Avui, dijous 30 d’abril, s’ha publicat al DOGC la LLEI 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
La norma complementa el règim jurídic dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’exercici del 2020 amb un conjunt de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic. Així mateix, també crea i regula l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
La part dispositiva de la llei s’organitza en cinc parts en funció de l’àmbit material:
1. Mesures fiscals
Aquesta part s’ordena en dos títols.
Respecte del títol I –tributs propis-, els nou capítols tracten el següent:
- El capítol I tracta els tributs que gestiona l’Agència de Residus de Catalunya. En aquest sentit, s’estableix un increment progressiu en 4 anys del tipus de gravamen dels cànons sobre la deposició controlada i la incineració de residus municipals.
- El capítol II modifica la regulació del cànon de l’aigua amb la finalitat de recuperar els costos dels serveis vinculats al cicle de l’aigua.
- El capítol III, relatiu a l’impost sobre els habitatges buits, modifica els percentatges de bonificació establerts en atenció al volum d’habitatges que els subjectes passius destinen a lloguer assequible.
- El capítol IV recull dues modificacions en referència a l’impost sobre grans establiments comercials. La primera, concretant els supòsits de subjecció a l’impost i, la segona, relativa a la determinació de la base imposable, introdueix una ràtio de vehicles per dia i metres quadrats de superfície específica per als establiments de ferreteria.
- El capítol V, que tracta l’impost sobre les estades en establiments turístics, incorpora a la tributació els creuers que no entren al port però queden fondejats en les seves aigües. Així mateix, es permet que l’Ajuntament de Barcelona estableixi un recàrrec sobre les tarifes establertes per aquest impost.
- El capítol VI, relatiu a l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, introdueix una modificació amb relació als instruments d’informació que s’han d’utilitzar per determinar les emissions que són objecte de gravamen.
- El capítol VII tracta l’impost sobre begudes ensucrades envasades i incrementa el tipus de gravamen aplicable.
- El capítol VIII crea l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
- Finalment, el capítol IX recull les modificacions en matèria de taxes: actualitzen quotes, afegeixen nous fets imposables en taxes existents i se’n creen de noves, així com se suprimeixen altres.
Pel que fa al títol II - tributs cedits-, s’estructura de la següent manera:
- Al capítol I, dedicat a l’IRPF, s’hi estableix l’increment en un 10% del mínim exempt dels contribuents amb nivell de renda més baixa i el reequilibri dels trams superiors de l’escala impositiva. En concret s’atorga a tots una amplada similar i es divideix l’actual quart tram de base liquidable en dos trams, aplicant uns tipus marginals de 21,50% per a rendes que van de 53.407,20 a 90.000 euros i un 23,50% per a rendes de 90.000 a 120.000 euros.
- El capítol II recull les mesures sobre l’impost sobre successions i donacions. D’una banda, es modifica l’àmbit de les reduccions de la base imposable per tal de donar-li el mateix tractament que ja té en el supòsit de donació d’aquest tipus de béns. D’altra banda, es crea una nova reducció per a les donacions i la resta de transmissions lucratives entre vius que hi siguin equiparables rebudes de fundacions i d’associacions que compleixen finalitats d’interès general, i també es modifica l’àmbit d’aplicació de la tarifa reduïda de l’article 57.2 de la Llei 19/2010, de regulació de l’impost sobre successions i donacions, excloent els contractes d’assegurances sobre la vida que tenen la consideració de negocis jurídics equiparables d’acord amb la normativa reguladora de l’impost. Les modificacions de major impacte, tanmateix, són les següents: la reintroducció dels coeficients multiplicadors en funció del patrimoni preexistent per als contribuents dels grups I i II, amb l'objectiu de dotar l'impost d'un impacte redistributiu més gran i reduir les disparitats econòmiques, i la modificació del règim de bonificacions en la quota.
- El capítol III, relatiu a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, conté, pel que fa a l’àmbit de les transmissions patrimonials oneroses, una bonificació en les transmissions d’habitatges adquirits per l’AHC en exercici dels drets de tanteig i retracte i una bonificació en les adquisicions que duent a terme els promotors socials, per a destinar-los a habitatge de protecció oficial de lloguer o cessió d'ús. També s'aprova un tipus reduït del 5% per a les adquisicions d'habitatges per part de membres de famílies monoparentals, es modifica la regulació de la bonificació de la quota per la transmissió d'habitatges a empreses immobiliàries, reduint a 3 anys el termini de què disposen per a revendre l'habitatge. En l'àmbit dels actes jurídics documentats, es crea una bonificació en la quota del gravamen que recau sobre les escriptures públiques de constitució en règim de propietat horitzontal per parcel·les i sobre els documents notarials que formalitzen actes relacionats amb les anomenades arres penitencials.
Finalment, el capítol IV regula les obligacions formals dels subjectes passius amb relació a la presentació de documents i amb relació als terminis de presentacions d’autoliquidacions complementàries en cas de pèrdua del dret a aplicar un benefici fiscal.
2. Mesures financeres
L’apartat de mesures financeres s’ordena en dos títols. El títol III articula una sèrie de modificacions i addicions al text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, dedicades a establir un marc d’elaboració dels escenaris pressupostaris plurianuals, ampliar les facultats de la Intervenció General en el marc de la funció interventora, introduir modificacions, en l’àmbit de les subvencions, amb relació al tipus procedimental en el procediment de control de la Intervenció General i en els expedients de revocació i establir els principis de l'avaluació de les polítiques públiques de l'Administració de la Generalitat i les entitats del seu sector públic. També es modifica la normativa sobre la tutela financera dels ens locals, el coneixement i la publicitat dels informes de fiscalització dels ens locals i la modificació del termini de fiscalització, per part de la Sindicatura de Comptes, dels comptes de l'Ajuntament de Badia del Vallès, que passa a ser quadriennal.
Així mateix, la llei habilita al Govern per a elaborar un nou text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
El títol IV articula una sèrie de modificacions del text refós de la Llei de patrimoni de la Generalitat, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2002, sobre les que destaquen especialment les relatives a l’exercici de les actuacions dominicals de la Generalitat respecte a béns i drets situats a l’estranger, a l’afectació dels béns i drets demanials de la Generalitat, al règim jurídic i les particularitats procedimentals de la successió legal de la Generalitat, i finalment, als espais immobles destinats a ús administratiu i llur ocupació.
També es modifica el règim aplicable a les mutacions demanials de béns de domini públic dels ens locals i llurs organismes públics mitjançant la modificació de l’article 216 bis del TRLMRLC.
3. Mesures en l’àmbit del sector públic
La tercera part d’aquesta llei òmnibus aplega les mesures en l’àmbit del sector públic i s’estrcutra en tres títols.
Respecte del títol V, els dos capítols disposen les següents mesures:
- El capítol I conté una sèrie de modificacions del text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, aprovat pel Decret legislatiu 1/1997. Així mateix, es modifica la Llei 21/1987, d'incompatibilitats del personal al servei de l'Administració de la Generalitat, i també s’habilita el Govern per a elaborar un nou text refós de l'Estatut de l'empresa pública catalana, en el qual introdueix diversos canvis.
- Finalment, s’estableix el règim de responsabilitats dels empleats públics com a membres dels òrgans de govern i dels òrgansde liquidació de societats mercantils i fundacions del sector públic institucional de la Generalitat, i també com a secretaris dels esmentats òrgans de govern.
- El capítol II modifica legislació sectorial en matèria de personal, i afecta la Llei 16/1984, de l’estatut de la funció interventora; la Llei 16/1991, de les policies locals; la Llei 15/1990, d'ordenació sanitària de Catalunya; la Llei 8/2007, de l'Institut Català de la Salut; la Llei 5/2019, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; la Llei 10/1994, de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, i la Llei 11/2010, de l'Agència Catalana de la Inspecció de Treball.
El títol VI modifica la Llei 18/2010, de la Sindicatura de Comptes establint que les entitats vinculades a la Generalitat o que en depenen han de trametre a aquesta, abans del 30 de juny de l’any següent al del tancament de l’exercici, els comptes anuals de l’exercici anterior, i que també han de trametre aquesta documentació amb relació a les entitats en què participen.
Respecte del títol VII, els tres capítols que l’articulen presenten les següents novetats:
- El capítol I, relatiu al règim jurídic de les fundacions del sector públic, en modifica el règim d’adscripció, fixa un termini de 6 mesos per a l’adaptació dels estatuts, s’ocupa també dels processos de dissolució i, finalment, estableix el règim de transformació de les entitats del sector públic institucional de la Generalitat.
- El capítol II, dedicat als aspectes contractuals del sector públic, determina l’adquisició i la pèrdua de la condició de mitjà propi d’algunes entitats del sector públic (La pèrdua de la condició de mitjà propi de l'Administració de la Generalitat afecta l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Institut Català del Sòl, la societat Aeroports Públics de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i estableix mesures relatives als centres Cerca i a la fundació ICREA.
- Finalment, el Capítol III, conté mesures per reestructurar i racionalitzar el sector públic amb relació a l’Institut Català de Finances (inclosa l'habilitació al Govern per a l'elaboració d'un nou text refós de la llei que el regula), l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya, el Consell Assessor d'Espectacles Públics i d'Activitats Recreatives, l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, la Filmoteca de Catalunya, el centre Arts Santa Mònica i el Consell Català de la Producció Integrada.
D’altra banda, és rellevant destacar que en el termini d’un any el Govern ha d’acordar la transformació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat en una societat anònima de naturalesa unipersonal, així com, també s’intervé en els criteris per a l’elecció de l'emplaçament de plantes solars fotovoltaiques, i es clou amb l'habilitació al Govern per a adequar les disposicions normatives a les eventuals reestructuracions dels departaments de l'Administració de la Generalitat.
4. Mesures administratives
La part de les mesures administratives s’agrupa en 6 títols.
El títol VIII que estableix mesures administratives es divideix en quatre capítols:
- El capítol I aplega les modificacions legislatives en matèria d’habitatge i urbanisme, que afecten la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, com també la Llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial; el text refós de la Llei d’urbanisme, aprovat pel Decret Legislatiu 1/2010; la Llei 12/2017, de l’arquitectura i la Llei 9/2005, del Jurat d’Expropiació de Catalunya.
- El capítol II, articula una sèrie de modificacions del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2008; de la Llei 10/1999, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos; de la Llei 20/2009, de prevenció i control ambiental d’activitats; de la Llei 16/2017 del canvi climàtic; de la Llei 4/1998, de protecció de Cap de Creus; de la Llei 16/2002, de protecció contra la contaminació acústica, i del text refós de la Llei reguladora de residus, aprovat pel Decret Legislatiu 1/2009.
- El capítol III modifica el text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, aprovat pel Decret Legislatiu 3/2003.
- El capítol IV modifica la Llei 12/1987, de regulació del transport de viatgers per carretera mitjançant vehicles de motor; el text refós de la Llei de carreteres, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2009; la Llei 4/2006, ferroviària, i la Llei 14/2009, d’aeroports, heliports i altres infraestructures aeroportuàries.
El títol IX conté modificacions de la Llei 6/1998, forestal de Catalunya; de la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària; de la Llei 2/2010, de pesca i acció marítimes, i de la Llei 4/2017, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, pel que fa específicament a la disposició addicional desena, relativa al Fons del patrimoni natural, i també amb relació al termini dels procediments sancionadors.
El títol X modifica la Llei 9/2017, d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut; del Decret llei 4/2010, de mesures de racionalització i simplificació del sector públic de la Generalitat de Catalunya, amb relació a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, i de la Llei 7/2006, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, amb relació als professionals que exerceixen professions sanitàries.
El títol XI, relatiu a les mesures en matèria de política social, modifica la Llei 38/1991, d'instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves; la Llei 18/2003, de suport a les famílies; la Llei 2/2014, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, amb relació a l'accés a dades de caràcter personal per part de les administracions competents en matèria de serveis socials; la Llei 13/2006, de prestacions socials de caràcter econòmic; la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, pel que fa a la percepció d'indemnitzacions i ajuts; la Llei 12/2007, de serveis socials, en què destaquen la regulació de les condicions dels equipaments destinats a l'atenció de persones amb pluridiscapacitat derivada de paràlisi cerebral i, d'altra banda, el compromís d'equiparació laboral dels professionals de la xarxa concertada de serveis socials d'atenció a la dependència; la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, amb el manament al Govern de crear el Comissionat per a la Infància, i la Llei 13/2014, d'accessibilitat, amb l'objectiu de fixar l'ús legal del terme persones amb discapacitat.
Pel que fa al títol XII, aplega mesures administratives de caràcter sectorial i s’estructura en 9 capítols:
- El capítol I modifica la Llei 13/2002, de turisme de Catalunya.
- El capítol II modifica la Llei 26/2001, de cooperació al desenvolupament.
- El capítol III modifica la Llei 11/2011, de reestructuració del sector públic.
- El capítol IV modifica la Llei 12/2009, d'educació.
- El capítol V modifica la Llei 11/2009, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives.
- El capítol VI conté mesures relatives al Codi tributari que completen la regulació de la Comissió de Protecció dels Drets del Contribuent i del Consell Fiscal de Catalunya i actualitzen la denominació i la regulació dels cossos tributaris de la Generalitat de Catalunya.
- El capítol VII modifica la Llei 7/1996, d'organització dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
- El capítol VIII modifica el text únic de la Llei de l'esport, aprovat pel Decret legislatiu 1/2000,
- Finalment, en el capítol IX es modifica l'article 57 de la Llei 9/1993, del patrimoni cultural català, a l’efecte d'incrementar de l'1% a l'1,5% l'import de l'aportació que l'Administració de la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques que financi totalment o parcialment.
Per últim, el títol XIII modifica la Llei 26/2010, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i s’afegeix l’article 66 bis, que estableix la participació ciutadana en l'elaboració de disposicions reglamentàries per mitjà d'una consulta pública en el Portal de la Transparència de la Generalitat; modifica la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i finalment modifica la Llei 5/2006, del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, pel que fa a la regulació de les penyores.
5. Disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals
Aquesta part conté quatre disposicions addicionals, dues disposicions transitòries, dues disposicions derogatòries i tres disposicions finals.
Pel que fa a les disposicions addicionals, la primera actualitza diverses disposicions en matèria de caça; la segona declara extingida la personalitat jurídica del consorci Centre de Recerca en Economia i Salut; la tercera encomana al Govern un informe de valoració del règim d'autonomia de gestió aplicable a entitats del sector públic que actuen en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació i en l'àmbit de la mobilitat, i la quarta impulsa el Centre de Formació Professional d'Automoció.
En relació amb les disposicions transitòries, la primera regula un règim transitori per a les formes de gestió no contractuals en matèria de prestació de serveis socials i sanitaris, i la segona regula un règim retributiu transitori per al personal dels cossos al servei de l'Administració de justícia a Catalunya.
D’altra banda, les disposicions derogatòries, inclouen una habilitació expressa al Govern per a derogar normes reglamentàries que hagin perdut la vigència o hagin quedat obsoletes.
Finalment, la primera disposició final insta el Govern a desplegar en el termini més breu possible la Llei de la llengua de signes catalana; la segona impulsa l'adopció d'un nou marc legal regulador de les formes de gestió no contractuals en matèria de prestació de serveis de caràcter social i de serveis sanitaris, i la tercera regula l'entrada en vigor de la llei, tenint en compte que determinats preceptes d’aquesta fixen dates específiques.