S’HA PUBLICAT AL BOE, EL DIA 21 DE MAIG DE 2021, LA LLEI 7/2021, DE 20 DE MAIG, DE CANVI CLIMÀTIC I TRANSICIÓ ENERGÈTICA.
La Llei s'estructura en quaranta articles distribuïts en nou títols, nou disposicions addicionals, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria única, i quinze disposicions finals.
El Títol preliminar, articles 1 i 2, conté les disposicions generals de la llei, relatives a l’objecte i als seus principis rectors.
El Títol I, articles 3 a 6 recull els objectius mínims nacionals de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, energies renovables i eficiència energètica de l’economia espanyola per als anys 2030 a 2050.
D’altra banda, la llei recull com a instruments de planificació, per abordar la transició energètica, els Plans Nacionals Integrats d’Energia i Clima i l’Estratègia de descarbonització a 2050 de l’economia espanyola. En aquest sentit, s’estableix l’obligació que tots els sectors contribueixin amb els seus esforços a la descarbonització de l’economia.
El Títol II, articles 7 i 8, recull les disposicions relatives a la generació d’electricitat amb energies procedents de fonts renovables i l’eficiència energètica.
Es modifica la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica, per a establir que en les Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat de cada any es destinarà a finançar els costos del sistema elèctric previstos en la Llei del Sector Elèctric, referits a foment d'energies renovables, un import equivalent a la suma de l'estimació de la recaptació anual derivada dels tributs inclosos en la Llei de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica.
Pel seu possible impacte en la seguretat de subministrament dels sistemes gasista i elèctric, a l'efecte de reforçar l'obligació d'informar l'òrgan competent, sobre la presa de participacions en negocis no regulats, d'empreses regulades en negocis no regulats, i en particular d'empreses que pertanyen a grups empresarials encarregats de la gestió de la xarxa de transport d'electricitat i gas natural, es modifica la disposició addicional novena de la Llei 3/2013, de 4 de juny, de creació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència relativa a la comunicació sobre presa de participacions de grups de societats designats com a gestor de la xarxa de transport d'electricitat i gas natural.
En relació amb les mesures d'eficiència energètica i l'Estratègia a llarg termini per a la rehabilitació d'edificis es recull que hauran de ser coherents amb els objectius d'eficiència, de gestió de la demanda i de renovables establerts en els successius Plans Integrats d'Energia i Clima.
El títol III, articles 9 a 13, aborda les mesures relacionades amb la transició energètica i els combustibles.
En primer lloc, no s'atorgaran noves autoritzacions d'exploració, permisos de recerca i concessions d'explotació d'hidrocarburs en tot el territori nacional, incloent-hi la mar territorial, la zona econòmica exclusiva i la plataforma continental.
En segon lloc, és necessari iniciar un procés que de manera gradual garanteixi la coherència entre les ajudes o incentius públics i els objectius de mitigació de canvi climàtic. Com a regla general en la llei s'estableix que l'aplicació de nous beneficis fiscals a productes energètics d'origen fòssil haurà d'estar degudament justificada per motius d'interès social, econòmic o atesa la inexistència d'alternatives tecnològiques. També, s'introdueixen disposicions que fomenten els gasos renovables, incloent-hi el biogàs, el biometà, l'hidrogen i altres combustibles alternatius.
El títol IV, articles 14 a 16, aborda les qüestions relatives a la mobilitat sense emissions i transport. Entre altres aspectes, s'introdueix la previsió que el Codi Tècnic de l'Edificació establirà obligacions relatives a la instal·lació de punts de recàrrega de vehicle elèctric en edificis de nova construcció i en intervencions en edificis existents, amb la finalitat d’aconseguir un transport més net a les ciutats.
Així mateix, la llei recull la necessitat d'adoptar mesures per a la reducció de les emissions generades pel consum de combustibles fòssils en el transport marítim i en ports, de manera que els ports de competència de l'Estat l'any 2050 siguin de zero emissions directes.
El títol V, articles 17 a 26, recull les mesures d'adaptació enfront dels impactes del canvi climàtic. En aquest sentit, la llei estableix que el Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic (PNACC) és l'instrument de planificació bàsic per a promoure l'acció coordinada i coherent enfront dels efectes del canvi climàtic.
El PNACC defineix els objectius, criteris, àmbits d'aplicació i accions per a fomentar la resiliència i l'adaptació. Inclourà l'adaptació enfront d'impactes a Espanya derivats del canvi climàtic que té lloc més enllà de les fronteres nacionals i prioritzarà l'adaptació al canvi climàtic basada en ecosistemes. Aquest es desenvoluparà a través de programes de treball i de plans sectorials.
Així mateix la llei contempla la integració dels riscos derivats del canvi climàtic en la planificació i gestió de polítiques sectorials, com la hidrològica, la de costa, la territorial i urbanística, la de desenvolupament urbà, la d'edificació i infraestructures del transport, la de seguretat i dieta alimentàries, així com la de salut pública.
D'altra banda, es preveuen mesures per a la protecció de la biodiversitat i els seus hàbitats enfront del canvi climàtic i l'elaboració d'una estratègia específica que inclourà les directrius bàsiques per a l'adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes naturals i de les espècies silvestres espanyoles, així com les línies bàsiques de restauració i conservació d'aquests, amb especial referència als ecosistemes aquàtics o dependents de l'aigua i d'alta muntanya. La Xarxa Natura 2000 també haurà d'avaluar-se i respondre als nous escenaris climàtics.
En la mateixa línia, es recull la necessitat d'incentivar la participació dels propietaris i gestors públics i privats en l'augment de la capacitat de captació de CO₂ dels embornals de carboni terrestres i marins, especialment els del sector agrari i forestal.
El Títol VI, articles 27 a 29, positivitza les mesures en l’àmbit de la transició justa.
El Títol VII, articles 30 a 34, contempla aspectes concrets en la mobilització de recursos en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica.
En primer lloc, la llei disposa, amb les excepcions establertes en aquesta, que almenys un percentatge dels Pressupostos Generals de l'Estat, equivalent a l'acordat en el marc Financer Pluriennal de la Unió Europea, haurà de tenir impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic establint, en segon lloc, que el Govern, a proposta conjunta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Ministeri d'Hisenda, revisarà a l'alça, abans de l'any 2025, aquest percentatge. En tercer lloc, es defineix l'ús dels ingressos procedents de les subhastes de drets d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle.
La llei també contempla una sèrie de mesures relacionades amb la contractació pública –article 31-, destacant entre les mateixes la inclusió en els plecs de contractació de criteris d'adjudicació vinculats amb la lluita contra el canvi climàtic i de prescripcions tècniques particulars que estableixin la necessària reducció d'emissions i de la petjada de carboni.
També es preveu que el Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors, i la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions elaborin un informe sobre l'avaluació del risc per al sistema financer espanyol derivat del canvi climàtic.
S'inclou, d'altra banda, l'obligació que l'operador del sistema elèctric, el Gestor Tècnic del sistema gasista i la Companyia Logística d'Hidrocarburs (CLH) remetin un informe en el qual es faci una avaluació dels riscos i oportunitats associats a un sistema energètic descarbonitzat sobre les activitats de l'entitat, la seva estratègia i la seva planificació financera.
El títol VIII, articles 35 i 36, aborda dues qüestions d'essencial importància, d’una banda, l'educació i la capacitació per al desenvolupament sostenible i la cura del clima, i, d'una altra, la recerca, desenvolupament i innovació.
El títol IX, articles 37 a 40, regula la governança de canvi climàtic i transició energètica a Espanya. En aquesta línia, es crea el Comitè de Persones Expertes de Canvi Climàtic i Transició Energètica com a òrgan responsable d'avaluar i fer recomanacions sobre les polítiques i mesures d'energia i canvi climàtic, incloses les normatives.
Així mateix, les Comunitats Autònomes hauran d'informar en la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic dels plans d'energia i clima a partir del 31 de desembre de 2021.
Finalment, la llei contempla un article relatiu a les polítiques, mesures, inventaris i projeccions de gasos d'efecte d'hivernacle, de manera que es reforci la coordinació a l'hora de respondre a les obligacions d'informació assumides en el marc de la normativa nacional, comunitària i internacional.
L’entrada en vigor d’aquesta Llei és a partir de l’endemà de la seva publicació al BOE. No obstant això, per als contractes de concessió en execució a l’entrada en vigor d’aquesta llei, l’apartat 11 de l’article 15 no entrarà en vigor fins al moment en què el faci la disposició reglamentària que determini les obligacions en matèria d’instal·lació de punts de recàrrega elèctrica a l’efecte de garantir unes condicions suficients de subministraments al trànsit de vehicles elèctrics que circulin per les citades vies.
Enllaços:
- Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica: https://www.boe.es/boe/dias/2021/05/21/pdfs/BOE-A-2021-8447.pdf