S’HA PUBLICAT AL BOE, EL DIA 13 DE MARÇ DE 2021, EL REIAL DECRET LLEI 5/2021, DE 12 DE MARÇ, DE MESURES EXTRAORDINARIES DE SUPORT A LA SOLVÈNCIA EMPRESARIAL EN RESPOSTA A LA PANDÈMIA DE LA COVID-19.
El Present Reial Decret llei s’estructura en disset articles distribuïts en tres títols. El títol I referent a les línies Covid-19 d’ajudes directes a autònoms i empreses, articles 1 a 4; el títol II, línies per a la reestructuració del deute financer de la COVID-19, articles 5 a 16, distribuït, al seu torn, en quatre capítols, i el títol III, fons de recapitalització d’empreses afectades per la COVID-19, article 17.
També té set disposicions addicionals, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria i onze disposicions finals.
La recepció de les ajudes està condicionada al fet que les empreses receptores no tinguin el seu domicili en un paradís fiscal, no es trobin en concurs i no hagin cessat l’activitat en el moment de la sol·licitud, estiguin al corrent de pagament de les obligacions tributàries i la Seguretat Social i no reparteixin dividends ni augmentin els salaris dels seus equips directius durant un període de dos anys, així com al manteniment de la seva activitat fins a juny de 2022.
Com a principals mesures en destaquem les següents:
AJUDES DIRECTES PER A REFORÇAR LA SOLVÈNCIA D’AUTÒNOMS I EMPRESES
El Reial Decret llei estableix una línia d’ajudes directes a autònoms i empreses, de 7.000 milions d’euros perquè les Comunitats Autònomes concedeixin ajuts directes als autònoms i empreses dels sectors més afectats per la pandèmia, els ingressos dels quals hagin caigut més d’un 30% respecte de 2019.
Aquesta línia d’ajudes és distribueix de la següent manera:
-
5.000 milions d’euros es destinaran al conjunt de les comunitats autònomes, excepte a les Illes Balears i Canàries. L’assignació dels fons es realitzarà seguint els mateixos criteris que els utilitzats per al REACT EU: impacte de la pandèmia en la riquesa de la comunitat autònoma, impacte de la crisi en la desocupació i impacte en la desocupació juvenil.
2.000 milions d’euros per a les Illes Balears i Canàries per l’impacte diferencial sobre la seva economia del major pes dels sectors més afectats per la pandèmia.
Aquestes ajudes són de caràcter finalista i s’empraran per al pagament de deutes concrets per les empreses des de març de 2020, com per exemple pagaments a proveïdors, subministraments, salaris, arrendaments o reducció del deute financer. Cobriran fins a un 40% de la caiguda d’ingressos de les microempreses i autònoms (amb fins a 10 empleats), i un 20% per a la resta d'empreses, amb una quantitat fixa de 3.000 euros per als autònoms que tributin en règim d'estimació objectiva i un rang d'entre 4.000 i 200.000 euros per a la resta.
Podran accedir a aquestes ajudes totes les empreses i autònoms del sector de l'hostaleria i la restauració, els sectors amb accés als ERTO ampliats establerts en el Reial decret llei 2/2021, i altres d’especialment afectats per la pandèmia, com les activitats de la indústria manufacturera relacionades amb el comerç i l'hostaleria; comerç a l'engròs i minorista; sectors auxiliars al transport; manteniment aeronàutic, i activitats relaciones amb la cultura i les activitats esportives.
AJUDES PER A LA REESTRUCTURACIÓ DEL DEUTE FINANCER COVID-19
El Reial Decret llei també preveu la creació d'una nova línia per a la reestructuració de deute financer amb aval de l'Estat, dotada amb 3.000 milions d'euros i estén fins al 31 de desembre el termini per a sol·licitar préstecs amb aval de l'ICO.
Com a mesura d'últim recurs en aquest àmbit, el Reial Decret llei disposa que es permet la concessió d'ajudes directes per a reduir el finançament amb aval públic sol·licitada durant la pandèmia.
Les ajudes establertes per a la reestructuració del deute financer podran destinar-se a les empreses que compleixin els criteris d'elegibilitat que s'establiran per un posterior Acord de Consell de Ministres i dins d'un procés de renegociació acordat pels clients amb les entitats financeres, que assumiran la part proporcional de la reducció del préstec.
Per a l'articulació d'aquestes mesures s'aprovarà un Codi de Bones Pràctiques, d'adhesió voluntària per part de les entitats financeres i altres organismes, similar a l'existent en l'àmbit hipotecari, l'objectiu del qual és afavorir una actuació coordinada i eficient dels bancs en suport d'empreses viables amb problemes puntuals de solvència.
FONS DE RECAPITALITZACIÓ D’EMPRESES MITJANES
El Reial Decret llei també crea un Fons de recapitalització d'empreses afectades per COVID, dotat amb 1.000 milions d’euros (gestionat per COFIDES), dirigit a reforçar els balanços d'empreses que eren viables al desembre de 2019, però que s'enfronten a problemes de solvència per la pandèmia.
Les ajudes es realitzaran en forma d'instruments financers, com a préstecs ordinaris, préstecs participatius, capital o altres a empreses que travessin dificultats temporals i que no puguin accedir a les ajudes del Fons de suport a la solvència d'empreses estratègiques, gestionat per SEPI, que té un import mínim d'aportació de 25 milions d'euros.
MODERNITZACIÓ DE LA NORMATIVA CONCURSAL PER AFAVORIR LA CONTINUÏTAT DE L’ACTIVITAT EMPRESARIAL
El Reial Decret llei estén fins el 31 de desembre les moratòries actuals, així com de manera específica, estén les moratòries relatives a l’exempció del deure del deutor de sol·licitar la declaració del concurs i la no admissió a tràmit de les sol·licituds de concurs que presentin els creditors, ; s'amplia el termini per a renegociar, tant els acords de refinançament i acords extrajudicials de pagament (tots dos són instruments previs al concurs), com els mateixos convenis concursals; i s'amplien fins al 31 de desembre de 2021 les mesures processals que agiliten els processos, com la tramitació preferent i el foment de la subhasta extrajudicial.
ALTRES MESURES
El Reial Decret llei amplia els terminis d'execució de projectes finançats per la Secretaria General d'Indústria i de la PIME i dels préstecs concedits per Emprendetur a empreses del sector turístic; augmenta a quatre mesos el període per a poder retardar el pagament de deutes tributaris sense interessos de demora; possibilita que les societats anònimes que no hagin pogut modificar els seus estatuts puguin continuar celebrant la junta general o assemblea de socis per mitjans telemàtics durant l'exercici 2021, sempre que es garanteixi la identitat de l'accionista que exerceix el seu dret de vot i s'ofereixi la possibilitat de participar en la reunió per diferents vies i, finalment, estableix els mecanismes necessaris perquè la Comissió Nacional del Mercat de Valors pugui regular la publicitat de criptoactius o altres actius o instruments presentats com a actius d'inversió que en l'actualitat es troben fora del perímetre de la regulació financera.
L’entrada en vigor d’aquest Reial Decret llei és el mateix dia de la seva publicació al BOE.
ENLLAÇOS
- Reial Decret: https://boe.es/boe/dias/2021/03/13/pdfs/BOE-A-2021-3946.pdf
- Consell de Ministres de 12 de març de 2021: https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/documents/2021/refc20210312.pdf