Amb caràcter introductori, cal recordar que els procediments d’acomiadament per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, de caràcter col·lectiu (EROS) es regulen a l’article 50 i 51 del Text Refós de l’Estatut dels Treballadors (TRET) i tenen per objecte l’acomiadament col·lectiu de treballadors davant determinades circumstàncies econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, seguint el procediment establert als esmentats preceptes (període de consultes previ amb els representants dels treballadors, etc.) que s’haurà de tramitar davant l’autoritat administrativa laboral competent i en el qual s’hauran d’acreditar la concurrència de les circumstàncies abans especificades en els termes exigits pels preceptes de referència.
Complementàriament, l’article 47 del TRET regula els supòsits de suspensió del contracte de treball o reducció de la jornada per causes tècniques, organitzatives, econòmiques o de producció o també, en supòsits de força major (ERTOS), així com la seva tramitació.
Poden aplicar-se aquests procediments a les Administracions Locals i ens vinculats?
Segons la DA 17ª del TRET, els procediments regulats a l’article 47 del citat Estatut per a la suspensió del contracte de treball o reducció de la jornada per causes tècniques, organitzatives, econòmiques o de producció o també, en supòsits de força major (ERTOS), no poden aplicar-se a les Administracions Públiques ni a la resta d’entitats de dret públic que en depenen o hi són vinculades, amb l’excepció de les entitats que es financin majoritàriament amb operacions de mercat.
Cal destacar, a títol d’exemple, que d’acord amb aquesta Disposició Addicional Dissetena, l’autoritat laboral no va admetre un ERTO presentat per l’ajuntament de Jaén que afectava 44 treballadors de la radio municipal, després que es produís un incendi en les seves instal·lacions.
El Reial Decret Llei 8/2020 introdueix una regulació específica que flexibilitza els procediments de suspensió del contracte de treball o reducció de la jornada de l’article 47 del TRET per causes vinculades a la present crisi sanitària, però com hem vist, aquests procediments no s’apliquen als ajuntaments.
Per contra, els procediments d’acomiadament col·lectiu sí que es poden aplicar a les administracions públiques i ens dependents i vinculats en els termes establerts a la DA 16ª del TRET i articles 35 i ss. del Reial Decret 1483/2012, de 29 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament dels procediments d’acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.
Disposición adicional decimosexta. Aplicación del despido por causas económicas, técnicas, organizativas o de producción en el sector público.
El despido por causas económicas, técnicas, organizativas o de producción del personal laboral al servicio de los entes, organismos y entidades que forman parte del sector público de acuerdo con el artículo 3.1 del texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, aprobado por el Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre, se efectuará conforme a lo dispuesto en los artículos 51 y 52.c) de la presente ley y sus normas de desarrollo y en el marco de los mecanismos preventivos y correctivos regulados en la normativa de estabilidad presupuestaria y sostenibilidad financiera de las Administraciones Públicas.
A efectos de las causas de estos despidos en las Administraciones Públicas, entendiendo como tales, a los entes, organismos y entidades a que se refiere el artículo 3.2 del texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, se entenderá que concurren causas económicas cuando se produzca en las mismas una situación de insuficiencia presupuestaria sobrevenida y persistente para la financiación de los servicios públicos correspondientes. En todo caso, se entenderá que la insuficiencia presupuestaria es persistente si se produce durante tres trimestres consecutivos. Se entenderá que concurren causas técnicas, cuando se produzcan cambios, entre otros, en el ámbito de los medios o instrumentos de la prestación del servicio público de que se trate y causas organizativas, cuando se produzcan cambios, entre otros, en el ámbito de los sistemas y métodos de trabajo del personal adscrito al servicio público.
Tendrá prioridad de permanencia el personal laboral fijo que hubiera adquirido esta condición, de acuerdo con los principios de igualdad, mérito y capacidad, a través de un procedimiento selectivo de ingreso convocado al efecto, cuando así lo establezcan los entes, organismos y entidades a que se refiere el párrafo anterior.
Tal i com indicàvem abans, l’article 51 TRET determina què s’ha d’entendre per acomiadament col·lectiu i quan concorren les circumstàncies, tècniques, econòmiques, organitzatives o de producció que permeten aplicar aquest procediment, en els termes següents:
Artículo 51. Despido colectivo.
1. A efectos de lo dispuesto en esta ley se entenderá por despido colectivo la extinción de contratos de trabajo fundada en causas económicas, técnicas, organizativas o de producción cuando, en un periodo de noventa días, la extinción afecte al menos a:
a) Diez trabajadores, en las empresas que ocupen menos de cien trabajadores.
b) El diez por ciento del número de trabajadores de la empresa en aquellas que ocupen entre cien y trescientos trabajadores.
c) Treinta trabajadores en las empresas que ocupen más de trescientos trabajadores.
Se entiende que concurren causas económicas cuando de los resultados de la empresa se desprenda una situación económica negativa, en casos tales como la existencia de pérdidas actuales o previstas, o la disminución persistente de su nivel de ingresos ordinarios o ventas. En todo caso, se entenderá que la disminución es persistente si durante tres trimestres consecutivos el nivel de ingresos ordinarios o ventas de cada trimestre es inferior al registrado en el mismo trimestre del año anterior.
Se entiende que concurren causas técnicas cuando se produzcan cambios, entre otros, en el ámbito de los medios o instrumentos de producción; causas organizativas cuando se produzcan cambios, entre otros, en el ámbito de los sistemas y métodos de trabajo del personal o en el modo de organizar la producción y causas productivas cuando se produzcan cambios, entre otros, en la demanda de los productos o servicios que la empresa pretende colocar en el mercado.
Se entenderá igualmente como despido colectivo la extinción de los contratos de trabajo que afecten a la totalidad de la plantilla de la empresa, siempre que el número de trabajadores afectados sea superior a cinco, cuando aquel se produzca como consecuencia de la cesación total de su actividad empresarial fundada en las mismas causas anteriormente señaladas.
Para el cómputo del número de extinciones de contratos a que se refiere el párrafo primero de este apartado, se tendrán en cuenta asimismo cualesquiera otras producidas en el periodo de referencia por iniciativa del empresario en virtud de otros motivos no inherentes a la persona del trabajador distintos de los previstos en el artículo 49.1.c), siempre que su número sea, al menos, de cinco.
Cuando en periodos sucesivos de noventa días y con el objeto de eludir las previsiones contenidas en este artículo, la empresa realice extinciones de contratos al amparo de lo dispuesto en el artículo 52.c) en un número inferior a los umbrales señalados, y sin que concurran causas nuevas que justifiquen tal actuación, dichas nuevas extinciones se considerarán efectuadas en fraude de ley, y serán declaradas nulas y sin efecto.
(…)
Ara bé aquest article s’ha de llegir a la llum de les previsions de l’article 35 del RD 1483/2012, de 29 de octubre que concreta com s’ha d’aplicar aquest procediment a les administracions públiques i que en els articles següents determina també les peculiaritats del procediment que s’haurà de seguir en aquests casos, tot i que presenta paral·lelismes importants amb el procediment ordinari per al sector privat (període de consultes, es tramita davant l’autoritat laboral competent, etc.). Entre les peculiaritats cal destacar-ne, tal i com també preveu la DA 16ª del TRET, el dret de preferència en la permanència del personal laboral fix sobre l’indefinit no fix.
Serveis Jurídics ACM
Març 2020