DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
S’ha publicat al DOGC, el dia 28 de març de 2024 l’Acord GOV/71/2024, de 26 de març, pel qual s'aprova la revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya.
1. Introducció: el Pla INFOCAT i la justificació de la seva revisió
El Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) va ser aprovat mitjançant l'Acord del Govern de 29 de setembre de 1994 (Resolució de 24 d'octubre de 1994). Posteriorment, l’INFOCAT s’ha revisat tres cops a través dels Acords del Govern d'1 d'agost de 2003, de 24 de maig de 2011 i de 21 d'octubre de 2014.
En aquest sentit, és important recordar que aquest Pla Especial té per objecte establir el marc organitzatiu per donar una resposta eficaç i coordinada a les situacions de risc o emergència greu per incendi forestal dins de l'àmbit territorial de Catalunya en el marc de les competències de protecció civil, és a dir, en cas que calgui aplicar mesures per reduir els riscos de situacions catastròfiques per a persones, béns i medi ambient. A més, el Pla INFOCAT estableix els avisos, l'organització i els procediments d'actuació dels serveis de la Generalitat de Catalunya, així com la interfase amb les estructures de protecció civil locals i estatal, amb el voluntariat i amb les entitats privades que tinguin un paper rellevant en la gestió d'aquest tipus d'emergències, especifica les mesures d'emergència per a la protecció de la població, incloses les de caràcter preventiu, i la informació i les alertes a la població afectada, entre d’altres.
En relació als municipis i els ajuntaments de Catalunya, el Pla INFOCAT té una especial rellevància atès que aquest inclou la quantificació i la localització dins del territori de Catalunya dels aspectes fonamentals de l'anàlisi de risc, la zonificació del territori i els períodes de risc i és a partir d’aquesta informació que es determina aquells municipis obligats a incloure el risc d'incendi forestal en la seva planificació de protecció civil (és a dir, l’elaboració del corresponent pla d’actuació municipal -PAM- per incendis forestals).
Per una altra banda, l’article 24 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya estableix que els plans s'han d'adaptar als canvis de circumstàncies i s'han de revisar periòdicament, a fi de mantenir-ne plenament la capacitat operativa. En el cas del Pla INFOCAT, aquesta revisió respon «a la necessitat d'adaptació als efectes del canvi climàtic que estan agreujant el risc d'incendi forestal i que fa necessari reforçar la capacitat per fer front a les possibles emergències greus per grans incendis forestals a través d'una coordinació més gran dels diferents organismes implicats en la resolució de l'emergència. (...)».
2. Millores incorporades al Pla INFOCAT 2024 amb afectacions pels municipis catalans
En primer lloc, s’han adequat els criteris de planificació municipal de protecció civil ampliant el nombre de municipis afectats:
- Municipis obligats a elaborar el pla municipal de protecció civil per perill d’incendi forestal:
- 151 nous municipis obligats (Pirineu i Prepirineu, comarques de Lleida). Amb aquests 151 nous municipis obligats s’arriba a la xifra de 757 municipis en total (el 80% dels municipis catalans). Actualment, eren 628 que representen el 66%.
- Municipis amb recomanació d’elaborar el pla municipal de protecció civil:
- 154 nous municipis amb recomanació d’elaborar el pla municipal de protecció civil (comarques de Lleida, sud de les Terres de l’Ebre, Baix Camp, comarques de Barcelona i Golf de Roses). Amb aquests nous 154 municipis són 190 municipis en total (el 20% dels municipis catalans, és a dir, aquells que no estan obligats). Actualment, eren 113 municipis que representaven el 12% dels municipis.
En segon lloc, s’ha ampliat i concretat les mesures de protecció a la població, principalment:
- Es detallen els criteris i processos per establir el confinament i l’evacuació en situacions d’amenaça per la vida de les persones.
- S’incorporen noves mesures d’emergència com la limitació de la mobilitat interurbana en situacions on el confinament no està justificat o la suspensió i prohibició d’activitats vulnerables en el medi natural (lleure infantil i altres similars) en situacions de risc extrem.
- S’amplia el sistema d’alertes de protecció civil a la població incorporant els avisos a telèfons mòbils per transmetre les instruccions de l’autoritat de protecció civil.
- També, es reforça l’atenció a la població especialment vulnerable, concretant els col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat davant d’un incendi forestal i incorporant en totes les accions operatives l’especial atenció a les persones vulnerables i amb discapacitat, també en l’àmbit de la resposta municipal.
En tercer lloc, s’incrementa la coordinació amb les Administracions locals simplificant les obligacions dels municipis i reforçant la presència del món local en els òrgans d’assessorament a la direcció del pla INFOCAT i la coordinació amb el CECAT.
En quart lloc, es millora i desenvolupa el «pla de recuperació» detallant tant les accions a desenvolupar per la Generalitat com per les Administracions locals per garantir que hi ha una bona atenció i resposta post-emergència.
Per últim, també es busca adequar el Pla INFOCAT a les diferents normatives estatals amb incidència en la matèria aprovades en els últims anys (per exemple, la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals o el R.D. 734/2019, de 20 de desembre, pel que es modifiquen les directrius bàsiques de planificació de protecció civil i plans estatals de protecció civil per la millora de l’atenció a persones amb discapacitat i vulnerabilitat, entre d’altres). També, pel que fa als canvis generals efectuats en el Pla, es pretén simplificar els redactats relatius a les funcions municipals.
3. Referències normatives i enllaços
- Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) d’acord amb la revisió efectuada per l’Acord GOV/71/2024, de 26 de març. ENLLAÇ
- Annexos del Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). ENLLAÇ
- Acord GOV 71/2024, de 26 de març, pel qual s'aprova la revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya. ENLLAÇ
- Nota resum de la revisió del pla INFOCAT 2024 – adaptació al canvi climàtic elaborada per la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. ENLLAÇ
- Document de campanya de prevenció d’incendis forestals. Informació per als municipis. ENLLAÇ