El dia 15 de maig es va publicar al DOGC la Llei 8/2023, del 12 de maig, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, de foment de la promoció interna i d'agilitació de la cobertura de llocs de treball amb funcionaris de carrera.
Aquesta llei prové de la tramitació com a projecte de llei del Decret llei 14/2022, del 8 de novembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, de foment de la promoció interna i d'agilització de la cobertura de llocs de treball amb persones funcionàries de carrera.
Consta de dos articles, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria i una disposició final, que fixa l'entrada en vigor de la Llei el mateix dia que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
L'article 1 té com a finalitat donar compliment efectiu al dret a la carrera professional vertical dels funcionaris de carrera de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la regulació de torns especials de promoció interna adreçats als funcionaris de carrera que no han tingut accés a convocatòries periòdiques i sistemàtiques de promoció interna, amb la qual cosa han pogut veure limitades les opcions de carrera professional. S'impulsen accions urgents per a fomentar l'accés a la promoció interna del personal funcionari de carrera, paral·lelament a les oportunitats de què disposa el personal temporal derivades dels processos d'estabilització de l'ocupació temporal. Aquesta promoció interna als cossos, escales o especialitats de personal funcionari d'administració i tècnic de l'Administració de la Generalitat s'ha de fer paral·lelament al procés d'estabilització per concurs oposició, de manera que el procediment selectiu es dugui a terme en els mateixos termes i condicions.
L'article 2 incorpora diverses modificacions al text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, del 31 d'octubre. En primer lloc s’hi afegeix un article, el 62 bis, amb l’objectiu de reduir l'elevat índex de provisionalitat en l'ocupació dels llocs de treball entre el personal funcionari de carrera que es produeix en administracions com la de la Generalitat, una situació que es pot veure agreujada com a conseqüència dels processos d'estabilització, en què les adjudicacions de llocs als nous funcionaris de carrera es fa amb caràcter provisional:
«Article 62 bis. Participació en les convocatòries de concursos generals per a la provisió de llocs de treball
»1. Els funcionaris que ocupin amb caràcter provisional llocs base i no tinguin una destinació amb caràcter definitiu estan obligats, d'acord amb aquesta llei, a participar en els concursos generals que es convoquin per a la provisió de llocs de treball propis de llur cos, escala o especialitat.
»2. Els departaments en els quals estiguin adscrits provisionalment notifica la convocatòria a les persones que tenen l'obligació de concursar i, en el cas que no hi participin, se'ls declara d'ofici en situació d'excedència voluntària per interès particular.
»3. Als funcionaris que, amb caràcter obligatori, participin en el concurs i no obtinguin un lloc de treball dels sol·licitats, se'ls adjudica amb caràcter definitiu un lloc de treball d'entre els que hagin resultat vacants del concurs, atorgant preferència a la proximitat respecte del lloc de treball provisional immediatament anterior o del domicili de la persona interessada, en els termes que estableixi la convocatòria.
»4. En el cas que, com a resultat del concurs general, no sigui possible l'adjudicació de llocs de treball a tots els participants, els que no obtinguin adjudicació resten a disposició de la persona titular de la secretaria general del departament competent en matèria d'ocupació pública, que els ha d'adscriure de forma provisional a un altre lloc de treball, amb la preferència de proximitat a què fa referència l'apartat 3, fins al pròxim concurs.
»5. Les normes reguladores de les convocatòries dels concursos generals, d'acord amb aquesta llei, s'han d'adaptar a les necessitats dels col·lectius de personal específics.»
En segon lloc, s'afegeix una disposició addicional, la trentena, al text refós de la funció pública. Amb aquest precepte es pretén pal·liar la dificultat derivada del fet que els procediments d'accés a l'ocupació pública no es desenvolupen, en molts casos, amb l'agilitat i la celeritat necessàries per a permetre la dotació de personal en un temps raonable. Aquesta circumstància ocasiona la necessitat de cobertura temporal dels llocs de treball, amb la qual cosa es generen més situacions de temporalitat. Així, es preveu que les convocatòries de proves selectives puguin incloure, a més de les places autoritzades a les ofertes d'ocupació pública, un nombre de places addicionals per a cobrir futures vacants, a càrrec de les ofertes d'ocupació pública dels dos anys següents. Les vacants s'han d'adjudicar als aspirants que hagin aprovat el procés selectiu sense obtenir plaça, d'acord amb l'ordre d'aspirants aprovats en el procés selectiu, i es nomenen funcionaris de carrera amb destinació provisional. No obstant això, aquesta mesura no és aplicable als processos selectius d'estabilització executats a l'empara de la Llei de l'Estat 20/2021. Excepcionalment, s'estableix la possibilitat d'aplicar aquesta mesura en els processos selectius en curs sempre que s'acordi per resolució de l'òrgan convocant.
S'afegeix, així mateix, una nova mesura a la disposició transitòria primera, segons la qual en la primera convocatòria de concurs general de mèrits i capacitats de l'Administració de la Generalitat posterior als processos selectius d'estabilització duts a terme a l'empara de la Llei de l'Estat 20/2021, els llocs de treball s'adjudiquen en dues fases .
- Llei 8/2023. ENLLAÇ.