EL DIJOUS 6 D’AGOST DE 2020 S’HA PUBLICAT EL DECRET 75/2020, DE 4 D'AGOST, DE TURISME DE CATALUNYA.
El Decret s’estructura en llibres, títols, capítols i seccions; sis disposicions addicionals, quatre transitòries, una derogatòria i dues finals, juntament amb set annexos referents als requisits turístics i de serveis mínims per tal de classificar els allotjaments turístics d’acord amb les diferents tipologies sota l’empara de la nova regulació.
La normativa regula nous productes turístics, com els allotjaments singulars i les llars compartides, per afavorir la competitivitat i adequar la realitat jurídica a la demanda i l’activitat. Així mateix, el Decret simplifica, actualitza i integra en un sol reglament tota la normativa turística vigent fins ara.
Entre les principals novetats del Decret s’exposa la figura dels allotjaments singulars i llars compartides. Es tracta d’allotjaments que no encaixen sota cap de les modalitats vigents d’allotjaments turístics, com per exemple les cabanes d’arbres, barraques de pedra seca entre vinyes, les coves, etc.
També es crea la figura de la llar compartida, allotjament turístic que és l’habitatge principal del seu titular i que aquest comparteix com a servei d’allotjament amb terceres persones, en concret amb un màxim de quatre usuaris per estades de durada igual o inferior a 31 dies. El titular ha de residir i compartir l’habitatge amb els turistes mentre dura l’estada. S’estableix el termini d’un any perquè els ajuntaments puguin assumir aquesta tipologia d’allotjament turístic.
Pel que fa a l’habitatge d’ús turístic, amb el nou Decret s’estableix que no podrà ser ocupat amb més places que les indicades a la cèdula i, la seva capacitat màxima no podrà excedir de 15 places.
En relació amb els establiments de turisme rural i allotjaments a l’aire lliure, l’antiguitat de les edificacions pels establiments de turisme rural passa a ser anterior a 1957 i, en el cas dels allotjaments rurals, passen a tenir una capacitat màxima de 20 persones i podran exercir altres activitats en la mateixa finca. Així mateix, respecte de l’allotjament a l’aire lliure s’estableix una nova regulació per les àrees d’acollida de les autocaravanes en trànsit, el temps màxim d’estada és de 28 hores i també es passa a identificar les categories dels càmpings de 2 a 5 estrelles.
S’estableixen mecanismes per preveure el frau i evitar la comercialització il·legal. Entre altres mesures, s’estableix la definició i la responsabilitat dels intermediaris d’allotjament turístic d’acord amb el seu règim jurídic.
Un altra novetat del Decret és el tractament de la disciplina administrativa turística. Se’n regulen els instruments i el paper de les administracions locals. S’exclou de la disciplina turística les garanties dels consumidors i usuaris i se suprimeix la regulació d’obligacions en les reserves d’allotjament per ser una qüestió pròpia dels consumidors.
El reglament incorpora la regulació dels Fonts per al Foment del Turisme. Entre altres, s’especifica que els ens locals en el territori dels quals s’hagi assolit o superat el llindar dels 300.000 euros de recaptació en concepte d’Impost han de destinar un mínim del 60% a projectes d’actuacions de promoció turística i els que no hagin arribat a aquest import han de destinar un mínim del 75% a aquesta finalitat. Finalment, amplia la composició de la Comissió del Fons per al Foment de Turisme de 15 a 20 membres.
Aquest Decret entra en vigor al cap de 20 dies de la seva publicació al DOGC. No obstant això, el títol IV del llibre segon entrarà en vigor en el termini d’un any a comptar des de la publicació d’aquest Decret al DOGC.
Enllaços
- Decret 75/2020, de 4 d’agost, de turisme de Catalunya: ENLLAÇ
- Acords de Govern de 4 d’agost de 2020: ENLLAÇ