DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
La compatibilitat per a desenvolupar dos llocs de treball en el sector públic de manera simultània es limita als supòsits taxats previstos per l’art. 3 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
Fins ara, pel que fa al personal dedicat als ensenyaments artístics (deixant la banda la compatibilitat entre l’activitat pública i el desenvolupament de càrrecs electes a l’assemblea legislativa autonòmica o a la corporació local), aquesta compatibilitat es permetia únicament en dos casos:
- Per a l’exercici de la funció docent, que permetia obtenir la compatibilitat per a l'exercici d'un lloc de treball al sector públic cultural als catedràtics i professors de música que prestin servei als conservatoris superiors de música i als conservatoris professionals de música, en règim de dedicació no superior a la de temps parcial.
- En els casos determinats pel Consell de Ministres o òrgan de govern de la comunitat autònoma per raó d'interès públic. Fins ara no n’existien d’aplicables a Catalunya, ja que ni l’Estat ni la Generalitat no havien previst cap supòsit de compatibilitat en aquest àmbit, a diferència del que havien fet normes de, per exemple, el País Basc o Extremadura, que declaraven l’interès públic de la impartició d'ensenyaments artístics amb l'activitat realitzada en un altre lloc del sector públic docent o cultural.
El proper 28 de juny de 2024, però, entrarà en vigor la Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals, norma estatal publicada al BOE el passat 8 de juny, que incorpora un nou supòsit de compatibilitat en el sector públic cultural: podrà autoritzar-se la compatibilitat per a l'exercici d'un segon lloc de treball o activitat a temps parcial al sector públic cultural al personal funcionari i laboral de les administracions locals dels ensenyaments artístics establerts a l’art. 45 de la LO 2/2006, de 3 de maig, d'educació.
L’esmentat article preveu tant els ensenyaments elementals de música i de dansa, els professionals i els superiors, com els estudis relacionats amb diferents disciplines artístiques que no condueixin a l'obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional a escoles específiques, amb organització i estructura diferents i sense limitació d'edat que siguin regulades per les administracions educatives.
En tot cas, per a l’exercici de la segona activitat segueix sent indispensable la prèvia i expressa autorització de compatibilitat, que no suposarà modificació de la jornada de treball i horari dels dos llocs i que es condiciona al seu estricte compliment en ambdós (art. 3.1 Llei d’incompatibilitats). Aquesta autorització, que s’ha d’efectuar per raons d’interès públic, correspon al ple de la corporació local corresponent al lloc de treball principal, que requereix l'informe favorable previ del ple de la corporació local relativa al segon lloc (art. 9 Llei d’incompatibilitats).
Aquesta nova compatibilitat, doncs, que anteriorment quedava limitada només als catedràtics i professors de música de centres que oferissin ensenyaments reglats i tinguessin la consideració de conservatoris superiors i professionals, s’ha ampliat a tot el personal laboral i funcionari de les administracions locals i, per tant, inclou també les escoles municipals de música. Aquest personal en moltes ocasions ocupa llocs de treball que, per la seva naturalesa, es desenvolupen mitjançant jornades reduïdes.
En tot cas, s’han de complir les restants exigències de la Llei d’incompatibilitats, que són:
a) Que existeixi compatibilitat horària entre ambdós llocs de treball.
b) Que pertanyin al sector públic cultural.
c) Que el règim de dedicació digui a temps parcial.
d) Que es compleixi la limitació retributiva de l’art. 7 de la Llei d’incompatibilitats.
e) Que existeixi la corresponent autorització de la compatibilitat.
Enllaços
- Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. ENLLAÇ
- Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals. ENLLAÇ