia d'ajut:
- Línia 1.
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui majoritàriament l'hostaleria.
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 2.
a. Les persones físiques i jurídiques l'activitat empresarial de les quals sigui majoritàriament l'hostaleria. (Empreses de restauració i gastronomia, han d'estar enquadrades a la secció I, de la Classificació nacional d'activitats econòmiques “Serveis de menjars i begudes”, dins del Grup CNAE 561 (restaurants i llocs de menjars)).
b. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 3.
a. Centres de formació on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hoteleria i turisme i/o d'indústries alimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 4.
a. Entitats de l'Administració local de Catalunya: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals, consells comarcals i diputacions provincials, així com els ens públics que en depenen.
b. Persones físiques o jurídiques que es dediquen al foment i la promoció de la gastronomia.
c. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 5.
a. Centres on s'ofereixi formació reglada en l'àmbit de la família professional d'hoteleria i turisme i/o d'indústries alimentàries.
b. Centres o institucions o escoles universitàries on s'ofereixin estudis gastronòmics i/o agroalimentaris.
c. Centres de recerca gastronòmica.
d. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
- Línia 6.
a. Associacions, fundacions i entitats privades sense ànim de lucre, que es dediquin al foment i promoció de la gastronomia i així consti en els seus estatuts.
QUANTIA
Els ajuts d'aquesta convocatòria estan dotats amb un import màxim de 250.000,00 euros.
Els imports i quanties màximes destinades als ajuts són els següents:
a) Per a la línia 1, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. En el cas que cooperin més de quatre empreses de restauració, l'import màxim no serà superior al 60.000 euros. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
b) Per a la línia 2, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
c) Per a la línia 3, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 15.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
d) Per a la línia 4, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 20.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Per als consells comarcals, aquest import no pot ser superior a 75.000 euros per persona beneficiària i convocatòria. Dins d'aquests imports, la despesa de personal pot ser, com a màxim, del 50% del total.
e) Per a la línia 5, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 40.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
f) Per a la línia 6, un import màxim del 60% del total de la despesa justificada i no pot ser superior a 3.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.
L'import mínim per sol·licitud és de 1.000 euros.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).