S’ha publicat al DOGC, el dia 18 de gener de 2024 l’Acord GOV/18/2024, de 16 de gener, pel qual s'introdueix una modificació puntual al Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, aprovat per l'Acord GOV/1/2020, de 8 de gener.
A. Introducció: una nova modificació puntual del PES relativa a les limitacions particulars aplicables en la situació d’Emergència:
Amb caràcter introductori, el Pla Especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (en endavant, PES) vigent i aprovat en virtut de l’Acord GOV/1/2020, de 8 de gener conté les mesures aplicables i restriccions referides a les diferents situacions o fases (alerta, emergència, excepcionalitat...) en el seu Capítol 5. En concret, l’apartat 5.6 del PES conté les mesures específiques aplicables en la situació d’emergència i el subapartat 5.6.2 conté les <<Limitacions particulars en l’ús d’aigua per a abastament de població en Emergència>>, subapartat que ara es modifica d’acord amb l’Acord GOV/18/2024 amb la <<finalitat de modular en unes condicions determinades alguna de les limitacions>> establertes en aquest subapartat. En concret, <<la modulació de la intensitat d'algunes d'aquestes limitacions es realitza de manera gradual en les unitats d'explotació regulades, tot prenent en consideració la gradació de l'estat d'emergència en tres fases, en el cas que el Pla hagi previst tres fases de l'estat d'emergència>>.
B. Noves excepcions relatives a la prohibició de l’ús d’aigua pel reg en fase d’emergència de jardins i zones verdes i nova regulació del reg de camps esportius per a la pràctica de l’esport federat:
Anteriorment, la redacció original del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera prohibia l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat i només s’admetia l’ús d’aigües no procedents de la xarxa municipal d’aigua potable per a reg quan es justifiqui en la supervivència de l’arbrat de caràcter singular o monumental en espais públics.
La modificació puntual del PES efectuada per l’Acord GOV/18/2024, de 16 de gener estableix una sèrie d’excepcions per permetre el reg de supervivència d’arbrat i jardins botànics en fase d’emergència (distingint entre les fases d’Emergència I i II i la fase d’Emergència III -on només es permet el reg quan es justifiqui per la supervivència d’arbrat de caràcter singular o monumental en espais públics-) a més d’afegir una regulació i unes regles per permetre el reg de camps esportius de gespa natural (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica de l'esport federat distingint també entre les fases d’emergència I i II. Per tant, aquesta modificació puntual dona una nova redacció a la lletra a) del subapartat 5.6.2 del PES.
Pel que fa al reg de jardins i zones verdes, la nova redacció del PES aprovada per l’Acord GOV/18/2024, de 16 de gener estableix que <<en les fases d’Emergència I i II en les unitats d'explotació Embassament de Darnius-Boadella, Embassaments Ter-Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter i en l'estat d'Emergència en la resta de les unitats d'explotació>> es permet el reg públic de supervivència d’arbrat i jardins botànics sota les següents condicions:
- <<Que es realitzi amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que, en aquest darrer cas, es comprovi mitjançant una avaluació hidrogeològica que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
- Que es realitzi amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, preferentment en hores de baixa insolació.
- Que s'indiqui l'origen de l'aigua emprada, tot indicant de manera clara i expressa que es tracta d'aigua no potable>>.
En canvi, en la Fase d’Emergència III en les unitats d’explotació esmentades <<només s’admet l’ús d'aigües no procedents de xarxa municipal d'aigua potable per a reg quan es justifiqui per a la supervivència d'arbrat de caràcter singular o monumental en espais públics>>. Per tant, l’aplicació de la prohibició de reg i la seva excepció tal i com estava redactada en la redacció inicial s’aplicarà ara només en la Fase d’Emergència III.
Pel que fa a les noves regles aplicables al <<reg de camps esportius de gespa natural (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica de l'esport federat>> (supòsit i/o situació fins ara no regulada en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera en la fase d’Emergència) es fa una distinció entre les fases d’Emergència I i II i les condicions aplicables a cadascuna.
En primer lloc, es permet el reg de camps esportius de gespa natural per a la pràctica de l’esport federat en fase d’Emergència I en les unitats Embassament t de Darnius-Boadella, Embassaments Ter-Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter, en les condicions següents:
- Que es realitzi amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que, en aquest darrer cas, es comprovi mitjançant una avaluació hidrogeològica que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
- Que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la instal·lació esportiva mateixa, entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.
- Que es realitzi amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, preferentment en hores de baixa insolació.
- Que s'indiqui de manera visible l'origen de l'aigua emprada, fent constar de manera clara i expressa que es tracta d'aigua no potable.
En segon lloc, es permet el reg de camps esportius de gespa natural per a la pràctica de l’esport federat en fase d’Emergència II I en les unitats d'explotació Embassament de Darnius-Boadella, Embassaments Ter-Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter i en l'estat d'Emergència en la resta d'unitats d'explotació, sota les condicions següents:
- Que es realitzi amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que, en aquest darrer cas, es comprovi mitjançant una avaluació hidrogeològica que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
- Que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la instal·lació esportiva mateixa, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.
- Que es procedeixi al tancament total de les dutxes.
- Que es realitzi amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, preferentment en hores de baixa insolació.
- Que s'indiqui de manera visible l'origen de l'aigua emprada, fent constar de manera clara i expressa que es tracta d'aigua no potable.
En relació a aquest nou règim del reg de camps esportius en les fases d’Emergència I i II, és important el que preveu la nova lletra f) d’aquest subapartat 5.6.2 del PES en establir que <<el Consell Català de l’Esport és el responsable de delimitar l'àmbit corresponent a l'esport federat o equivalent>>.
C. Modificació del règim aplicable a l’ompliment total o parcial de les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic d'aigua:
Es manté la prohibició de l’ompliment total o parcial de les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua en la fase d’Emergència prevista a la lletra b) del subapartat 5.6.2 del PES (com fins ara) però afegint una nova excepció relativa a <<aquelles basses que serveixen de refugi a fauna en perill d'extinció i fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones en les masses d'aigua>>. En aquests casos, aquestes basses que serveixen de refugi es podran omplir <<amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic, sempre que, en aquest darrer cas, es comprovi, mitjançant una avaluació hidrogeològica, que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari>>.
D. Modificació del règim aplicable a l’ompliment total o parcial de qualsevol tipus de piscina en fase d’Emergència:
La lletra c) del subapartat 5.2.6 del PES establia en la seva redacció inicial donada per l’Acord GOV/1/2020, de 8 de gener la prohibició de l’ompliment total o parcial de qualsevol tipus de piscina, excepte les d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.
La nova modificació puntual del Pla especial aprovada per l’Acord GOV/18/2024, de 16 de gener modifica el règim aplicable a l’ompliment total o parcial de les piscines en la situació d’emergència distingint les excepcions aplicables a la fase d’Emergència I, la fase d’Emergència II (excepcions únicament relacionades amb el reompliment de piscines cobertes inscrites en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat), l’ompliment i reompliment de piscines d’ús terapèutic, de les destinades al bany de persones amb discapacitat que pateixen alteracions de conducta i, per últim, mantenint en vigor l’excepció que fins ara preveia el PES en la redacció original, és a dir, permetent l’<<ompliment total o parcial de les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament ni sanejament>>.
En primer lloc, pel que fa a l’excepció aplicable en la fase d’Emergència I en les unitats d’explotació Embassament de Darnius-Boadella, Embassaments Ter-Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter es permet el reompliment parcial de les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i de les piscines descobertes d'ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada, en les condicions següents:
- Que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua.
- Que es realitzi en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- Que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la instal·lació esportiva mateixa, entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reompliment de la piscina.
- En el cas de les piscines descobertes, que es procedeixi al tancament total de les dutxes.
En segon lloc, en la fase d’Emergència II en les unitats d’explotació Embassament de Darnius-Boadella, Embassaments Ter-Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter i en l'estat d'Emergència en la resta de les unitats d'explotació es permet el reompliment parcial de les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i de les piscines descobertes d'ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada, sota les següents condicions:
- Que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua.
- Que es realitzi en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- Que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la instal·lació esportiva mateixa, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reompliment de la piscina.
- Que es procedeixi al tancament total de les dutxes.
També, tal com hem dit, s’afegeixen dues noves excepcions en aquesta fase d’Emergència relatives a l’ompliment i al reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències, centres d'educació especial i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública i de les piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta, ompliment i reompliment que ara es permetrà.
E. Obligació que els establiments comercials de neteja de vehicles comptin amb <<sistemes de recirculació de l’aigua>> per permetre la neteja de vehicles:
La lletra d) del subapartat 5.6.2 del Pla Especial de sequera preveu la prohibició de neteja de qualsevol tipus de vehicle excepte si aquesta neteja es realitza a establiments comercials de neteja de vehicles afegint-se ara una modificació i establint que aquests establiments hauran de comptar amb <<sistemes de recirculació de l'aigua>>.
F. Nova prohibició relativa a la utilització de dutxes per a la neteja de peus a les platges i realització d’actes lúdics (per exemple, pistes de gel, festes de l’escuma, etc.):
L’Acord GOV/18/2024, de 16 de gener dona una nova redacció a la lletra e) del subapartat 5.6.2 del PES que fins ara només establia que les Administracions locals podien establir en els seus plans d'emergència en situacions de sequera limitacions addicionals i/o prohibicions a l'ús d'aigua per l'estat d'Emergència en instal·lacions esportives, públiques o privades, i en actes i/o espais lúdics. Aquesta part del precepte es manté igual.
La nova redacció de la lletra e) manté aquesta habilitació adreçada a les entitats locals però afegeix la prohibició de la utilització de dutxes i d'instal·lacions per a la neteja de peus a les platges i la realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d'ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.
A més, s’estableix que en la fase d’Emergència III en les unitats d’explotació Embassament de Darnius-Boadella, Embassaments Ter Llobregat, Embassaments Llobregat i Embassaments Ter es prohibirà la utilització de les dutxes de les instal·lacions esportives.
G. Enllaços:
Acord GOV/18/2024, de 16 de gener, pel qual s’introdueix una modificació puntual del PES: ENLLAÇ
Acord GOV/1/2020, de 8 de gener, pel qual s'aprova el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera -PES-: ENLLAÇ
Gener, 2024
Serveis Jurídics ACM