DESCARREGAR LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ PER A UN FINANÇAMENT LOCAL JUST
Els Ajuntaments i els Consells Comarcals són l’administració pública més propera a la ciutadania, i una de les administracions més afectades per la crisis econòmica dels darrers anys, que s’ha vist agreujada pels canvis polítics i normatius que han afectat a la capacitat dels ens locals de donar resposta a les necessitats dels ciutadans de cada poble i ciutat de Catalunya.
La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) i la Llei d’Estabilitat Pressupostària i de Sostenibilitat Financera (LOEPSF) són normes que vulneren l’autonomia local (reconeguda per la Constitució Espanyola i per la Carta Europea de l’Autonomia Local), incidint en l’exercici de les competències que tenen atribuïdes els ens locals, reduint la capacitat de gestió dels seus recursos i limitant molt la possibilitat de invertir el superàvit pressupostari en polítiques en benefici del municipi i dels seus habitants.
D’acord amb el principi de suficiència financera, derivat del principi d’autonomia financera, els ens locals han d’estar dotats de poder/capacitat financer suficient per poder exercir les seves competències. Els últims anys, però, lluny de millorar-se la participació en els ingressos de l’Estat i articular un sistema de finançament local que els dotés de capacitat per fer front a les seves obligacions, han acabat depenent de la transferència de recursos finalistes per part d’altres administracions per fer front a les seves obligacions. L’autonomia financera dels ens locals s’ha vist reduïda a la mínima expressió a causa d’una normativa intervencionista que limita la capacitat de gestió dels seus recursos, en un context en què els ens locals han hagut d’assumir la prestació de nous serveis per donar resposta a problemàtiques socials relacionades amb la pobresa, l’educació, la immigració o els menors no acompanyats, entre altres
La normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera col·loca els ens locals en una situació de control i intervenció “de facto” sota la premissa que són una administració deficitària, quan la realitat ha demostrat que els ens locals són l’administració pública que gestiona de forma més eficient els seus recursos, amb una majoria d’ens locals que es troben en situació d’equilibri o superàvit pressupostari. Per aconseguir els objectius d’estabilitat pressupostària no és necessari mantenir l’aplicació a l’administració local de la LOEPSF en els termes vigents, que no responen a la conjuntura econòmica i a la situació financera actual dels ens locals, i que posen en una situació d’extrema vulnerabilitat a les hisendes locals i els impedeixen donar resposta de forma eficaç i eficient a les necessitats de la ciutadania.
Per aquest motiu, és necessari articular un nou model de finançament que permeti als ens locals participar de forma més extensa dels tributs de l’Estat, i els atorgui més autonomia en la creació dels seus propis tributs per fer front a les seves necessitats financeres. Així mateix, és imprescindible la derogació de la LRSAL, especialment de tots aquells articles que afecten l’autonomia local, i flexibilitzar l’aplicació de la LOEPSF, normes que atempten contra l’autonomia local, i que lluny de millorar la gestió dels recursos públics vulneren l’autonomia financera i limiten de forma general i indiscriminada la capacitat dels ens locals de exercir les seves competències i prestar els seus serveis.
En línia amb l’exposat anteriorment, la normativa de funció pública aprovada en els darrers anys ha limitat molt la incorporació de nou personal a l’administració pública, circumstància que ha tingut un gran impacte en les plantilles dels ens locals. Per fer front a les necessitats dels serveis i reduir l’afectació en la prestació dels seus serveis els ens locals s’han vist abocats a la contractació de personal temporal. La necessària flexibilització de la taxa de reposició i la consolidació del personal temporal que es van aprovar en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018 posen de manifest el fracàs de les polítiques de funció pública, que de nou han vulnerat l’autonomia local i la potestat d’autoorganització dels ens locals.
Per aquest motiu, és necessària una revisió de les polítiques de funció pública i de les limitacions sobre la incorporació de nou personal a l’administració local que perjudiquen la prestació de serveis per part dels ens locals, convertint en imprescindible l’eliminació de la taxa de reposició de personal sobre l’administració local i una revisió del model de funció pública local.
És per això, que la XXI assemblea, resol:
PRIMER.- Instar de la derogació de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) en tots aquells aspectes que limiten l’autonomia dels ens locals.
SEGON.- Instar la flexibilització de l’aplicació als ens locals de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF), i la flexibilització de l’aplicació de la regla de la despesa, l’ampliació dels supòsits en què es poden dur a terme inversions financerament sostenibles, i l’eliminació de l’obligatorietat d’elaborar el pla econòmic-financer, com a instruments que limiten la capacitat dels ens locals de gestionar els seus recursos i que vulneren el principi d’autonomia local.
TERCER.- Instar l’articulació un sistema de finançament que garanteixi la suficiència financera dels ens locals, permetent-los regular nous tributs i millorant la participació en els tributs de l’Estat per adequar els ingressos i despeses a la realitat econòmica i social a què han de fer front, incrementat la seva autonomia en la determinació dels tributs, evitant la dependència econòmica d’altres administracions, i garantint la capacitat de gestió dels seus propis recursos.
QUART.- Instar la eliminació de la taxa de reposició, i l’articulació d’un model de funció pública que garanteixi l’autonomia organitzativa dels ens locals i els permeti dur a terme les polítiques de recursos humans necessàries per poder prestar de forma adequada els serveis de la seva competència.
Comunicar l’adopció dels següents acords a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris i als ajuntaments.