NOTA INFORMATIVA (en format PDF)
Amb caràcter introductori cal partir del fet que, en virtut del que disposa el text consolidat de la DA 3ª del RD 463/2020 (amb les modificacions introduïdes d’acord amb el RD 465/2020), com a regla general queden suspesos tots els terminis per a la tramitació de procediments entre entitats del sector públic (apartat 1er) i qualsevol procediment que tramitin aquestes entitats del sector públic segon el defineix la Llei 39/2015, afectant-se, en conseqüència, tots els procediments que aquests ens tramitin en relació als particulars (apartat 2on).
Aquesta regla general s’ha de llegir, a més a més, en relació amb la DA 4ª del mateix text normatiu, que sembla preveure una clàusula general de tancament d’aquesta regla en contemplar-se una mena de suspensió general de terminis per a l’exercici de qualsevol mena d’acció o dret.
Tanmateix, la citada DA 3ª recull un seguit d’excepcions a aquesta regla general de suspensió de terminis dels procediments administratius que, entre d’altres, en relació concreta al règim tributari disposa (apartat 6è):
“6. La suspensión de los términos y la interrupción de los plazos administrativos a que se hace referencia en el apartado 1 no será de aplicación a los plazos tributarios, sujetos a normativa especial, ni afectará, en particular, a los plazos para la presentación de declaraciones y autoliquidaciones tributarias.”
En conseqüència, les mesures suspensives a les quals acabem de fer referència no afecten aquells tributs subjectes a autoliquidació o declaració, ni tampoc els tributs subjectes a normativa especial.
Tenint en compte que la LGT és una Llei especial, cap tribut que es recapti mitjançant la notificació d’una liquidació de conformitat amb l’article 62 de la citada norma no es troba afectat per la suspensió prevista a la DA 3ª del RD 463/2020.
Nogensmenys, la DA 9ª del RDL 8/2020 preveu que “A los plazos previstos en el presente Real Decreto Ley no les será de aplicación la suspensión de plazos administrativos prevista en la Disposición Adicional Tercera del Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.”
En conseqüència, els tributs municipals subjectes a autoliquidació o declaració (tal i com es regula en moltes ocasions, per exemple, la liquidació de l’ICIO) o a la notificació de la liquidació, de conformitat amb l’article 62 de la LGT (com ara l’IBI i l’IVTM), no es troben afectats per les mesures suspensives previstes a la DA 3ª del DL 463/2020, sinó que en tot cas es troben subjectes a les mesures introduïdes en virtut del RDL 8/2020, en concret al seu article 33.
D’acord amb l’apartat primer del precepte en qüestió, els terminis de pagament en període voluntari derivats de la notificació de liquidacions tributàries efectuada de conformitat amb l’apartat 2 de l’article 62 de la LGT, els terminis de pagament en període executiu (d’acord amb l’article 62.5 de la LGT), els terminis derivats de fraccionaments o ajornaments, així com la resta de tràmits als quals fa referència l’article 33.1 del RDL 8/2020, que no hagin conclòs (i que en conseqüència estiguin transcorrent a data d’avui) s’amplien fins al dia 30 d’abril de 2020.
D’acord amb l’apartat 2on del precepte de referència, aquesta mesura es fa extensiva en els mateixos termes, a tots els terminis que s’iniciïn a partir d’ara (és a dir, des de l’entrada en vigor del RDL 8/2020, el 18/03/20), ampliant-se el seu termini de finalització fins al dia 20 de maig de 2020, excepte que la normativa general atorgui uns terminis més llargs, supòsit en el qual s’aplicarà aquest segon termini més llarg.
Qualsevol termini relacionat amb alguna de les actuacions a què fan referència els apartats 1er i 2on de l'article 33 del RDL 8/2020 resta suspès fins al dia 30 d'abril o 20 de maig, segons s'escaigui. Si un tribut està delegat el moment per aplicar aquestes mesures serà quan l'ORGT en notifiqui la liquidació.
Tot això sens perjudici que si els particulars volen atendre un d’aquests tràmits i el compleixen es tindrà el tràmit per efectuat (apartat 3er de l’article 33 del RDL 8/2020).
Finalment, cal destacar que la DT 3ª del RDL de referència determina que, en tot cas, “Lo dispuesto en el artículo 33 será de aplicación a los procedimientos cuya tramitación se hubiere iniciado con anterioridad a la entrada en vigor de este real decreto-ley.”
En conseqüència, en la nostra opinió, tots aquells tributs locals la liquidació dels quals ja hagi estat notificada i el corresponent termini estigui transcorrent, resten ampliats en tot cas fins al 30 d’abril, i tots els terminis que comencin a transcórrer a partir d’ara s’amplien fins al 20 de maig, excepte que de l’aplicació de les normes generals en resultés un de més llarg.
(A títol d’exemple:
- Si a data d’avui es notifica un deute tributari en període executiu, de conformitat amb l’article 62.5 de la LGT, el termini de pagament finalitzarà el dia 5 del mes posterior, és a dir, el dia 5 d’abril, si bé, quedarà ampliat fins al 20 de maig de conformitat amb l’article 33.2 del RDL 8/2020. Tot això sens perjudici del fet que de l’aplicació de les normes generals resultés algun termini superior, que seria d’aplicació preferent.
- Si a data d’avui es notifica un liquidació tributària d’acord amb el període voluntari de pagament definit a l’article 62.2 de la LGT, el termini finalitzarà el dia 5 del segon mes posterior, és a dir el dia 5 de maig, supòsit en què el termini de pagament també quedarà ampliat fins al dia 20 de maig de conformitat amb l’article 33.2 del RDL 8/2020. Tot això sens perjudici del fet que de l’aplicació de les normes generals en resulti algun termini superior, que seria d’aplicació preferent.
- Qualsevol termini que ja estigui transcorrent derivat de la notificació d’una liquidació tributària en període voluntari, executiu, fraccionament, etc., s’amplia, d’entrada, fins al dia 30 d’abril, tenint en compte que els terminis límit de pagament en període voluntari per a totes les liquidacions practicades entre el 16 i 29 de febrer de l’any en curs, i els dies 1 i 15 del més de març, finalitzen els dies 5 i 20 d’abril respectivament, i en conseqüència, abans del 30 d’abril.
- El dubte es planteja en relació a qualsevol liquidació practicada entre els dies 16 i 17, en la mesura que el període voluntari de pagament finalitzarà el 5 de maig, però en canvi, en tractar-se de terminis que estarien transcorrent abans de l’entrada en vigor del RDL 8/2020, restarien enquadrats dins l’apartat 1er de la citada norma, que no preveu la possibilitat d’aplicar l’ampliació de terminis més llargs derivats de les normes generals d’aplicació, tal i com sí que preveu l’apartat segon del precepte de referència. En aquest cas hauria de mantenir-se la data límit, el 5 de maig, ja que fóra absurd avançar la finalització del termini al 30 d’abril.
Tot això sens perjudici que, si s’escau, puguin acordar-se fraccionaments o ajornaments en els termes que ordinàriament estan previstos a la legislació d’aplicació, fraccionaments i ajornaments als quals els serien d’aplicació les regles a les quals acabem de fer referència, tal i com es preveu als apartats 1 i 2 de l’article 33 del RDL 8/2020.