El dia 30 de desembre de 2021 s’ha publicat al BOE el Reial Decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball.
El RD llei gira a l’entorn de tres eixos:
1. Reordenació de les modalitats contractuals, per generalitzar el contracte indefinit i simplificar i reduir la contractació temporal
- Recuperació de la primacia del contracte indefinit.
- Reducció de les modalitats de contractació temporal “ordinària”: contractes estructurals i contractes formatius. Desapareix el contracte d’obra i servei.
- Increment en l’exigència de justificació de l’objecte de la contractació temporal.
- Els nous contractes estructurals podran formalitzar-se per dues causes diverses: per circumstàncies de la producció i per substitució de persona treballadora.
- Reducció de la durada de l’encadenament o concatenació de contractes per considerar una persona fixa, a 18 mesos en un període de 24 mesos.
- Encariment de la cotització social dels contractes de duració determinada inferior a 30 dies.
- Increment de les sanciones en cas de frau en la contractació temporal i multa per cada contracte fraudulent formalitzat i no en conjunt.
- Foment del contracte fix discontinu (art. 16 ET.)
2. Modificacions en l’àmbit de la negociació col·lectiva/convenis col·lectius
- Recuperació de la ultraactivitat plena dels convenis col·lectius ( art. 86 ET)
- Prevalença del conveni del sector sobre el conveni d’empresa ( art. 84.2 ET), tot i mantenir en el conveni d’empresa la possibilitat de regular l’horari i la distribució del temps de treball; la planificació anual de les vacances; l’elecció entre abonament o compensació d’hores extres; l’adaptació de la classificació professional o les mesures de conciliació familiar.
- Aplicació del conveni del sector de l’activitat realitzada en contractes i subcontractes. ( art. 42.6ET).
3. Mesures/ condicions de flexibilitat interna en les empreses
- Potenciació de la figura dels ERTO en comptes dels acomiadaments col·lectius.
- Creació del Mecanisme RED de Flexibilitat i Estabilització de l’Ocupació (art. 47 bis ET).
En relació amb el sector públic cal assenyalar la derogació de la disposició addicional 16a de l’Estatut dels Treballadors per la qual es regulava l’acomiadament objectiu al sector públic, figura que en conseqüència deixa de ser aplicable al sector públic.
D’altra banda, el mateix RD llei, en la seva Disposició Addicional 7ª, preveu la pròrroga, amb efectes a 1 de gener de 2022 i fins que no es negociï amb els agents socials o se n’imposi un nou increment, del SMI vigent de 965 euros/mes.
Enllaç al RD llei: ENLLAÇ