La Generalitat ha elaborat i publicat la “Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics”, amb l’objectiu de promoure la integració de la perspectiva de gènere en la contractació publica i facilitar als òrgans de contractació les pautes per fer-ho.
Aquesta mesura permetrà incorporar en la contractació pública clàusules per eradicar els possibles desequilibris existents entre dones i homes , i evitar la generació de noves desigualtats.
La Guia inclou recomanacions i exemples de clàusules que es poden incorporar en diverses fases del procés de contractació:
- En la definició de l’objecte del contracte. Es poden incorporar criteris d’igualtat al seu contingut, que han d’estar vinculades al subministrament, servei o obra que conforma l’objecte del contracte. Es recomana incloure’n en els contractes de contingut social en què s’hagi detectat desigualtats clares en l’àmbit objecte del contracte.
- En la fase de selecció. Es poden incorporar clàusules com a requisits de solvència dels licitadors.
- En la fase de licitació. Es poden incorporar als plecs de clàusules administratives, com a criteris de qualitat, criteris d’adjudicació relacionats amb la integració de la perspectiva de gènere en l’oferta presentada per les empreses licitadores, atenent la obligació d’avaluar les ofertes en base a la millor qualitat-preu.
- Criteris de desempat. Es poden definir criteris referits a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes com a criteris de desempat, sempre que estiguin vinculats a l’objecte del contracte.
- En la fase d’execució. Els òrgans de contractació han d’incloure obligatòriament una condicions especials d’execució referent a consideracions de tipus social (entre altres opcions). Entre les consideracions de tipus social s’inclouen diverses clàusules d’igualtat entre la dona i l’home en el mercat laboral.
- Subcontractació. En els plecs de clàusules administratives s’ha d’incloure que les empreses subcontractistes han de complir amb totes les obligacions en matèria de perspectiva de gènere incloses en el contracte com a obligacions per al contractista principal.
La Guia s’adreça a tots els poders adjudicadors de Catalunya, inclosos els ens i organismes que integren l’administració local catalana.
Aquesta guia es pot consultar i descarregar a l’apartat de Preguntes i Respostes Freqüents sobre la nova Llei de Contractes, a la web de l’ACM, a l’enllaç següent:
http://www.acm.cat/FAQSlleicontractes