S’ha publicat al DOGC l’Ordre INT/202/2017, de 28 de juliol, sobre les actuacions que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.
L'objecte d'aquesta Ordre és concretar les actuacions que poden dur a terme les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya i les condicions de com s'han de dur a terme, en el marc del que estableix l'article 11.2 del Decret 27/2001, de 23 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.
L’Ordre INT/202/2017, de 28 de juliol, dóna resposta a la necessitat d’establir un marc homogeni d’actuació concretant les actuacions que poden fer les associacions del voluntariat de protecció civil, que tenen caràcter col·laboratiu i no són substitutives de les funcions dels serveis públics en el marc de la protecció civil local i, en especial, dels plans de protecció civil local. Les associacions s'han d'inscriure en el registre especial de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya
Les actuacions regulades s'orienten a la prevenció dels riscos del municipi, el suport que determini l'autoritat local i la col·laboració en situacions de risc o d'emergència per a la població, els béns i el medi, d'acord amb les autoritats locals o la Generalitat de Catalunya, i del responsable operatiu del servei.
Les actuacions podran ser:
a) De planificació i sensibilització: Suport a l’elaboració i manteniment dels plans de protecció civil municipal i a la seva implantació així com difusió i sensibilització a la població i formació a col·lectius municipals vinculats amb el risc greu o situacions d'emergència.
b) De prevenció: Previ requeriment explícit de les autoritats de protecció civil locals o de la Generalitat podran realitzar actuacions preventives en esdeveniments amb una elevada concentració de persones, esportius o altres que impliquin activitats de risc, per detectar situacions d'emergència i protegir la zona, alertar els equips actuants interns i el 112, si s'escau, i actuar d'acord amb la normativa reguladora dels plans d'autoprotecció i legislació concordant. També podran dur a terme actuacions preventives de control del trànsit, senyalització i informació sobre restriccions i ordenacions especials de trànsit i avisos a la població, actuacions preventives sanitàries i actuacions preventives d'extinció d'incendis.
c) En situació de risc greu o emergència: Amb caràcter prioritari hauran d’organitzar la gestió de centres d'acollida i atenció a la població afectada, informar a la població, fer el seguiment i la senyalització del risc, els trasllats i acompanyaments de població i d'intervinents i la gestió del voluntariat ocasional. També de col·laboració en l'organització dels dispositius municipals de recerca de persones, d'acord amb les indicacions dels responsables operatius del dispositiu i les directrius del cap d'intervenció del cos de Bombers, provisió de recursos per a la prestació de serveis bàsics a la població i per a l'actuació dels altres grups operatius, adequar espais per a la gestió de l'emergència, col·laborar amb els serveis que presten el suport emocional a les persones afectades i altres tasques pròpies del grup logístic dels plans de protecció civil que els siguin encomanades.
Totes les actuacions s'hauran de fer sota les directrius dels responsables dels operatius en cada cas, si aquests s'incorporen al dispositiu o hi intervenen directament.