DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
S'ha publicat el dia 21 d'abril de 2025 a l'Oficina Virtual per a la Coordinació Financera amb les Entitats Locals, l'Extracte de l’Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics de 21 d'abril de 2025, pel qual s'aprova el marc de revisió de les condicions financeres de les operacions pendents de determinats ajuntaments amb el fons de finançament a entitats locals amb la finalitat de garantir la seva sostenibilitat financera.
1. Introducció: finalitat i àmbit subjectiu de les mesures aprovades en aquest Acord de la CDGAE
Aquest Acord té per finalitat establir els criteris per a definir l'àmbit subjectiu dels ajuntaments que poden sol·licitar la revisió de les condicions financeres de les operacions pendents amb el FFEELL, i que es relacionen en els seus Annexos I i II. També és objecte d’aquest Acord de la CDGAE fixar el marc en el qual s'haurà de realitzar aquesta revisió per a la seva aplicació als ajuntaments que la sol·licitin, incloent-hi la condicionalitat que serà aplicable.
Es tracta d’una mesura d’adscripció voluntària. S’hi podran acollir els ajuntaments que, almenys hagin presentat, amb anterioritat al 31 de març de 2025, la liquidació del pressupost de 2024 o de 2023, o la informació de l'execució del pressupost del quart trimestre de 2024 o el pressupost de 2025, i que es trobin en alguna de les següents situacions, conformement a la informació disponible el 29 de gener de 2025:
- Ajuntaments que estiguin subjectes a un pla de sostenibilitat financera en vigor, aprovat en aplicació dels acords de la Comissió Delegada d'abril i juliol de 2023 o de juny de 2024.
- Ajuntaments que reunien els requisits perquè se’ls apliquessin els anteriors acords, però que no s’hi van acollir, sempre que hi concorrin aquestes dues condicions:
- Que presentin un nivell de deute viu a 31 de desembre de 2023 superior al 110% dels ingressos corrents, considerant el pressupost de 2024, o, en defecte d'això, la liquidació del pressupost de 2023, o, a falta de tots dos, la dada d'execució del pressupost en el quart trimestre de 2023.
- Que la quota estimada dels préstecs amb el Fons de Finançament a Entitats Locals per a 2026 sigui, com a mínim, el 95% de la quota corresponent a 2025
- Ajuntaments que no s'han beneficiat de les anteriors mesures, encara que s'hi haguessin pogut acollir, i que estan qualificats en risc extrem per la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d'Hisenda.
El Govern de l’Estat sosté que aquestes mesures podran beneficiar uns 85 municipis de tot l’Estat espanyol (només 2 a Catalunya) mentre que el capital pendent dels crèdits que es veuria beneficiat per la mesura ascendeix a més de 4.223 milions d'euros.
La Nota de Premsa del Govern de l’Estat diu que «en qualsevol cas, aquest conjunt de mesures pretén fer més sostenibles els comptes públics dels ajuntaments, allargant préstecs i venciments, fent-los més sostenibles i possibilitant la generació d'estalvis en els pròxims anys, tot això encaminat a una millora de la situació financera de les Entitats Locals».
2. Les mesures incloses en el nou Acord que impliquen la revisió de les condicions financeres
A) Entre les mesures que cal destacar en aquest nou Acord relatives a les condicions financeres aplicables a les operacions de préstec vigents amb el FFEELL, hem de destacar les següents:
1) En primer lloc, es contempla un desplaçament fins el 30 de desembre de 2025 dels venciments que es produeixin entre juny i octubre de 2025 de les operacions pendents amb el FFEELL. El Ministeri d’Hisenda sosté que «amb aquest desplaçament de venciments fins a finals d'any, es produirà una reducció de la quota d'amortització anual en un 50%».
2) En segon lloc i, dins del marc de revisió de les condicions financeres que seran aplicables a les operacions de préstec vigents amb el Fons de Finançament a Entitats Locals formalitzades fins al 31 de desembre de 2024, es contempla una ampliació del termini d'amortització dels préstecs vigents del citat Fons de Finançament en 10 anys addicionals a l'actual any de venciment (aquest termini serà de 20 anys pels municipis que tenen un tipus de l’IBI superior al 0,8%). Aquesta mesura tindrà com a límit el 31 d’octubre de 2070. En relació a aquesta segona mesura, la nota de premsa del Govern sosté que «aquesta ampliació dels terminis d'amortització suposarà una reducció de les quotes anuals, és a dir, cada exercici la quota a pagar pels préstecs serà inferior a la que venien abonant».
3) En tercer lloc, se suprimiran els períodes de carència que estiguin vigents abans de l'aplicació d'aquest acord. L'amortització de principal s'iniciarà el 31 d'octubre de 2026 i s'estendrà, com a màxim, fins a 31 d'octubre de 2070.
B) Per una altra banda, es revisen les condicions financeres aplicables a la modalitat de cancel·lació mitjançant retencions de la participació en tributs de l'Estat (PTE) de deutes amb el FFEELL derivades dels mecanismes de pagaments a proveïdors. En aquest sentit, els ajuntaments podran substituir aquell mecanisme de cancel·lació per la subscripció d'un préstec amb càrrec al Fons d'Ordenació per import equivalent al saldo viu del deute que mantinguin amb aquells compartiments, sense que impliqui sortida material de recursos ni una nova o major finançament del Fons.
El termini d’amortització d’aquest nou préstec també seria fins a 31 d'octubre de 2060 o de 2070 i tampoc no s'hi aplicaria cap període de carència.
En el cas que els ajuntaments -mitjançant un Acord adoptat pel Ple per majoria simple- no aprovin la formalització dels préstecs, es mantindrà l’aplicació de la modalitat de cancel·lació mitjançant retencions de la PTE.
Finalment, cal dir que s’instrueix l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a la gestió financera de la mesura aprovada per aquest acord.
C) Per últim, en relació a la necessitat de comptar amb un Pla de Sostenibilitat Financera i la condicionalitat aplicable a les mesures incloses en el Pla, l’Acord estableix el següent:
- Els ajuntaments que ja es trobin subjectes a un Pla de Sostenibilitat Financera i sol·licitin l’aplicació de la mesura aprovada mantindran els plans de sostenibilitat financera aprovats en 2023 o en 2024 i vigents, si bé s'adaptaran pel Ministeri d'Hisenda tenint en compte les condicions financeres revisades conformement a l'Acord.
- Els altres ajuntaments als quals resulten aplicables aquestes mesures hauran de presentar un Pla de Sostenibilitat amb mesures que suposin una millora anual del seu estalvi net, amb la finalitat que se n’admeti la sol·licitud. Aquests plans s'avaluaran pel Ministeri d'Hisenda dins del primer semestre de 2027.
Enllaços
- Extracte de l’Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics de 21 d'abril de 2025, pel qual s'aprova el marc de revisió de les condicions financeres de les operacions pendents de determinats ajuntaments amb el fons de finançament a entitats locals amb la finalitat de garantir la seva sostenibilitat financera. ENLLAÇ.
- Nota de premsa del Ministeri d’Hisenda de 21.04.2025. ENLLAÇ.
- Relació de municipis potencialment beneficiaris d'aquesta mesura. ENLLAÇ.