DESCARREGAR LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ: PER UNA RECUPERACIÓ SOCIOECONÒMICA DES DE LA PROXIMITAT
La crisi generada per la COVID-19 afecta a tota la nostra societat de forma estructural. Per aquest motiu, des de totes les institucions i des de la societat civil s’estan fent propostes per afrontar la recuperació en els propers mesos i anys.
En l’àmbit dels ens locals, recentment s’ha consensuat un decàleg amb més de 55 mesures que abasta pràcticament tots els àmbits que ens han de permetre enfocar l’endemà de la crisi sanitària de la COVID-19.
Al marge de mesures macroeconòmiques i de decisions de finançament que depenen de la Unió Europea, els municipis estem convençuts que les polítiques de proximitat seran decisives per afrontar una recuperació ràpida tant des de la vessant social com des de l’econòmica. En aquest sentit, el finançament europeu, flexibilitzar els objectius d’endeutament i d’altres mesures macroeconòmiques contribuiran també a aquesta finalitat.
Tot i això, la primera mesura que s’hauria de prendre per a iniciar aquesta recuperació de manera efectiva, i des de baix a dalt, és que les administracions locals puguin prendre decisions jurídiques i econòmiques en el marc de les seves competències. Poder disposar de finançament, de liquiditat, flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària, conjuntament amb mesures per a la contractació pública i de personal per part de l’administració local, beneficiarà a la societat. Des de l’àmbit local es poden impulsar iniciatives de proximitat, enxarxant una societat que necessita més que mai aquesta intervenció pública conjuntament amb l’impuls del propi teixit social i de les empreses.
Considerant que els ens locals són els qui millor han complert els objectius de la llei d’estabilitat financera, és just que puguin disposar dels seus propis recursos. I els qui no hagin generat superàvit o romanents, han de poder disposar també de mesures econòmiques que garanteixin que els projectes de recuperació es podran impulsar a tot el país per tal que cap ciutadà es quedi enrere independentment del municipi on viu.
Des del Govern de l’Estat s’ha pres alguna iniciativa en aquest sentit per a poder disposar d’una petita part del superàvit, i s’ha manifestat la voluntat de seguir en aquesta línia, però ens cal més celeritat per no fer que la situació es deteriori encara més.
És per aquest motiu que el Comitè Executiu sotmet a aprovació la següent resolució per demanar que es prenguin les següents mesures per part del Govern de l’Estat:
PRIMER.- Modificar la Llei Orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i estabilitat financera. La modificació ha de permetre que els Ajuntaments puguin disposar de la totalitat del superàvit generat l’any 2019 i els romanents dels anys anteriors.
SEGON.- Flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària. A més, aquells Ajuntaments que han d’aplicar o estiguin aplicant plans d’ajustament econòmics, financers o de sanejament, han de poder accedir a liquiditat i finançament mentre duri la situació de crisi.
TERCER.- Flexibilitzar les mesures de contractació pública, per dotar de major agilitat i capacitat per impulsar les mesures de reactivació socioeconòmica. Cal també flexibilitzar la gestió i contractació de personal dels ens locals, amb mesures per facilitar i incentivar les jubilacions anticipades que facilitin noves contractacions en sectors necessaris per afrontar la reactivació.
QUART.- Que l’única limitació per a la destinació dels recursos propis sigui que s’hagin de destinar a despeses i projectes vinculats a la recuperació socioeconòmica dels nostres municipis i de la nostra societat.
Barcelona, abril de 2020