DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
Es va publicar al DOGC, el dia 16 de maig de 2024, l’Acord GOV/133/2024, de 14 de maig, de delegació de competències als ajuntaments en matèria d'admissió d'alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics.
1. Introducció: les competències dels ens locals catalans en la matèria
Amb caràcter introductori, pel que fa a les competències dels ens locals, l’article 159 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’Educació (en endavant, LEC) estableix el llistat de competències que tenen atribuïdes els municipis. En concret, l’art. 159.3 lletra a) apartat Segon LEC estableix que «correspon als municipis: a) Participar en les funcions que corresponen a l'Administració de la Generalitat en els diferents aspectes del sistema educatiu i, especialment, en les matèries següents: (...) Segon. El procés d'admissió en els centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya de llur territori, per mitjà, si escau, de les oficines municipals d'escolarització». A més, l’article 47.6 de la LEC estableix que «en els procediments d'admissió dels alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics, els ajuntaments poden establir altres criteris generals de prioritat, a més dels establerts per l'apartat 1. En cap cas aquest procediment no implica el dret d'accés amb relació als ensenyaments posteriors». En el mateix sentit es pronuncia també l’article 20 del Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres.
Per una altra banda, la regulació de la delegació de competències als ens local es troba establerta al Títol XII del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril (en endavant, TRLMRLC) que preveu el contingut de l’acord i el règim. Més concretament, l’article 139 TRLMRLC estableix que l’«acord de delegació ha d'ésser adoptat pel Govern de la Generalitat, ha de determinar l'abast i la duració de la delegació i ha de concretar les facultats de direcció i de control que es reserva l'Administració de la Generalitat (...)».
2. La regulació de la delegació als Ajuntaments de les competències en matèria d’admissió d’alumnes de primer cicle infantil sostinguts amb fons públics
En primer lloc, l’apartat 1 de l’Acord estableix que «es deleguen als ajuntaments les competències en matèria d'admissió d'alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics».
En segon lloc, la Generalitat es reserva les següents facultats de direcció i control previstes al TRLMRLC (ap. 2 de l’Acord):
- L’exercici de la potestat reglamentària sobre la matèria [art. 139.a) TRLMRLC].
- Demanar en qualsevol moment informació sobre la gestió dels serveis [art. 139.e) TRLMRLC].
- Enviar comissionats [art. 139.f) TRLMRLC].
- Formular requeriments per a la correcció de les deficiències que es puguin observar [art. 139.g) TRLMRLC].
Per la seva banda, l’apartat 3 estableix que «els ajuntaments han de facilitar al Departament d'Educació les dades necessàries per a la inscripció i actualització del Registre de centres, així com les dades sobre l'activitat de les llars d'infants del seu municipi relativa a les matèries regulades al Decret 282/2006, de 4 de juliol». També, els ajuntaments sens perjudici de les funcions de la Inspecció Educativa, poden establir els controls i les supervisions necessaris per garantir l'exercici de les competències delegades poden sol·licitar l'actuació de la Inspecció Educativa perquè informi en l'àmbit de les seves competències sobre qualsevol expedient instruït per l'ajuntament. La sol·licitud d'informe es tramita sempre a través de la direcció dels serveis territorials (apartat 4 de l’Acord GOV/133/2024, de 14 de maig).
També és important tenir en compte que els ajuntaments han de donar publicitat al DOGC de les resolucions adoptades (apartat 5) i que la delegació és efectiva des de la data en què se'n formalitzi l'acceptació mitjançant un conveni entre el Departament d'Educació i l'ajuntament i té caràcter indefinit sense perjudici del que determina l'article 140 del TRLMRLC (apartat 6).
Per últim, s’estableix que l’assumpció d'aquestes competències per part dels ajuntaments no comporta la transferència de recursos del Departament d'Educació (apartat 7).
3. Enllaços
- Acord GOV/133/2024, de 14 de maig, de delegació de competències als ajuntaments en matèria d'admissió d'alumnes als ensenyaments de primer cicle d'educació infantil sostinguts amb fons públics. ENLLAÇ