El dia 24 d’abril de 2018, la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, va aprovar amb Competència Legislativa Plena, la Proposició de Llei de modificació de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, en relació amb la ocupació il·legal d’habitatges, que seguirà la seva tramitació al Senat.
D’acord amb el seu preàmbul, la finalitat de la Proposició de Llei és la de combatre els fenòmens d’ocupació il·legal premeditada d’habitatges amb finalitats lucratives emparats en l’alta sensibilitat social sobre el problema de l’accés a l’habitatge, i altres circumstàncies relacionades amb l’ocupació il·legítima d’habitatges. Es pretén definir un procediment legal per la via civil, que s’articularà mitjançant un judici verbal per recuperar la possessió d’un habitatge, que permeti defensar els drets dels titulars legítims que es veuen privats, il·legalment i sense el seu consentiment, de la possessió del seu habitatge, en el cas de persones físiques, entitats sense ànim de lucre amb dret a posseir, o titulars o gestors de fons d’habitatges destinats a lloguer social.
El procediment regulat té en compte que hi pot haver situacions de necessitat en l’ocupació de l’habitatge, i articula mecanismes per donar resposta aquells ocupants que requereixin assistència dels serveis socials, en tot cas amb el seu consentiment previ.
Mitjançant la proposició de Llei es modifiquen els articles 250.4, 437, 441 i 444 de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, per actualitzar el mecanisme de l’interdicte de recobrar la possessió per a fer possible una recuperació immediata de l’habitatge ocupat il·legalment. De la reforma en destaquen les següents qüestions:
- Les persones físiques propietàries o posseïdores legítimes, les entitats sense ànim de lucre amb dret a posseir, i les entitats públiques propietàries o posseïdores legítimes d’habitatge social podran sol·licitar la immediata recuperació de la plena possessió de l’habitatge del que s’hagin vist desposseïdes sense consentiment. De la nova redacció de l’article 250.1.4 de la LEC es dedueix que les persones jurídiques amb ànim de lucre no podran accedir a aquest mecanisme per recuperar la possessió.
- No es requerirà conèixer la identitat dels ocupants a efectes de notificar-los la demanda de recuperació de la possessió, que es podrà dirigir genèricament contra els ocupants desconeguts de l’habitatge.
- A l’acte de comunicació de la demanda de recuperació de la possessió dirigida als ocupants s’hi podrà assistir acompanyat d’agents de l’autoritat. Si es pot identificar el receptor i els ocupants, se’n donarà trasllat als serveis socials per si han d’actuar, sempre amb el consentiment dels interessats.
- Si el demandant sol·licita el lliurament immediat de la possessió de l’habitatge es donarà un termini de 5 dies als ocupants, des de la notificació de la demanda, perquè aportin un títol justificatiu de la seva situació possessòria. Si no s’aporta, el tribunal ordenarà el lliurament immediat de la possessió de l’habitatge. L’auto que decideixi sobre aquest incident no es podrà recórrer i serà efectiu contra qualsevol ocupant de l’habitatge.
En la resolució que acordi el lliurament de l’habitatge i el conseqüent desallotjament dels ocupants s’haurà d’ordenar que es comuniqui als serveis socials aquella circumstància (amb consentiment dels afectats) perquè en 7 dies adoptin les mesures de protecció pertinents.
- Si el demandat no contesta la demanda dins de termini, es procedirà immediatament a dictar sentència. L’oposició del demandat només es podrà basar en acreditar la existència d’un títol suficient que empari la seva possessió.
- La sentència que estimi la demanda permetrà la seva execució, prèvia sol·licitud del demandant, sense que hagi de transcórrer el termini de 20 dies de l’article 548 de la LEC.
- Es preveu que les Administracions públiques defineixin mecanismes de coordinació i cooperació amb els responsables de serveis socials autonòmics i locals per prevenir les situacions d’exclusió residencial, per donar resposta adequada i immediata als casos de vulnerabilitat que es detectin en els desallotjaments d’habitatges.
S’haurà de crear un registre autonòmicdel parc d’habitatge social disponible per atendre persones o famílies en risc d’exclusió social.
- D’altra banda, S’ajorna l’entrada en vigor de la Llei 20/2011, de 21 de juliol, del Registre Civil, que entrarà en vigor el 30 de juny de 2020 (amb les excepcions previstes en la Disposició Final Desena d’aquesta norma).