MOCIÓ D’IMPULS AL MUNICIPALISME I LA SEVA CONCIUTADANIA
El proper 28 de Maig de 2023, es celebraran les eleccions municipals que clouran l’actual mandat 2019-2023. Ha estat un dels períodes més complexes des de la recuperació de la democràcia. Haver d’afrontar els efectes de la COVID; la crisi econòmica i social que s’ha agreujat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, amb una especial incidència en l’àmbit energètic; la inflació que estem patint i els efectes del canvi climàtic, han posat a prova la nostra societat i també la capacitat de reacció dels governs locals del nostre país.
Entenent que molts dels reptes que se’ns han plantejat son estructurals i tindran continuïtat en els propers anys, els pobles i ciutats de Catalunya, palesem la necessitat d’enfortir el primer nivell de l’administració per a poder garantir el dret a una bona administració que ha de tenir la nostra ciutadania per afrontar el futur.
Cal que el sistema institucional del nostre país es pugui adaptar d’una manera eficaç i eficient a la nova realitat i fer-ho des de l’asimetria territorial que caracteritza Catalunya. Això comporta consolidar competències que es presten molt millor des de la proximitat i que actualment no tenen l’empara jurídica suficient.
L’administració local ha de donar resposta des de la primera línia a les desigualtats que provoca la crisi socioeconòmica i impulsar les solucions per a resoldre-la. El sistema de finançament actual, no resol adequadament les situacions que hem patit i que estem patint.
En aquests darrers anys els Ajuntaments estem patint situacions que fan que el principi de suficiència financera no es compleixi. Aquesta manca de suficiència financera, no es pot solucionar amb les eines que disposem els ens locals. Les figures impositives que preveu l’Ordenament Jurídic ja estan prou tensionades i no ens podem permetre una major pressió fiscal des de l’àmbit local.
Cal un replanteig estructural del finançament de les administracions públiques, a tots els nivells, que doni resposta als dèficits que acumula l’àmbit local. Mentre no es produeixi aquesta reforma, cal incrementar de manera urgent les transferències que reben els Ajuntaments a través de la participació en els tributs i els ingressos de l’Estat i que representen gairebé un 70% de les transferències que reben els Ajuntaments de Catalunya.
La Llei de Governs i finances locals ha de comportar un repartiment més just entre les administracions públiques catalanes, atorgant a les competències locals el finançament que li correspon. Cal recordar que del total de transferències als Ajuntaments, un 15% provenen de la Generalitat.
Les convocatòries i la gestió dels Fons Next Generation han posat en evidència, una vegada més, que per a garantir la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, visqui on visqui, cal vetllar per l’equitat territorial en l’accés i el repartiment de recursos.
Tres quartes parts dels nostres Ajuntaments, tenen una població inferior a 2.000 habitants. Però, en canvi, han de garantir els mateixos serveis bàsics que els de més població. I els recursos i les eines de les que disposen, no son les mateixes.
Iniciatives com l’Agenda Rural, l’Estatut del Municipi Rural, la llei de Territori o l’abans esmentada Llei de Governs i finances locals, han d’evitar una Catalunya a dues velocitats.
Cal també afrontar d’una manera decidida la dignificació i el reconeixement de la tasca de les persones que ens representen en els Ajuntaments. Les electes i els electes locals son una part fonamental del nostre sistema institucional i no es té prou present tot el que comporta dedicar uns anys de les seves vides al servei de la comunitat.
Finalment, l’acció conjunta dels Governs locals ha permès impulsar la transformació del nostre país al costat de la resta de les institucions. També les entitats municipalistes hi han contribuït. Poder oferir de manera conjunta la compra o la prestació de serveis, l’assessorament, la formació de tècnics i electes o la defensa conjunta dels interessos locals davant la resta d’administracions, les fan útils al municipalisme i a la ciutadania.
L’Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis celebrada a Molins de Rei, va aprovar per unanimitat el passat dia 7 d’Octubre una Resolució que concretava totes aquestes propostes, que es sintetitzen en aquesta proposta de moció.
És per aquests motius que el Ple de l’Ajuntament de ________________ pren els següents
ACORDS
PRIMER.- Instar al Govern de la Generalitat a que impulsi de manera urgent la Llei de Governs i finances locals. Cal concretar un nou marc jurídic que atorgui les competències i els recursos perquè els Ajuntaments i els Consells Comarcals puguin afrontar els nous reptes amb la seguretat jurídica i amb el finançament que requereix l’administració que està més propera al ciutadà.
SEGON.- Instar al Govern de l’Estat a replantejar de manera estructural el finançament dels ens locals, incrementant les transferències que reben els Ajuntaments de la participació en els tributs i en els ingressos de l’Estat. Aquest increment ha de pal·liar la manca de recursos per fer front a l’augment del cost de l’energia, dels costos de l’obra pública o del costos salarials producte de la inflació, entre altres causes.
TERCER.- Instar als partits polítics amb representació a les Corts espanyoles a que en la tramitació de la nova llei que regula l’impost sobre l’increment dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), s’articuli de manera que es reforci la seguretat jurídica i que es garanteixi els ingressos per aquest impost.
QUART.- Instar al Govern de l’Estat a que compensi la pèrdua d’ingressos que estan patint els ens locals per l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Béns de Naturalesa Urbana i per l’efecte de les Sentències del Tribunal Constitucional.
CINQUÈ.- Instar al Govern de l’Estat a aplicar l’IVA reduït del 5% a tots els punts de subministrament d’energia dels ens locals de Catalunya (tal com ja s’aplica actualment als punts amb potencia contractada de fins a 10KW).
SISÈ.- Instar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat a incorporar l’equitat territorial com a criteri transversal de les polítiques públiques que s’impulsin. Cal que l’accés i el repartiment dels recursos públics s’adaptin a la realitat territorial del nostre país i que tan la ciutadania com els Governs locals dels municipis amb menys població tinguin els mateixos drets i les mateixes oportunitats que els de les zones urbanes.
En aquest sentit, reclamem el desenvolupament i l’execució de la recent aprovada Agenda Rural de Catalunya i que s’acceleri l’aprovació de l’Estatut dels Municipis rurals.
SETÈ.- Instar als Governs de l’Estat i de la Generalitat i a les cambres legislatives, a impulsar la dignificació de la tasca dels electes locals. En aquest sentit, cal emparar la iniciativa que està impulsant l’Associació Catalana de Municipis amb la redacció de l’Estatut de l’electe local, que ha de tractar aspectes com la formació, la capacitació, els drets retributius i laborals o la protecció jurídica entre altres, per a dotar de suport, reconeixement i recursos als electes locals.
VUITÈ.- Instar al Govern de l’Estat i al de la Generalitat a reconèixer la tasca del municipalisme a la nostra societat. Tan directament a través dels Governs Locals com a través de les entitats municipalistes, la defensa dels interessos municipalistes contribueix també a la visió global de les nostres comunitats, aportant-hi els valors de la proximitat. En aquest sentit, la institucionalització del municipalisme en òrgans com el Consell de Governs Locals o el Consell Català de Municipis Rurals, és plenament compatible i complementari amb la tasca que les entitats municipalistes porten a terme des de fa ja més de quaranta anys.
I tot això, per a tenir més i millors servis públics, de qualitat i en benefici sempre de la nostra conciutadania
NOVÈ.- Comunicar l’aprovació d’aquesta moció al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris, al Govern de l’Estat Espanyol i al Congreso de los Diputados, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. Finalment, comunicar-ho també a l’Associació Catalana de Municipis per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades.
ADRECES ON ENVIAR LA MOCIÓ
Generalitat de Catalunya
Plaça Sant Jaume, 4
Palau de la Generalitat
08002 Barcelona
Parlament de Catalunya
Parc de la Ciutadella, s/n
08003 Barcelona
La Moncloa
Avda. Puerta de Hierro, s/n
28071 Madrid
Congreso de los Diputados
C/ Flordidablanca s/n
28071 Madrid
Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
C/ València, 231 6a planta
08007 Barcelona