DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
S’ha publicat al DOGC, el dia 29 d’octubre de 2024 la Resolució ARP/3856/2024, de 29 d'octubre, per la qual s'aprova el Pla anual per a la prevenció, vigilància i extinció d'incendis forestals de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2025.
1. Introducció: el Pla anual per a la prevenció, vigilància i extinció d’incendis forestals
Amb caràcter introductori, l’article 48.1 de la Llei estatal 43/2003, de 21 de novembre, de Forests (BOE núm. 280, de 22.11.2003) estableix que «les Comunitats Autònomes davant del risc general d’incendis forestals, elaboraran i aprovaran plans anuals per a la prevenció, vigilància i extinció d’incendis forestals. Els referits plans, (...), comprendran la totalitat d’actuacions a desenvolupar i abastirà la totalitat del territori de la Comunitat Autònoma corresponent» i el contingut d’aquests plans s’estableix a l’apartat 4 del mateix precepte. En compliment del mandat establert a aquest article, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació aprova ara aquest Pla anual per l’any 2025 mitjançant la Resolució esmentada.
Aquest Pla és vigent fins a 31 de desembre de 2025 (apartat 3.1) i es revisarà anualment per tal de reflectir de forma actualitzada les dades d’organització i recursos (apartat 3.2). Pel que fa a l’objectiu del Pla, l’apartat 2 estableix que «l’objectiu (...) és relacionar les mesures que han de dur a terme les administracions públiques competents en l’àmbit de la prevenció i l’extinció d’incendis forestals».
Per una altra banda, en matèria d’incendis forestals també s’ha de tenir en compte el previst al Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (Pla INFOCAT), aprovat per Acord GOV/71/2024, de 26 de març. El contingut del Pla INFOCAT s’adequa al present Pla en tot allò que fa referència a la prevenció, vigilància i extinció d’incendis. En relació a aquest document que defineix el marc jurídic i funcional per fer front a les emergències greus per incendis forestals en el territori de Catalunya, els Serveis Jurídics de l’ACM van elaborar una nota informativa el passat 5 d’abril de 2024.
2. Les obligacions pels municipis recollides en el Pla derivades de la normativa aplicable
En primer lloc, l’apartat 4.1.2 del Pla recorda que «els municipis considerats d’alt risc d’incendi forestal segons el Decret 64/1995 de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals, disposaran d’un pla municipal de prevenció d’incendis forestals, que ha de contenir les mesures operatives i administratives a prendre i els equips i les infraestructures a crear per a defensar-se dels incendis forestals i disminuir-ne el risc». Aquests Plans municipals de prevenció d’incendis forestals tindran una vigència d’entre 4 i 8 anys i seran revisats i aprovats pel departament competent en matèria de prevenció.
Els municipis obligats a elaborar el Pla seran aquells que són considerats d’alt risc forestal i fins ara l’Annex del Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, establia els 639 municipis de Catalunya que es consideraven municipis d’alt risc d’incendi forestal. Tanmateix, en el context actual aquesta zonificació d’alt risc d’incendi forestal s’amplia a 757 municipis en total segons l’Annex 1 del Pla INFOCAT, aprovat per l’ACORD GOV/71/2024, de 26 de març (apartat 5.3.2 del Pla).
Pel que fa a les actuacions que ha d’incloure el Pla en tant que document tècnic que ha de planificar el conjunt d’actuacions, aquestes es poden classificar en:
- Actuacions a la xarxa viària, que inclou:
- Construcció de camins;
- Arranjament de camins;
- Obertura i/o manteniment de Franges Auxiliars de Trànsit.
- Actuacions en punts d’aigua.
- Actuacions sobre la vegetació, que inclou:
- Obertura i/o manteniment d’Àrees Estratègiques;
- Obertura i/o manteniment de Franges Auxiliars Estratègiques;
- Obertura i/o manteniment d’Àrees Complementàries;
- Obertura i/o manteniment d’Àrees de Seguretat.
Per tal d’homogeneïtzar el contingut dels plans municipals de prevenció d’incendis forestals el departament competent en matèria de prevenció d’incendis forestals podrà donar instruccions sobre el contingut dels Plans Municipals de Prevenció d’Incendis Forestals.
En segon lloc, pel que fa a les mesures de prevenció d’incendis forestals, els apartats 8.1.1, 8.1.2 i 8.1.3 del Pla anual recorden que els ajuntaments elaboraran i aprovaran un plànol de delimitació que determinarà les urbanitzacions i nuclis urbans, les edificacions i les instal·lacions destinades a explotacions agrícoles i ramaderes i els habitatges que hi són vinculats i les edificacions i les instal·lacions industrials, respectivament, que hauran de disposar de mesures de prevenció i protecció enfront incendis forestals. També, es recorda que aquesta regulació emana de la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.
En tercer lloc, l’apartat 6 del Pla anual («èpoques de perill») recorda que «l’article 17.1 del Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, estableix el període d’alt risc d’incendi entre el 15 de juny i el 15 de setembre». A banda del període d’alt risc, el Decret 64/1995, de 7 de març també esmenta un període de baix risc d’incendi forestal entre el 16 d’octubre i el 14 de març (art. 14) i un període amb risc d’incendi forestal entre el 15 de març i el 15 d’octubre (art. 15). En relació a aquests diferents períodes, el Pla recorda quines són les activitats amb restriccions, les que requereixen autorització de l’Administració competent o que es troben prohibides d’acord amb el marc normatiu aplicable (principalment, Decret 64/1995, de 7 de març, Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests i Ordre MAB/62/2003, de 13 de febrer). També cal tenir en compte al respecte la Resolució ACC/2640/2024, de 15 de juliol, per la qual es publiquen les prohibicions aplicables en situació de risc d'incendi forestal molt alt o extrem.
En quart lloc, en matèria d’anàlisi del risc d’incendi forestal, resulta imprescindible consultar el Mapa Bàsic de perill d’incendi forestal l’objectiu del qual és ordenar tots els municipis de Catalunya en funció del seu nivell de perill i s’utilitzarà per a la planificació territorial i sectorial, i també serà una de les capes d’informació que intervenen en el càlcul del mapa de perill diari.
Per últim, l’apartat 10 del Pla Anual sota l’epígraf «Vigilància, extinció dels incendis forestals» conté un subapartat específica (el 10.2.1.3) dedicat a les agrupacions de defensa forestal (ADF). En aquest sentit, les ADF són «associacions formades per propietaris forestals i els ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial i tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals» i actualment a Catalunya hi ha un total de 308 ADFs que donen cobertura aproximadament al 90% del territori. Per una altra banda, aquest subapartat també exposa quin és el funcionament de les ADFs en la campanya d’incendis i en les emergències, delimitant tant el seu àmbit d’actuació com també el procediment d'activació en cas d'incendi forestal o agrícola, d’acord amb el previst a la Directriu 1/2012, signada pel Director general del Medi Natural i Biodiversitat i el President del Secretariat de Federacions i d’Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, el 28 de febrer de 2012.
3. Enllaços
- Pla anual per a la prevenció, vigilància i extinció dels incendis forestals de la generalitat de Catalunya per a l’any 2025.
- RESOLUCIÓ ARP/3856/2024, de 29 d'octubre, per la qual s'aprova el Pla anual per a la prevenció, vigilància i extinció d'incendis forestals de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2025.
- Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests.
- Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.
- Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals.
- Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) d’acord amb la revisió efectuada per l’Acord GOV/71/2024, de 26 de març.