El passat 21 de setembre de 2023 es va publicar al DOGC l’Acord GOV/191/2023, de 19 de setembre, pel qual es modifica puntualment el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, aprovat per Acord GOV/1/2020, de 8 de gener. Bàsicament, amb aquesta modificació del Pla Especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera s’introdueixen nous supòsits permesos d’utilització d’aigua per ompliment de piscines en fase d’alerta i d’excepcionalitat.
Amb caràcter introductori, cal recordar que el Govern va aprovar el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera, mitjançant l’Acord GOV/1/2020, de 8 de gener i d’acord amb l’habilitació legal i reglamentària establerta als articles 24.2 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre i 21 del Reglament de la planificació hidrològica, aprovat per Decret 380/2006, de 10 d'octubre, respectivament. Recordem que d’acord amb l’art. 117.1.b) de l’Estat d’Autonomia de Catalunya (EAC) la Generalitat té la competència exclusiva per aprovar els instruments de planificació hidrològica del districte de la conca fluvial de Catalunya.
Cal recordar que entre les mesures o limitacions previstes en les situacions d’alerta i excepcionalitat hi ha totes aquelles referides a la utilització d’aigua per a l’ompliment de piscines que ja van ser objecte d’una modificació puntual prèvia amb ocasió de l’aprovació de la Llei 9/2023, de 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya i que ja va ser objecte d’una nota informativa [v. apartat D] per part dels Serveis Jurídics de l’ACM (enllaç: https://www.acm.cat/juridic/nota-informativa-mesures-urgents-sequera-excepcional catalunya).
Amb aquesta nova modificació s'afegeixen com a nous supòsits d'ompliment de piscines permesos en situació d'alerta els realitzats en cas de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas i, com a nous supòsits en els quals es permeten els ompliments en situació d'excepcionalitat, el primer ompliment de les piscines d'ús públic o les d'ús privat comunitari, així com els ompliments que responen a les obres de rehabilitació de la piscina o del vas i l'ompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut. A més, es considera necessari incloure entre els ompliments de piscines permesos en els escenaris de sequera d'alerta i d'excepcionalitat, els de les piscines d'ús terapèutic i els de les que es destinen al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen alteracions de la conducta.
En concret, es modifica la lletra e) del subapartat 2 de l'apartat 4 del capítol 5, relatiu a les limitacions particulars en l'ús de l'aigua per a l'abastament de la població en fase d'alerta, del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, que resta redactada de la manera següent:
<<e) la utilització d'aigua per a l'ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- El primer ompliment de piscines de nova construcció o l'ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas.
- En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants.
- L'ompliment i el reompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut.
- L'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial.
- L'ompliment i el reompliment de les piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
Aquestes limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques>>.
També es modifica la lletra c) del subapartat 2 de l'apartat 5 del capítol 5, relatiu a les limitacions particulars en l'ús de l'aigua per a l'abastament de població en fase d'excepcionalitat, del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, que resta redactada de la manera següent:
<<c) La utilització d'aigua per a l'ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- En les piscines d'ús públic, definides a l'article 2.2 del Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, pel qual s'estableixen els criteris tecnicosanitaris de les piscines, o en les piscines d'ús privat de tipus 3A, definides en l'article 2.3.a del dit Reial decret, el primer ompliment de piscines de nova construcció o l'ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas.
Això no obstant, en el cas de piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial, i en el cas de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, s'admet l'ompliment i el reompliment sense que els siguin d'aplicació les limitacions que estableix el paràgraf anterior.
- L'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús privat de tipus 3B, definides a l'article 2.3.b del Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, que estiguin destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen alteracions de la conducta.
- En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants.
Aquestes limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques>>.
Per últim, es modifica la composició de l’anomenada Comissió Interdepartamental de la Sequera per incloure-hi la persona titular del departament de l'Administració de la Generalitat de Catalunya competent en matèria d'economia i també integrar les persones titulars de les secretaries generals del departament d'adscripció de l'Agència Catalana de l'Aigua i del departament competent en matèria de govern local.
ENLLAÇOS
- Text Complet Acord GOV/191/2023, de 19 de setembre: ENLLAÇ