S’HA PUBLICAT AL DOGC, EL DIA 24 DE DESEMBRE DE 2020, LA LLEI 15/2020, DE 22 DE DESEMBRE, DE LES ÀREES DE PROMOCIÓ ECONÒMICA URBANA.
Aquesta llei s’estructura en dos títols, amb quaranta-un articles, tres disposicions addicionals, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.
El títol I està dedicat a la regulació general de les APEU i s’estructura en sis capítols.
El capítol primer, articles 1 a 4, està dedicat a l’objecte i la finalitat de la llei, a la definició i la naturalesa de les APEU i de llurs entitats gestores; com s’estructuren i financen, i les possibles funcions, que en cap cas no poden exercir potestats públiques que impliquin l’exercici d’autoritat.
El capítol segon, articles 5 a 14, regula com es delimiten les APEU, qui en pot plantejar la iniciativa de constitució, el contingut que ha de tenir el projecte de delimitació de l’APEU, com es determina el nombre de vots de què disposa cada local a efectes de les votacions i de la determinació de la quota corresponent, els trets bàsics dels estatus de les entitats gestores, el contingut del pla d’actuació, i estableix el procediment que ha de seguir la iniciativa presentada i els vots favorables necessaris per a l’aprovació de l’APEU. Un cop aprovada l’APEU per la majoria dels integrants i per l’ajuntament, es detalla el contingut i la naturalesa jurídica del conveni que han de subscriure l’entitat gestora i l’ajuntament. També es regula la possibilitat de pròrroga del conveni i els procediments de modificació i extinció.
El capítol tercer, articles 15 a 17, estableix la creació del Registre de les àrees de promoció econòmica urbana de Catalunya, adscrit a la direcció general competent en matèria de comerç de la Generalitat, i es regula el procediment d’inscripció de les APEU aprovades i la publicació al DOGC.
El capítol quart, articles 18 a 24, tracta de l’organització i el funcionament de les entitats gestores.
Tancant el títol, el capítol cinquè, articles 25 a 28, regula el sistema de finançament de les APEU i el capítol sisè, article 29, està dedicat a l’extinció i al procediment de liquidació de les APEU.
D’altra banda, el títol II regula les especificitats de les APEU en els polígons d’activitat econòmica.
La llei reconeix la singularitat dels polígons d’activitat econòmica, preferentment els destinats a ús industrial i logístic que per la tipologia d’activitats empresarial, per la dimensió dels espais en què aquestes es desenvolupen i per la diferent necessitat dels nivells de servei i subministrament que requereixen. Per aquest motiu, la norma regula tot el que té a veure amb la definició de polígon, nau i parcel·la sense construcció, amb els elements que integren el pla i el seu àmbit d’actuació, amb la determinació de la superfície computable i les quotes, amb el procediment d’inscripció específic i amb la classificació dels polígons d’activitat econòmica d’acord amb llurs característiques i amb els atributs que es consideren necessaris per a dur a terme aquesta classificació.
En relació amb les disposicions addicionals, la primera preveu la convocatòria, per a cada exercici, d’una línia d’ajuts per a millorar i modernitzar els polígons d’activitat econòmica que s’hagin constituït com a APEU; així com la segona tracta el repositori únic d’informació relativa als polígons d’activitat econòmica i la tercera les fórmules alternatives de gestió per als polígons d’activitat econòmica.
Pel que fa a les disposicions finals, la primera modifica la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires; la segona fa referència al règim especial del municipi de Barcelona i la tercera habilita el desplegament de la llei.
Per últim, la disposició derogatòria, deroga l’article 73.2 i la disposició final tercera de la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.
Enllaços:
- Llei 15/2020, de 22 de desembre de 2020: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8303/1828804.pdf