DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
S’ha publicat al BOE, el dia 5 de febrer de 2025 la Instrucció 1/2025, de 30 de gener, de la Junta Electoral Central, sobre substitució de càrrecs representatius locals (BOE núm. 31 de 5.02.2025).
1. Introducció: les novetats de la nova Instrucció 1/2025, de 30 de gener, de la Junta Electoral Central
Amb caràcter introductori, la Junta Electoral Central (en endavant, JEC) en la seva reunió del dia 30 de gener de 2025 va acordar dictar la present Instrucció d’acord amb el previst a l’art. 19.1.b) de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General (en endavant LOREG). Aquesta nova Instrucció deixa sense efectes la Instrucció de la JEC de 10 de juliol de 2003 sobre substitució de càrrecs representatius locals que, alhora, havia deixat sense efectes la primera Instrucció de la Junta de 19 de juliol de 1991. En aquest sentit, la nova Instrucció 1/2025 estableix que «l'experiència tinguda des de llavors aconsella procedir a la seva modificació per a corregir problemes i aclarir dubtes amb vista a facilitar l'accés real i efectiu als càrrecs representatius pels candidats electes».
Més concretament, aquesta nova Instrucció incorpora la jurisprudència constitucional pel que fa a la qüestió relativa al moment a partir del qual es considera efectiva –i per tant irrevocable– la renúncia del regidor considerant que la renuncia només serà efectiva «en el moment en el qual el Ple de l'Ajuntament en prengui coneixement, podent ser retirada aquesta renúncia fins a aquest moment (...) per tant no es pot procedir a la substitució del regidor abans que aquesta renúncia sigui efectiva».
Per una altra banda, la nova Instrucció també concreta i precisa aquells supòsits en què la persona cridada a cobrir la vacant renuncia a ser proclamada electa. En aquest cas, la Instrucció estableix que «aquesta renúncia haurà d'enviar-se a la Junta Electoral competent mitjançant escrit signat i ratificat mitjançant compareixença personal de la interessada davant el secretari de l'Ajuntament, per a la seva presa de coneixement i comunicació a la Junta Electoral competent». Seguidament, la Instrucció 1/2025 conté una novetat respecte l’anterior atès que ara regula aquells supòsits en què per circumstàncies excepcionals no pugui produir-se aquesta compareixença personal davant el Secretari i estableix el següent: «si per circumstàncies excepcionals no pogués produir-se aquesta compareixença personal davant el secretari, aquest podrà utilitzar altres mitjans de prova admesos en Dret, incloent la signa electrònica o certificat electrònic personal en l'oficina virtual de l'Ajuntament, que li permetin acreditar el caràcter voluntari i indubtable de la renúncia anticipada, comunicant-ho així a la Junta Electoral competent per a expedir la credencial».
Una altra novetat important de la Instrucció es que ara l’apartat Primer.6 preveu que «expedida la credencial per la Junta Electoral corresponent, la seva presa de possessió haurà d'incloure's en l'ordre del dia del primer Ple que celebri la corporació. L'electe que no hagi formalitzat la presa de possessió en el Ple al qual hagi estat convocat, conserva la seva condició de tal en tant no hi renunciï, per la qual cosa haurà de ser convocat novament als successius Plens amb vista a la presa de possessió». A més, la mateixa Instrucció preveu la possibilitat que quan concorrin causes excepcionals que impedeixin que el regidor electe prengui possessió davant del Ple pugui realitzar-se’n la presa de possessió davant l'alcalde i el secretari i, a falta del primer, davant el secretari de la corporació local.
Per últim, en relació al Primer apartat de la Instrucció, ara ja no es parla dels «secretaris de les Audiències provincials» com a encarregats de custodiar la documentació electoral com feia la Instrucció de l’any 2003 sinó que la nova Instrucció estableix el següent: «Els secretaris de les Juntes Electorals custodiaran la documentació electoral, a l'efecte de remissió a la Junta Electoral Central de les dades que sol·liciti, conforme al que es preveu en l'article 11.3 de la LOREG».
En segon lloc, l’apartat Segon («Substitució en cas d'esgotament de llistes de candidats i, si és el cas, suplents») no conté cap novetat rellevant respecte la Instrucció de 10 de juliol de 2003 i el seu text és gairebé idèntic.
En tercer lloc, la nova Instrucció 1/2025 incorpora un nou apartat Tercer relatiu a la «Substitució de càrrecs en municipis amb població inferior a 250 habitants en cas de renúncia dels candidats i, si és el cas, els suplents» que estableix el següent:
«1.En els casos de defunció, incapacitat o renúncia de càrrecs electes en aquells municipis amb població inferior a 250 habitants, en aplicació de l'article 184.f) de la LOREG, la vacant serà atribuïda al candidat següent que més vots hagi obtingut, pertanyi o no a la mateixa entitat política. Aquells candidats que no hagin obtingut cap vot no poden ser proclamats com a electes per la Junta Electoral competent.
2. En els casos previstos en el paràgraf anterior, quan els possibles substituts estiguessin empatats en nombre de vots populars, la Junta Electoral competent ha de procedir al sorteig entre aquests, en aplicació de l'article 184.e) de la LOREG, expedint ulteriorment la credencial a qui resultés triat. Si un dels dos candidats empatats presenta la seva renúncia anticipada a la presa de possessió, no escau celebrar el sorteig.
3. En el cas que, per aplicació del que es preveu en l'article 184.f) de la LOREG, s'esgotin els candidats cridats a cobrir la vacant, no es procedirà a la seva substitució. L'Ajuntament continuarà funcionant amb els regidors que romanen en el càrrec, entenent-se els quòrums d'assistència i votació referits al nombre de fet de membres de la corporació subsistent.
4. En el cas que el nombre de fet de membres de la corporació municipal sigui inferior a la meitat del nombre legal de membres de la corporació, en aplicació del que es disposa en l'article 182.3 LOREG, haurà de constituir-se una comissió gestora integrada per tots els membres de la corporació que continuïn en el càrrec i altres persones designades per la Diputació Provincial o òrgan competent de la Comunitat Autònoma. En aquests casos no procedeix l'expedició de credencials per l'Administració electoral als membres d'òrgans unipersonals gestors o de comissions gestores designats per les Diputacions Provincials o pel corresponent òrgan de les Comunitats Autònomes».
Per últim, com ja hem dit, l’apartat Quart estableix que queda sense efecte la Instrucció de la Junta Electoral Central de 10 de juliol de 2003 sobre substitució de càrrecs representatius locals i l’apartat Cinquè estableix que la Instrucció s’haurà de publicar al BOE i que serà d’aplicació a partir del dia següent al de la seva publicació.