S’ha publicat al DOGC, el dia 13 de desembre de 2024 la Resolució ARP/4454/2024, de 4 de desembre, per la qual es convoquen els ajuts de minimis per al foment de la transformació del sistema agroalimentari català alineat amb el Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya 2021-2026 (línies d'ajuts 2.1, 2.3, 5, 6, 7, 8 i 10.5) (ref. BDNS 801742).
OBJECTE I FINALITAT
Aquesta Resolució té per objecte convocar els ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari català alineat amb el Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya 2021-2026, d'acord amb les bases reguladores aprovades mitjançant l'Ordre ACC/177/2024, de 22 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari català alineat amb el Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya 2021-2026.
Concretament, aquesta resolució convoca els ajuts corresponents a les línies d'ajut següents:
- Sublínia 2.1: creació i millora d'obradors alimentaris compartits (annex 3 de les bases reguladores).
- Sublínia 2.3: foment de projectes de cooperació per a la creació i la consolidació d'infraestructures o xarxes compartides per a la distribució i la comercialització conjunta dels productors (annex 3 de les bases reguladores).
- Línia 5: per al suport a l'assessorament per al compliment de la normativa d'higiene i qualitat als petits elaboradors (annex 6 de les bases reguladores).
- Línia 6: per a la creació i la difusió d'activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per a l'aprofitament dels aliments (annex 7 de les bases reguladores).
- Línia 7: per al foment del relleu generacional i l'emprenedoria de negocis d'artesania alimentària (annex 8 de les bases reguladores).
- Línia 8: per al foment de la creació i la continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d'aliments (annex 9 de les bases reguladores).
- Sublínia 10.5: INNOTRACK per a la innovació en l'àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (annex 11 de les bases reguladores).
ENTITATS BENEFICIÀRIES
De la sublínia d’ajuts 2.1, poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
a) Ens públics.
b) Entitats sense ànim de lucre o vinculades a l'economia social i solidària (ESS) o en tràmit de constituir-se.
De la sublínia 2.3, poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
Les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que puguin dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments, o es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció.
Línia d’ajuts 5: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
Entitats associatives que representin els interessos d'una única activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d'oficis d'artesania alimentària establert a l'annex 2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol (o la norma que el substitueixi), i que la seva activitat estigui acollida a la Guia de pràctiques correctes d'higiene (GPCH) corresponent a la seva activitat i reconeguda oficialment pel Departament de Salut.
Línia d’ajuts 6: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
Entitats sense ànim de lucre i organitzacions de la cadena alimentària sense ànim de lucre.
Línia d’ajuts 7: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
a) Persona física que agafa l'activitat artesanal.
b) Persona jurídica: micro o petita empresa, d'acord amb el que estableixen l'annex I del Reglament (UE) 651/2014 i l'annex I del Reglament (UE) 702/2014 sobre la definició de petites i mitjanes empreses, que agafa l'activitat artesanal.
Línia d’ajuts 8: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
a) Persona física dona que comenci una activitat de nova creació a Catalunya i relacionada amb la producció i la transformació d'aliments.
b) Persona jurídica: micro o petita empresa, d'acord amb el que estableixen l'annex I del Reglament (UE) 651/2014 i l'annex I del Reglament (UE) 702/2014 sobre la definició de petites i mitjanes empreses, on la participació femenina ha de ser en un mínim del 66% en els òrgans de govern segons els seus estatuts, a Catalunya i relacionada amb la producció i la transformació dels aliments.
QUANTIA
- Sublínia 2.1: creació i millora dels obradors alimentaris compartits, amb un import pluriennal d'1.200.000,00 euros, i una distribució de 900.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 300.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Sublínia 2.3: foment de projectes de cooperació per a la creació i la consolidació d'infraestructures o xarxes compartides per a la distribució i la comercialització conjunta dels productors, amb un import pluriennal d'1.200.000,00 euros, i una distribució de 875.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 325.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Línia 5: per al suport a l'assessorament per al compliment de la normativa d'higiene qualitat als petits elaboradors, amb un import pluriennal de 800.000,00 euros, i una distribució de 300.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 500.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Línia 6: per a la creació i la difusió d'activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per a l'aprofitament dels aliments, amb un import pluriennal d'1.000.000,00 d'euros, amb una distribució de 600.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 400.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- - Línia 7: per al foment del relleu generacional i l'emprenedoria de negocis d'artesania alimentària, amb un import pluriennal d'1.500.000,00 euros distribuïts de la manera següent:
- Sublínia 7.1: foment del relleu generacional de negocis d'artesania alimentària, amb un import pluriennal de 750.000,00 euros, i una distribució de 500.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 250.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Sublínia 7.2: foment de l'emprenedoria de negocis d'artesania alimentària, amb un import pluriennal de 750.000,00 euros, i una distribució de 500.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 250.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- - Línia 8: per al foment de la creació i la continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d'aliments, amb un import pluriennal d'1.600.000,00 euros distribuïts de la manera següent:
- Sublínia 8.1: foment de la creació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d'aliments, relacionats amb la transformació d'aliments, amb un import pluriennal de 800.000,00 euros, i una distribució de 400.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 400.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Sublínia 8.2: foment de la continuació de projectes liderats per dones relacionats amb la producció i la transformació d'aliments en empreses que tinguin menys de tres anys d'antiguitat, amb un import pluriennal de 800.000,00 euros, i una distribució de 650.000,00 euros per a l'anualitat 2025 i 150.000,00 euros per a l'anualitat 2026.
- Línia 10.5: INNOTRACK per a la innovació en l'àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, amb un import de 250.000,00 euros per a l'anualitat 2025.
El termini de presentació de sol·licituds de l'ajut és de 45 dies naturals a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).