S’HA PUBLICAT AL DOGC, EL 17 DE FEBRER DE 2021, EL DECRET LLEI 9/2021, DE 16 DE FEBRER, DE MESURES EXTRAORDINÀRIES DE CARÀCTER SOCIAL I EN L’ÀMBIT DE LA CULTURA AMB MOTIU DE LA PANDÈMIA DE LA COVID-19 I DE MODIFICACIÓ DEL DECRET LLEI 25/2020, DE 16 DE JUNY, DE MESURES EXTRAORDINÀRIES EN MATÈRIA SOCIAL I DE CARÀCTER FISCAL I ADMINISTRATIU.
El present Decret llei s’estructura en nou articles, distribuïts en tres capítols, una disposició transitòria i quatre disposicions finals.
El capítol I, articles 1 a 3, positivitza les mesures extraordinàries de caràcter social i té com a finalitat propiciar la millora de les condicions laborals i retributives de les persones treballadores professionals de les residències de gent gran i centres de dia de gent gran de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei públic prestat a la ciutadania.
Així mateix, l’article 2 actualitza els cost de referència i els preus dels serveis específics que es detallen a l’annex 2 d’aquesta disposició.
Per últim, l’article 3 regula el complement a la prestació econòmica vinculada als serveis de residència assistida i centre de dia per a gent gran amb grau II.
El capítol II, articles 4 a 8, estableix mesures extraordinàries en l’àmbit de la cultura. En aquest sentit, S'estableix un ajut extraordinari, de pagament únic, per un import fix de 750 euros destinat a les persones professionals, tècniques i docents del sector de les arts escèniques, arts visuals i música, que té com a finalitat afavorir la sostenibilitat econòmica del sector cultural i pal·liar la situació de necessitat material i de vulnerabilitat d'aquestes persones i les seves unitats familiars a Catalunya, que han patit durant l'any 2020 una reducció dràstica i involuntària dels seus ingressos econòmics a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19.
Les persones beneficiàries de l'ajut extraordinari per a les persones professionals, tècniques i docents del sector de les arts escèniques, arts visuals i música que han vist les seves activitats suspeses o restringides per raó de la crisi sanitària a Catalunya, són les persones que acreditin el compliment dels requisits següents:
- Tenir divuit anys o més.
- Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya.
- Haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d'alta en el Règim especial d'autònoms de la Seguretat Social (RETA) o per compte d'altri, en el Sistema Especial d'Artistes del Règim general de la Seguretat Social o en el Règim general de la Seguretat Social per les mateixes activitats, com a mínim un dia de l'any 2020.
- Haver obtingut uns ingressos durant l'any 2020 que no hagin superat l'import de 20.000 euros.
- Acreditar les activitats o serveis culturals suspesos per raó de la crisi sanitària (festivals, espectacles, concerts, xerrades, recitals, tallers, classes, cursos o d'altres), o als quals s'havia compromès.
Aquest ajut s'atorga en un pagament únic fins a l'exhauriment de la partida pressupostària destinada a aquests efectes i l'import màxim corresponent al pagament d'aquestes subvencions és de 4.500.000 euros.
El capítol III, article 9, modifica el Decret llei 25/2020, de 16 de juny, de mesures extraordinàries en matèria social i de caràcter fiscal i administratiu.
Pel que fa a la disposició transitòria l’aplicació dels nous imports que estableixen el capítol I i els annexos del Decret llei té efectes retroactius a partir de l’1 de gener de 2021, excepte els imports relatius al cost de pagament dels serveis que indica l’annex 1, que tenen efectes a partir del primer dia del mes següent a l’entrada en vigor d’aquest.
Finalment, les disposicions finals, la primera regula el rang normatiu de determinats preceptes, la segona realitza una modificació automàtica de l’instrument de relació i la tercera estableix l’habilitació per al desenvolupament reglamentari.
Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la publicació al DOGC.
Enllaços:
- Decret llei 9/2021, de 16 de febrer: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8343/1836614.pdf